Google | Mapy | Google Earth

Virtuální glóbus Google Earth slaví 15 let patnácti inspirativními příběhy

Aplikace Google Earth má za sebou dlouhou a bouřlivou historii – i když zdaleka ne tak dlouhou, jako planeta, kterou zobrazuje. Virtuální glóbus byl spuštěn 28. června 2005, nicméně Google si na jeho patnácté narozeniny vzpomněl na blogu s bezmála dvoutýdenním zpožděním.

Dosažení půlkulatého výročí je důvodem k malému ohlédnutí. Vše začalo v roce 2004, kdy Google koupil malou společnost Keyhole, která stála za produktem s názvem EarthViewer. Ten licencovala zejména televizním stanicím (například CNN), jež ho využívaly k zobrazování geografických informací. Používala ho také americká zpravodajská služba CIA.

Virtuální Země

Přibližně rok po akvizici vydal Google aplikaci Earth – bezplatný software, zobrazující 3D vizualizaci celé planety. Postupně do ní implementoval další funkce ze svých Map – například plánování trasy či zobrazení budov ve trojrozměrné projekci.

Aplikace byla a stále je revolučním nástrojem, který umožňuje uživatelům snadno prozkoumat naši planetu, prohlížet ji z vesmíru jako kosmonaut, nebo se ponořit do bližšího pohledu. Google tvrdí, že Earth je největším veřejně přístupným úložištěm geografických snímků na světě, které kombinuje fotografie, satelitní snímky, 3D topografii, geografická data a zobrazení ulic.

„Google Earth je mnohem víc než trojrozměrný digitální glóbus. Základní technologie demokratizovala tvorbu map, což umožnilo komukoli lépe porozumět našemu světu a podniknout kroky k provedení pozitivní změny.“ uvádí se v příspěvku.

Inspirativní Google Earth

Během patnácti let byla vydána celá řada aktualizací, jež dále rozšiřovaly funkčnost virtuálního glóbusu. K nejnovějším přírůstkům patří například zobrazení hvězd a nové, vylepšené vyhledávání. Google Earth je v současnosti dostupná zdarma ve verzi pro webový prohlížeč, jako aplikace pro Android, iOS a počítače.

Na oslavu patnáctiletého výročí zveřejnil Google příspěvek s patnácti inspirativními příběhy, které ukazují, jak Google Earth mění svět, jež zobrazuje. Aplikace pomohla při katastrofách (např. po hurikánu Katrina v roce 2005), ve vzdělávání, ochraně přírody, a dokonce přispěla k rodinnému setkání po desetiletích odloučení.

„Velmi děkujeme všem za to, že s námi jdete po této cestě. Doufáme, že aplikace Google Earth bude i nadále inspirovat zvědavost a přinutí nás hlouběji se starat o naši krásnou planetu a všechny, kteří zde žijí. Těšíme se, až uvidíme, co přinese dalších 15 let!“ zakončuje Google.

Diskuze (2) Další článek: Týden Živě: 12 let s Androidem, souboj balónu s družicí a svítící jednorožec

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,