Virové encyklopedie na Internetu

Pokud váš počítač navštíví virus, měli byste si nejprve zjistit, co vlastně dělá, a jak jej ze svého počítače vyženete.
Pokud váš počítač navštíví virus, měli byste si nejprve zjistit, co vlastně dělá, a jak jej ze svého počítače vyženete (formátovat pevný disk při infikaci wordovým makrovirem je jako likvidovat psí boudu atomovou bombou). K tomuto účelu velmi dobře poslouží antivirové encyklopedie, které objasňují, jak se virus šíří, jaké akce provádí a někdy se i dozvíte, jak jej "vlastnoručně" odstranit. Než se tedy rozhodnete co se zavirovaným počítačem, navštivte některý z následujících webů.

Swiss AVP - na úvodní stránce najdete v levém pruhu odkazy vedoucí k popisům nejaktuálnějších a nejrozšířenějších virů jako je Win32.Kriz, VBS.Monopoly, nebo Melissa. V pravé části okna jsou pak viry roztříděny podle abecedy, podle způsobu šíření a nechybí ani vyhledávání. Kromě toho si můžete přečíst zajímavé příspěvky o tom, co počítačové viry vlastně jsou, jak se rozdělují a jaké způsoby se používají k jejich detekci a odstranění. Dobře udělaný grafický design takřka znemožňuje zabloudit v obrovském moři informací, výhrady bych měl (jako ostatně pokaždé) k použití rámů. Lahůdkou je možnost stažení encyklopedie virů ve formátu windowsové nápovědy. Celkový dojem: velmi dobré.

Dr. Solomon's Virus Central – první, co mě trochu vyvedlo z míry, bylo použití nepříliš standardního a v některých případech špatně čitelného písma Impact. Ze stránky vede deset odkazů, které vám představí například nejnebezpečnější makroviry a viry "In the wild" (tedy rozšířené mezi uživateli). Popisy virů jsou směrovány na McAfee, nicméně na nesprávnou stránku, takže místo informací narazíte pouze na hlášku "Hmm... Something is missing". Zajímavá je sekce nazvaná Virus Gallery, tedy obrázky toho, jak se některé viry projevují, ale pouhých čtrnáct ukázek nepovažuji za opravdovou galerii. Vyhledávání nenašlo ani jeden z mnou hledaných virů, takže k tomuto účelu není příliš vhodné. Z grafického hlediska jsou stránky slabší, zato ale nebudete mít problémy s jejich korektním zobrazením ani ve starší verzi browseru. Celkový dojem: průměrné.

Symantec SARC Online Virus and Hoax Encyclopedia - tuto encyklopedii osobně považuji za Bibli ve virových informacích. Na druhou stranu ale musím uvést, že občas jsou informace zastaralejší, nebo se najdou drobné chybičky. Celková informační hodnota ale řadí SARC mezi nejlepší v dnešním přehledu. Po levé straně jsou umístěny týkající odkazy se Symantecu (download updatů, kontakt na podporu, přehled produktů, ....), vpravo pak můžete získat informace o virech buď pomocí vyhledávání, nebo podle abecedy. Zbytek stránky je věnován všeobecným informacím jako je popis a třízení virů. Samotné popisy virů jsou poměrně obsáhlé, kromě příznaků a škodlivých účinků je v některých případech naznačen i postup, jak virus odstranit bez pomoci antivirového programu. Z grafického hlediska považuji tento web za nejpovedenější a to díky sympatickým barvám, ale i vhodně zvolenému písmu. Z technického hlediska kazí celkový dojem jen vynechání alternativních textů pod některými obrázky, což bude vadit především majitelům textových browserů. Při návštěvě SARC ale nebudete mít problém se zobrazením prakticky v jakémkoliv standardním prohlížeči. Celkový dojem: vynikající.

McAfee.com - Virus Information Library - hned úvodní stránka se chlubí informacemi o více než 45 000 virech (zřejmě jsou počítány i jednotlivé viry v každé "rodině"). Důležité odkazy jsou situovány do dvou svislých pruhů po obou stranách - vlevo najdete abecední seznam a vyhledávač, vpravo pak odkazy na informace o nejnovějších a nejčastějších virech. Popisy jsou zpravidla stručnější než u Symantecu, nicméně k získání přehledu o vlastnostech viru postačují. Z grafického pohledu nelze vytknout téměř nic - stránky jsou přehledné a dobře čitelné. Technický dojem je výrazně horší, protože u některých grafických prvků chybí nejen popisky, ale i informace o jejich velikosti (tato chyba se vyskytla i u tabulek!), což zpomaluje dobu natažení stránky. K prohlížení doporučuji použít Internet Explorer 4.0, neboť při použití starší verze uvidíte stránku poněkud jinak a výrazně odlišného vzhledu dosáhnete s Netscape Navigatorem. Celkový dojem: informační hodnota dobrá, provedení průměrné.

