Visual Basic 7.0 bude ! Ale kdy?

Na Visual Basic v sedmé verzi si sice budeme muset ještě nějakou dobu ještě počkat, nicméně první kusé informace o distribuci a samotném VB jsou již známy.
Na Visual Basic v sedmé verzi si sice budeme muset ještě nějakou dobu ještě počkat, nicméně první kusé informace o distribuci a samotném VB jsou již známy. Bude trvat ještě zhruba rok, než bude možné si na vlastní kůži ověřit, co nového verze 7.0 přinese programátorům. Nebude se samozřejmě jednat jen o nové uživatelské rozhraní (takové, jaké známe z Visual C++ nebo Visual InterDev ), rysů, které bude VB 7.0 obsahovat, je mnohem více. A smysl? Uspořádat všechny vývojové prostředky do jednoho balíku nástrojů – jen čas ukáže, zda je to dobře či špatně.

Je nanejvýš pravděpodobné (spíše je vhodnější výraz „jisté“), že VB 7 bude distribuován společně s SQL Serverem 7.5 (již nyní známý též coby Shiloh) a sadou XML nástrojů, kterým se dostává více a více pozornosti oproti tradičnímu HTML. Záměry jsou zřejmé – nebude třeba si na programování ve více různých jazycích zvykat pokaždé na nové uživatelské rozhraní – pěkně jednotné a snadno použitelné. To bude umožňovat multiprojektová řešení, kde se kombinuje několik typů programovacích jazyků. Výsledkem bude Microsoftem tolik proklamovaný mix jménem DNA aplikace – tedy aplikace pracující jak ve Windows, tak v prostředí webu, využívající téhož – tedy technologií jak pro tvorbu v prostředí Windows nebo webu. Pomalinku to ukazuje na stále častější oblibu tvorby webových stránek WYSIWYG editoru – a něco podobného se plánuje i pro VB 7. Je složité posoudit, je-li to dobře či nikoliv; WYSIWYG editory nemohou dosáhnout čistoty ručně zapsaného kódu, na druhé straně však jsou ale skokanským můstkem začátečníků. Než se tak ale stane, uvidíme toho od Microsoftu ještě mnoho. Stačí když vyjmenuji Windows 2000; dalšími zástupci jsou však ale i sady nástrojů pro stávající Visual Studio 6 a jejich podpora ve Windows 2000 – nechme se překvapit, jaký bude příští podzim, jenž bude ve znamení Visual Basicu 7 a Shilohu.

Váš názor Další článek: Baan se vrací na scénu

Témata článku: , , , , , , , , , ,