Virtuální realita ? Berte a vychutnávejte !

Martin: Rád bych se s váženými čtenáři podělil o své zkušenosti s 3D brýlemi ELSA 3D Revelator.
Jsa dlouholetým příznivcem technologií pro 3D zobrazování, bedlivě jsem sledoval vývoj v oboru "skutečného" stereoskopického 3D zobrazování, zvláště na Invexu a Internetu. Objevovala se různá řešení (např. helmy), některá horší, některá lepší. Pokud ale vím, tak měly všechny jednu závažnou nevýhodu: potřebovaly ke své činnosti speciální hardware nebo software, případně obojí. Kromě toho dosahované hodnoty rozlišení byly spíše neuspokojivé. Tedy až do nedávna...

Jsa dlouholetý příznivec technologií pro 3D zobrazování  jsem vždy sledoval vývoj v oboru "skutečného 3D zobrazování", zvláště na Invexu a Internetu. Objevovala se různá řešení, některá horší, některá lepší. Pokud ale vím, tak měly všechny jednu závažnou nevýhodu: potřebovaly ke své činnosti speciální hardware nebo software, případně obojí. Kromě toho dosahované hodnoty rozlišení byly spíše neuspokojivé. Až do nedávna...

Pak jsem ale narazil na nabídku výše uvedených brýlí a po letmém přečtení specifikací mi bylo jasné - už je to tady! Původní nápad, který už dříve zkoušeli použít jiní, konečně někdo dovedl do skutečně použitelného stavu. 3D brýle Revelator sice potřebují ke své činnosti také kvalitní hardware (tedy obstojné PC, 3D akcelerátor a dobrý monitor), na rozdíl od předchozích pokusů je však tento HW již rozšířený mezi velkým množstvím uživatelů a případný upgrade jistě také nebude na škodu.

Co vlastně potřebujete ? Grafickou kartu nVidia s TNT/ TNT2/ Ultra nebo GeForce čipsetem a monitor, schopný dosáhnout obnovovací frekvence alespoň 100Hz. A co software ? Díky dobře vymyšlenému řešení ovladače není nutné dělat vůbec žádné úpravy programů!


...luxusní "infra" provedení brýlí - informace se přenášejí do býlí speciální infradiodou...

Jak fungují...

3D brýle Revelator fungují (poměrně bez problémů) ve všech programech používajících standardní rozhraní Direct3D nebo OpenGL. Ovladač 3D brýlí čte informace o "hloubce" promítaného bodu ze Z-buferu a nechá 3D hardware zpracovat jeden snímek pro levé, a druhý, "perspektivně posunutý" pro pravé oko. Ty se pak střídavě promítají na obrazovku. Brýle se skládají ze dvou LCD displejů, které se stmívají a zprůhledňují synchronizovaně s obrazy na monitoru. Tak dosáhneme toho, že pravé oko vidí jen "pravý" a levé jen "levý" obraz. Výsledek je překvapivě dobrý. Obraz je barevný, s vysokým rozlišením a při použití dostatečné obnovovací frekvence (min. 100Hz = 2x50Hz!) nebliká.

A jak vypadá 3D "efekt"?

Je to jednoduché - vypadá trochu jak ve starších "stereo" prohlížečkách s pohádkami. Prostě máte dojem že uvnitř monitoru je "hloubka". Je sice trochu falešná (pokud se díváte "bokem" - vidíte stále stejnou perspektivu), ale věřte mi, je to docela působivé!


...klasické "káblíkové" provedení většinou stačí...

Toto 3D řešení můžu každému majiteli grafické karty s čipem nVidia vřele doporučit. Uvidíte, že budete hledat po cédéčkách staré 3D pařby, abyste znovu a znovu mohli testovat v čem ještě brýle fungují. P.S. Vyzkoušejte i 3D Studio a jiné 3D programy !

Poznámka PCtuningu: 3D brýle ELSA nejsou jedinými 3D brýlemi na trhu. Velmi známé jsou také obdobné brýle firmy ASUS. Je zde však rozdíl - Revelatory lze jako jediné připojit k jiným "nefiremním kartám" pomoci kablíku využívajícího signál klasického VGA konektoru. Nevyžadují tudíž speciální zásuvku pro externí synchronizační signál - viz. dále.