F-Secure Virus Info Center - podobně jako u Symantecu je použito přehledné "magazínové" členění stránky, kdy v levé polovině máte rychlý přístup k důležitým odkazům, v pravé pak vyhledávání virů, nebo abecední odkazy. Popisy virů jsou stručné, většinou postačují pro získání základní představy o tom, co virus vlastně dělá. Užitečná je rubrika F-Secure Computer Virus News, v níž najdete poslední informace o nejnovějších virech. Graficky tyto stránky působí trochu studeně, jsou ale přehledné a doba nutná k nalezení požadované informace je minimální. Výhrady mám k technickému provedení, neboť opět chybí alternativní texty pod některými obrázky. Pokud se rozhodnete pro návštěvu, doporučuji použít MSIE alespoň 3.0, nebo NN 4.0. Celkový dojem: dobré.

Command Antivirus - The Joe Wells Virus Encyclopedia - na virovou encyklopedii poněkud netradičně provedená stránka obsahující pouze dva důležité linky, které nabízejí procházení nebo prohledávání. Popravdě řečeno nechápu, proč vyhledávání nebylo umístěno hned na úvodní stránku. Přes tento detail je ale vyhledávání zajímavě řešeno: dovoluje totiž specifikovat co všechno virus provádí a podle toho poskytne relevantní odpověď. Databáze nabízí něco kolem 400 virů, což ve srovnání s konkurencí není mnoho. Popisy jednotlivých virů jsou možná až příliš stručné. Z grafického hlediska mi stránky připadají vzhledem ke svému určení zbytečně pestré a ani s technickým provedením si autor nedal příliš velkou práci, neboť ve zdrojovém kódu je k nalezení velké množství neuzavřených párových elementů. S Internet Explorerem 4.0 nebo vyšším nebudete mít se zobrazením žádné problémy, v Netscape Navigatoru budou stránky vypadat podobně. Celkový dojem: slabší.

AVP Virus Encyclopedia - trochu jiné provedení stránek, jež jsme si představili na začátku. K dispozici je vyhledávání, abecední seznam, nebo třináct skupin, do nichž jsou viry roztřízeny. Nechybí ani slovníček, popis klasifikace, detekce a odstraňování či seznam nejčastějších virů podle kategorií. Popisy virů jsou poměrně obsáhlé a docela dobře pochopitelné i pro čtenáře s průměrnou znalostí angličtiny. Pokud se vám encyklopedie zalíbí, můžete si jí stáhnout na disk v HTML formátu včetně fulltextového vyhledávání. Grafický design je přehledný, použití rámů je v tomto případě opodstatněné. Pokud chcete stránky vidět tak, jak by měly vypadat, budete muset použít MS Internet Explorer 4.0 nebo vyšší. Celkový dojem: velmi dobré.

Igiho stránka o virech - patrně nejlepší české stránky přinášející aktuální informace ze světa virů. Kromě popisů nejnovějších virových nebezpečí tu najdete odkazy na aktuální "In The Wild List", zajímavou Knihu o virech a velmi užitečné Testy antivirových programů. Začátečníky potěší Slovník pojmů osvětlující některé důležité termíny, příjemným zpestřením pro všechny jsou pak Rozhovory s osobnostmi české antivirové scény (na otázky Igora Háka odpovídal například Petr Odehnal z Grisoftu a Pavel Baudiš z Alwilu). V sekci Downloadu pak najdete několik prográmků nejen pro odstranění virů a jejich následků. Grafický layout je opět řešen pomocí rámů, je přehledný a celkem dobře zpracovaný. Tentokrát nechybí texty pod obrázky, ale pro změnu je v některých případech opomenuto určení jejich velikosti, takže stránka při načítání "odskakuje". Pro korektní zobrazení autor doporučuje MS Internet Explorer 5.0, nicméně problémy nebudete mít ani použijete-li verzi o číslo nižší, nebo případně Netscape Navigator 4.0. Celkový dojem: velmi dobré.

Diskuze (1) Další článek: A další dírka do HotMailu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,