Visual Menu Maker/Free 2.0: tvorba nabídek pro web

Přestože většina zkušených webových designérů odsuzuje programy, které bleskurychle vytvářejí webové stránky na základě uživatelem vložených údajů, stále podobných aplikací přibývá. Program popsaný v tomto článku sice netvoří kompletní weby, ale pomůže vám s vytvořením DHTML nabídky.

Plusy / minusy
+ snadné ovládání
+ výběr ze šablon
+ přenos přes FTP
– nastavení pasivního FTP
– vzhled šablon

Při prohlížení webových stránek můžete občas narazit na weby opatřené rozbalovacími nabídkami. Ty mohou mít různý vzhled. Od pestrobarevných řádků, přes simulaci programové nabídky běžných okenních aplikací až po vzhled, který dokonale zapadá do designu webu. Visual Menu Maker vám jednoduše vytvoří právě takovéto nabídky, a to bez znalosti zákoutí programování pomocí DHTML a JavaScriptu. Vygenerovaný kód si pak můžete vložit na své stránky.

Hned, jak program spustíte, poznáte, že pracuje v režimu průvodce, který v jednotlivých krocích umožňuje měnit vlastnosti vytvářené nabídky. Na začátku si můžete zvolit, zda budete upravovat již nějaký rozpracovaný projekt, nebo zda začnete s přípravou nové nabídky. Pro pokročilejší uživatele je připraven konverzní mechanismus.

Příprava DHTML nabídky začíná

3, 2, 1... začínáme

Pojďme si tedy projít celou cestu od začátku tvorby nové nabídky až k jejímu dokončení. Nejprve budete vyzváni k výběru složky, do které budou soubory rozpracovaného projektu uloženy. Pokud zvolíte složku, ve které je již nějaký projekt uložen, dojde k jeho přepsání.

Další na pořadu je výběr z několika připravených šablon. Celkem jich je jedenadvacet. Náhledy samozřejmě nechybí, takže si můžete v klidu rozmyslet, která šablona vám bude nejvíce vyhovovat. U každé šablony si můžete zvolit mezi vodorovným a svislým rozbalováním nabídky.

Další krok průvodce umožňuje ovlivnit rychlost zobrazení podnabídek a nastavit okraje odstupů. Každá změna je ihned promítnuta do náhledu, takže můžete pohodlně zkoušet, jak nabídka vypadá při různých situacích.

Výběr základního vzhledu budoucí nabídky

Důležitou částí je výběr obrázku, který se zobrazuje vedle textu a uživateli tak ukazuje, že se zde ukrývá rozbalovací nabídka. Pokud tento obrázek nechcete zakázat, můžete změnit jeho velikost a samozřejmě motiv. Program obsahuje seznam několika nejpoužívanějších obrázků (resp. těch, které najdete ve všech dodávaných šablonách menu), ovšem můžete si přidat i své vlastní z disku.

Podrobnější dialog pro výběr a nastavení obrázku

Důležité úpravy

Asi nejrozsáhlejší možnosti má fáze nazvaná Menu Appearance. V pěti kategoriích zde najdete podrobné nastavení pro samotnou nabídku, její jednotlivé položky, pro tzv. rollovery, oddělovače a pro nadpisy podnabídek. Toto nastavení zahrnuje změnu barev, úpravu písem, pozadí nabídek, okraje a podobně. Ač to na první pohled nevypadá, můžete si zde vytvořit nabídku, která bude velmi rozdílná od původní předlohy. Předpokladem samozřejmě je, že si na začátku vyberete nejvíce odpovídající šablonu a zde ji upravíte jen částečně.

Podrobné nastavení vlastností nabídky

Dostali jsme se k nejvýznamnější části tvorby nabídky. Ve stromové struktuře si nadefinujete popisky na jednotlivých úrovních. Počet podnabídek sice není omezen, ovšem pamatujte, že uživatele odradí přílišné tápání v nekonečných nabídkách. U každé položky nabídky lze nastavit boční obrázek, druh obsahu (textový popisek nebo opět obrázek), zobrazený text, adresu odkazu, možnost otevření v novém okně (tedy target="_blank"), identifikátor, text do plovoucí nápovědy a další vlastnosti. Cíl odkazu bohužel nejde ručně měnit, pokud potřebujete něco jiného, než nové okno, musíte později sáhnout do vytvořeného kódu.

Zadávání jednotlivých položek

Drobné úpravy na závěr

Vytváření nabídky pokračuje dalším krokem, kde nastavíte pozicování (statické, absolutní) kontejneru s nabídkou. Tři další volby souvisejí s vytvořením vzorové testovací stránky. Vybrat si můžete její pozadí, typ DTD (HTML nebo modernější XHTML) a název JavaScriptové proměnné, která bude v nabídce použita.

Na závěr můžete program nechat vytvořit testovací menu, určené pro ladění stránky na počítači, nebo soubory s hotovou nabídkou nahrát do složky či přímo na server pomocí protokolu FTP. Naprosto poslední informací, kterou vám program při vytváření nabídky sdělí, je informace o uložení souborů a stručný návod, jak nabídku začlenit do webových stránek. Najdete zde i informace o pozicování a ručních úpravách.

Nastavení pro přenos pomocí FTP

Soubory, které nabídku tvoří, jsou JavaScriptový kód, obrázky a data ve formátu XML. Případný ruční zásah by tedy pro zkušené uživatele neměl představovat výraznější problém. Programu nemám příliš co vytýkat. Je rychlý, aktualizace náhledů na nabídku podle prováděných úprav probíhají vlastně okamžitě, takže nedochází k žádnému zdržování. Možná jen vzhled dodávaných šablon by nemusel být tak kýčovitý. Lze je však bez problémů upravit.

Visual Menu Maker/Free 2.0
produkt tvorba DHTML nabídek
výrobce CodeHouse.com
web http://visualmenu.com
cena zdarma / placená verze od 45 USD
systémy Windows 98, 2000, XP, vyžaduje .NET Framework

Diskuze (21) Další článek: Uživatelská podpora pro Windows XP Home prodloužena do roku 2008

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,