Google | Vyhledávače

Virginia Woolfová: anglická spisovatelka dnes obsadila Google

Na dnešní titulní straně vyhledávače Google je dnes Virginia Woolfová, známá anglická spisovatelka, která se narodila 25. ledna 1882. Google připomíná toto výročí pozměněným logem (říká se mu Doodle) a odkazem na další informace. Google takto občas připomíná významné osobnosti či události a propůjčím jim místo i na titulní straně.

Proč si tuto připomínku zasloužila i Virginia Woolfová? Je významnou osobností, která se zasloužila o modernizaci angličtiny a napsala několik velmi úspěšných románů. Připomeňme například romány Paní Dallowayová, Noc a den, Orlando, Vlny, Jákobův pokoj nebo Plavba. Sepsala také mnoho povídek a esejí.

Do jejich románů se promítala intimní zpověď jejich psychických traumat. V rámci své rodiny byla psychicky trýzněna a také sexuálně zneužívána. Po smrti matky se proto několikrát pokusila o sebevraždu a psychickými problémy trpěla po celou dobu svého života. Ten se jí ale stal silnou inspirací, stejně tak podrobný rozbor vlastního chování inspirovaný postupy Sigmunda Freuda. To vše se promítlo i do textů románů.

Svým dílem, ale i dalšími aktivitami, upozornila na nespravedlivé postavení žen ve společnosti a rozhýbala rozvoj feministického hnutí. Těžké deprese ji nakonec přiměly, aby si v 59 letech vzala život.

Váš názor Další článek: Siri má podle Applu půl miliardy uživatelů. Více, než Google Asistent či Alexa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,