Víkendový kvíz: znáte MS-DOS a příkazový řádek?

MS-DOS je operační systém Microsoftu, který panoval na počítačích před nástupem Windows. Jeho počátky spadají do roku 1981 kdy základ tohoto systému koupil Bill Gates a jeho parta, a to za 50 000 dolarů od firmy Seattle Computer Products. Základ systému vylepšili a svezli se na úspěchu počítačů IBM, pro které byl systém licencován. Sláva systému končí poslední samostatně prodávanou verzí 6.22 z roku 1994, další verze už byly zakomponovány do systému Windows 95 a dále. Toť ke stručné historii praví Wikipedia.

Na MS-DOSu vyrůstalo mnoho z nás a briskně jsme tenkrát ovládali povely příkazového řádku, které nás dokonce učili ve škole. Příkazový řádek s příkazy DOSu je k dispozici i v nejnovějších Windows 7 a můžete s ním provádět zajímavá kouzla. Jak dalece si ale s příkazovým řádkem poradíte, znáte nějaké pokročilé výrazy? To prověří náš zábavný víkendový kvíz. Jen upozorním, že kromě základních příkazů MS-DOSu zahrnuje i výrazy dostupné až v příkazovém řádku novějších Windows. To abyste se případně něco zajímavého přiučili...

Víkendový kvíz vám nedává šanci něco vyhrát. Je tu proto, abyste si mohli zábavnou formou ověřit znalosti z trochu okrajových oborů. Pokud se nechcete příliš trápit, stačí zodpovědět jen to, co víte – správné odpovědi na všechny otázky se dozvíte hned po odeslání formuláře.

Jak si vedli ostatní? Podívejte se na statistiku odpovědí všech čtenářů, kteří kvíz vyplnili. A pokud vás dnešní kvíz bavil, můžete si zkusit předchozí díl věnovaný Stevu Jobsovi a Ballmerovi.

 

Diskuze (42) Další článek: Zprávy Živě: Apple je hodnotnější než Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , ,