Víme, co o vás ví Google

Používáte vyhledávač Google jako přihlášený uživatel? Pak máte po ruce kompletní přehled všeho, co jste zde vyhledávali za posledních několik let, a co o vás Google vlastně ví.

Máte účet na Googlu? A jste trvale přihlášeni? Pak jste si možná všimli, že vám vyhledávač nabízí na vašem počítači trošku jiné výsledky, nebo třeba jen jinak řazené, než v práci nebo v internetové kavárně. Jak známo, Google pečlivě sleduje, jaké termíny u něj vyhledáváte a seznam výsledků se vám snaží šít na míru. Vedlejším efektem tohoto sledování je pak nenápadná aplikace s prostým názvem Webová historie.

Po přihlášení ji najdete na adrese www.google.cz/history. Pokud používáte Google již dlouhé roky, možná budete docela překvapeni. Google o vás ví naprosto vše. Má jasný přehled o tom, co jste vyhledávali 15. července 2006 ve tři hodiny ráno, ví, jaké jste prohledávali obrázky, videa, knihy a další typy informací.

googel historie 1.png  google historie mapy.png
Co jsem včera ráno hledal na Googlu? A co jsem v poslední době hledal na Google Mapách?
Google eviduje jak přesný čas, tak hledaný termín a dokonce stránku, kterou jsem si nakonec vybral

Mnohým z vás se již v mysli jistě rozblikal bezpečnostní majáček, nasbíraná data ale můžete kdykoliv vymazat v nastavení vašeho účtu a především jste to vy, kdo dostane přístup k docela zajímavým statistickým datům včetně nejrůznějších trendů, co hledáte nejčastěji a kdy to hledáte.

Pro koho je vlastně aplikace Webová historie určena? V prvé řadě pro fanoušky statistiky, kteří se rádi pídí po nejrůznějších datech. Osobně jsem ale v historii vyhledávání našel i mnohem praktičtější přínos. Mnohokrát se mi totiž stalo, že jsem něco vyhledával, Google to úspěšně našel, já však později zapomněl ten správný vyhledávací výraz a nové hledání mi zabralo celé odpoledne. To se vám nestane – prostě se podíváte do historie.

google historie obrazky.png  google historie video.png  google historie knihy.png
Historie hledání obrázků, videa a knih
Při cestě zpět se dostanete až do roku 2006

Pokud se Googlu a jeho sběru dat nebojíte a neštítíte se ani lišty Google v prohlížeči, můžete zároveň historii vyhledávání rozšířit na kompletní historii navštívených stránek. Záleží ale samozřejmě pouze na vás a veškerá data lze především vždy promazat.

trendy 1.png  trendy 2.png
Google za vás zpracuje i pěknou statistiku typických výrazů a cílových stránek a také sloupcové grafy

Webová historie Google není nikterak nová služba, součástí vyhledávače je totiž už několik let. Její význam ale s časem přirozeně roste. Pokud jste tedy letitými uživateli Google vyhledávače, určitě ji navštivte, vypravíte se totiž na celkem detailní vyhledávací cestu časem až do roku 2006 – celé tři roky jako na talíři.


Máte prázdnou Webovou historii?

Navštívili jste stránku Webové historie, ale je prázdná? V takovém případě nemáte povleno indexování vyhledávání. Povolit ho musíte na této webové stránce, kde stačí klepnout na možnost Omezte svou webovou historii na vyhledávání. Pokud byste chtěli pomocí Google lišty indexovat i procházení běžného webu, klepněte na Povolit Webovou historii.

Diskuze (55) Další článek: Gmail: nastavte si výchozí styl písma

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,