Instalace a používání:

Brýle vyrábí a dodává německá firma ELSA AG, výrobce grafických a multimediálních zařízení. V balení najdeme vedle brýlí také instalační příručku (v angličtině a jiných jazycích, bohužel ne v češtině) a CD s ovladači. Nutno podotknout, že primárně jsou brýle určené k některé z kvalitních grafických karet od firmy ELSA (Winner, Erazor, Victory, Gladiac). ELSA si naštěstí nechala zadní vrátka otevřená a poskytuje podporu i pro jiné výrobce karet s čipsetem NVIDIA. Proto, pokud nemáte grafickou kartu od firmy ELSA, doporučuji stáhnout si z jejich stránek "ELSA generic NVIDIA 3D REVELATOR driver". Je pravda, že generický ovladač není tak propracovaný, jako váš původní, ale jeho výkon jsem shledal dostatečným a kdyby to někomu vadilo, je možné přepínat mezi starým a novým ovladačem.

Dále je třeba upozornit, že generický ovladač (Detonator - průběžně aktualizováno) byl trochu vybíravý a nechtěl fungovat na neznačkových kartách s čipem Vanta. Po výměně za Creative GraphicsBlaster (M64) se ovšem chytl a fungoval bez problémů, jako ostatně na všech Creative kartách. Stejně tak máme vyzkoušený Leadtek, funguje Viper 550/770 a myslím, že ani s jinými značkovými kartami s TNT/ TNT2/ Ultra/ GeForce čipsetem nebudou problémy...

Při použití generického ovladače je možné stereo zapnout či vypnout, nastavit vzdálenost očí, používanou hloubku Z-bufferu, dynamické přizpůsobení hloubky scéně a mnoho dalších parametrů (viz přiložené snímky). Pro každou aplikaci navíc mohou být tyto hodnoty jiné. Příjemné je taky, že ovladače na rozdíl od příručky jsou přeložené i do češtiny. Součástí programů ovladače je taky "prohlížeč snímku obrazovky". Ten umí při stisku klávesy "Print Screen" uložit 3D obraz do souboru a kdykoliv jej vyvolat jako statický snímek. Spolu s 3D benchmarky Final Reality a 3D Mark 2000 se osvědčil pro předváděcí účely. Formát snímku je popsán v dokumentaci a dařilo se mi 3D obrazy vyrábět např. i z Terragenu nebo VistaPro.

Poznámka: Brýle se propojují mezi grafickou kartu a monitor. Je možné tímto způsobem propojit i více brýlí (tuším čtyři v kabelové a osm v infra verzi) a tak si vychutnat i 3D multiplayer na jednom počítači.

Pro použití brýlí je nutný alespoň 15" monitor, doporučujeme raději 17". Narazili jsme ale už na dva starší 17" monitory, s kterými brýle nefungovaly, pravděpodobně kvůli nestandardně zapojenému kabelu nebo úrovním signálu. S novými typy nebyly problémy. Nejnižší doporučené rozlišení je 800x600/100Hz, čím víc udělá váš monitor, tím lépe.

Znovu připomínám, že program či hra nemá ani tušení, že zrovna běží ve "stereo 3D", a tak je možné 3D brýle použít prakticky s jakýmkoliv programem, používajícím pro zobrazování standardu Direct3D nebo OpenGL.

Doporučujeme pro tyto hry:

  • Tomb Raider
  • Need For Speed
  • Test Drive
  • Midtown Madness
  • Half-Life
  • Fifa
  • Team Apache
    a mnoho dalších... vyzkoušejte!

Nedoporučujeme pro:

  • Mech Warrior (nestandardní použití Z-bufferu)
  • Homeworld (nevhodně vykreslené 2D popisky lodí, jinak pěkné)

"Kablíkové" brýle ELSA 3D Revelator jsou k dostání u velkoobchodu ProCA s.r.o., zhruba za cenu 2719,- Kč bez DPH.

Martin Palča Kolařík

P.S. Brýle 3D Revelator si můžete na vlastní oči vyzkoušet i v naší prodejně: PC Compare, Přerov.

Diskuze (2) Další článek: Hardware pro trochu znalé – díl XXI. – rozhraní disků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,