Visions: Správa a prohlížení fotek s 3D efekty

Visions se snaží udělat správu a prohlížení fotek ještě trochu zábavnější, a to prostřednictvím 3D efektů. Nudné prohlížení fotek dostane doslova nový rozměr.

Visions je program primárně určen pro správu, prohlížení, jednoduchou úpravu a následný tisk obrázků a fotografií. Oproti své početné konkurenci v tomto odvětví se snaží vymezit pěkným designem a zajímavým uživatelským prostředím.

Nehledejte u něj propracované funkce, rychlé reakce ani nádherné výstupy. Visions je v podstatě hračka na efekt, prohlížení fotek v trojrozměrném prostředí však může bavit. Tím, že je zdarma, nic nebrání většímu rozšíření programu.

3D efekt při prohlížení

Na první pohled je Visions úplně normální program pro správu obrázků a fotek. Zvládá jejich třídění, procházení, náhledy a přeskupování. Při bližším ohledání ale zjistíte, že nabízí celkem zajímavý způsob ovládání, kdy při procházení vytváří několik druhů trojrozměrných prostředí, v nichž si uživatel může rejdit, přibližovat fotky, vyhazovat je z katalogu, přesouvat atd.

sshot-1.png
Program si sám umí natahat snímky podle zadaných kritérií.

V nabídce máte celkem pět takových prostředí, které jsou podle vlastní podoby pojmenovány jako koloseum, horizontální a vertikální prstenec, disky a kolotoč. Pohyb v nich je velice intuitivní a vizuálně poutavý. Bohužel tato sranda zabírá spoustu systémových prostředků a slabina v podobě špatné optimalizace programu se zde projevuje v ne příliš svižných reakcích.

Úpravy a fotoalba

Přestože způsob prohlížení a třídění je tím hlavním tahákem programu, nabízí ještě základní možnosti úprav vybraných snímků. Nečekejte žádný Photoshop, jedná se úplně o nejobyčejnější schopnosti. Visions tedy nejsou pro úpravu tou nejlepší volbou. Mnohem užitečnější jsou možnosti výstupu.

sshot-4.png
Jednoduché editace na několik způsobů

Aplikace obsahuje celou řadu různých šablon, které jsou rozděleny podle podoby a rozměrů na čtyři kategorie – pohlednice, fotoalba, kalendáře a vizitky. Nastavení formátu a obsahu pak provedete v pěkném editoru a můžete odeslat k tisku.


sshot-5.png
Výběr šablon pro tisk.

Program také spolupracuje se službou Flickr, kam lze fotky či celá alba nasdílet během několika okamžiků. Visions není žádným revolučním nástrojem, který by posunul vaši práci s fotkami do nových dimenzí. Při jejich třídění ale nabídne alespoň základně tu třetí. Pěkně, líbivě a zdarma.

Diskuze (1) Další článek: Rodiče nevěří počítačové výuce na českých školách

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,