Hologram

Vimeo chce zaujmout oproti YouTube – nabídne streamování ve 3D. Je to ale jen pro geeky

Vimeo je menší konkurent YouTube, který oslovuje především větší technickou kvalitou videí. Nyní chce zaujmout technologickou novinkou, která možná trochu předběhla dobu – umožní živě streamovat ve 3D. Můžete se to hodit na streaming virtuální nebo rozšířené reality. Ale není to nic triviálního.

Vimeo celý proces popsalo na svém blogu. Uvádí zde koncept, který nazývá „teleprezence“, nebo jinými slovy „myšlenku, že živá prezence něčeho reprezentovaného ve 3D prostoru se děje zároveň někde jinde“.

Definice je to krkolomná, ale v podstatě jde o to, že lidé budou moci sledovat 3D vizualizaci jiné osoby v živém streamu na svém zařízení. Nepůjde tak o hologramy jako ve sci-fi filmech, že by se zobrazovaly volně v prostoru, byť šéfka kreativních laboratoří Vimea Casey Pughová tvrdí, nástroje firmy by mohly něco podobného v budoucnu umožnit, pokud by se spojily s technologií na 3D projekci. Teď si budou muset diváci vystačit s headsetem pro virtuální realitu.

Ke 3D streamování je potřeba nějaká kameru s vnímáním hloubky, firma doporučuje Intel RealSense D415. Pak je třeba vlastnit předplatné Vimeo Live, stáhnout si Open Broadcaster Software (OBS) a nakonec si trochu zaprogramovat, protože v konečném důsledku člověk musí pro své diváky vytvořit vlastní webovou aplikaci. To může být pro většinu lidí největší překážka.

Celý proces ale Vimeo na svém blogu důkladně a podobně popisuje, takže pokud po vlastním 3D streamu toužíte, je to sice komplikované, ale i tak to zatím nikdy nebylo jednodušší. Firma k tomu vytvořila dva nástroje - Vimeo Depth Viewer, který společně s OBS přemění video na stream a Vimeo Depth Player, který se postará o samotný stream, jen si ho musíte sami sestavit.

Skutečné živé hologramy tu ještě nemáme, ale tohle může být dobrý začátek k většímu experimentování pro širší veřejnost.

Diskuze (1) Další článek: ELONOVINKY: Kde a proč přistává první stupeň rakety Falcon 9

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,