VIP o roce 2008: grafická inkvizice

Rok 2008 v hardwaru určitě nebyl nudný. ATI a Nvidia se letos „porvaly“, Intel uvedl novou generaci procesorů a uvádění (staro)nových produktů nestíhá člověk ani sledovat.

Jiří Souček: Under the IHS – Rage 3D / Eric Demers

The RV770 Story: Documenting ATI's Road to Success – Anandtech/ Chris Hook

Mirek Jahoda: Z oblasti IT mi žádný letos v paměti neutkvěl, zato mi tam utkvěl trojdílný Rok 2008 ve fotografiích ze skvělého The Big Picture (Boston Globe).

Lukáš Fiala: Evergreeny jsou rozhovory s Ericem Demersem. Ten letošní o RV770 a R700 dokonce vyšel i v českém překladu. Dále bych rád vyzdvihl velmi naučnou videoreportáž kolegy Vládi Janečka Jak se dělá MicroATX deska. Výživná je také diskuze k této novince, a to i bez několika původních příspěvků, které byly smazány z důvodů použití příliš vulgárního jazyka.

David Ježek: Článků jsem za letošek přečetl jako obvykle "nechutně mnoho", rozhovorů také nemálo, ale v IT branži nevím o žádném vysloveně zajímavém. Neduhem tohoto oboru je rychlost, s jakou se mění. Co bylo objevné před půl rokem, o čem si ten či onen redaktor povídal s inženýry té či oné firmy, během pár měsíců spláchne historie a nové generace produktů.

Dovolil bych si tedy trochu odbočit a upozornit vás na jeden dvacet let starý rozhovor, jenž jsem v útrobách internetu objevil celkem nedávno a který považuji za nesmírně zajímavý. Známý americký novinář a tiskový mluvčí v Bílém domě za Johnsonovy administrativy, Bill Moyers, v něm vyzpovídal jednoho z nejznámějších spisovatelů a popularizátorů vědy, prof. Isaaca Asimova. Takže pokud máte padesát minut času, vřele doporučuji, hovoří se na mnohá témata včetně výpočetní techniky (a jejího využití ve výuce).

http://www.pbs.org/moyers/faithandreason/media_players/asimovwoi_audio.html

Vašek Vlček: Opravdu se mi líbilo interview s Timem Sweeneyem na serveru Arstechnica, kde se rozpovídal o tom, že se pomalu blíži konec éry klasických grafických akcelerátorů v podobě, jak je známe dnes. Opravdu doporučuji přečíst.

Matej Koleják: Naozaj ťažká úloha, pretože si veľa kvalitných článkov/rozhovorov už nepamätám. Vyberám si teda skvelý článok, ktorý mi utkvel až doteraz v pamäti a súvisí, ako inak, s RV770. RV770 Story: Documenting ATI's Road to Success na Anandtech.com

Dušan Šimonovič: Hviezdičku v Google Reader si vyslúžilo mnoho článkov, ale žiadny z nich my neutkvel v pamäti tak výrazne, aby som ho nazval článkom roku. Na druhú stranu som pri skúmaní zaujímavých článkov „objavil“ veľmi kvalitný zdroj informácií. Je ním Nanotech – The Circuits Blog, ktorý píše Brooke Crothers. Až s neuveriteľnou presnosťou a veľmi trefne píše o zaujímavých trendoch a technológiách omnoho skôr než zdroje hlavného prúdu.

Peter Hucík: Interview s Ericom Demersom zrejme zvolí takmer každý z odpovedajúcich VIP, takže schválne volím radšej zaujímavú technologickú debatu s Johnom Carmackom na stránke PC Perspective. Technologický guru moderných FPS hier tu prezentuje svoje názory na súboj rasterizácia vs raytracing, hovorí o chystanom engine iD Tech 6, rypne si do konzol a do simulácie fyziky. Inak povedané, pozrite si, čo si myslí o vašich každodenných flamewaroch človek, ktorý sa tematike ozaj rozumie.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,