ViewPanel VP150 - Komu zvoní hrana

Recenze LCD panelu ViewSonic VIewPanel VP150
LCD-panely se svými stále snižujícími se cenami blíží svým CRT kolegům se stejnou zobrazovací plochou. Jejich výhodou je šetření zraku, úspora místa na pracovním stole, nízká hmotnost a dobré parametry obrazu. Dnes se budu zabývat 15palcovým displejem ViewPanel VP150, který útočí na pozici CRT-monitorů na trhu, a sice svými vlastnostmi a cenou do 40 tisíc korun. Pro běžné domácí uživatele se sice jedná o poměrně vysokou částku, ale vzpomeňme, kolik stály 15" panely před půl rokem (kolem 70 tisíc).

Silný trup
První, co na LCD-panelu ViewPanel VP150 zaujme, je jeho trošku netypický podstavec, který se skládá ze dvou částí, přičemž zadní kryt je odnímatelný za účelem připojení síťového kabelu a videokabelu. Po zpětném nasazení krytu je naprosto vyloučeno, aby se zmíněné kabely vzájemně zamotaly či samovolně z displeje vypojily.

Večerní nabídka
OSD menu je ovládáno systémem pěti tlačítek, které jsou naprosto stejné jako u ostatních zobrazovacích přístrojů této značky. Nastavovaní parametrů pomocí nich je pohodlné a jednoduché, není potřeba ani číst manuál. A co se tu vlastně dá měnit? Inu, je toho oproti CRT-monitorům méně (u LCD panelů neexistují pojmy jako geometrie, natáčení obrazu apod., protože obrazové body mají své přesné místo). Měnit můžeme světlost a kontrast, můžete upravit velikost a umístění obrazu na displeji, teplotu barev, jazyk OSD menu; dokonce lze nastavit jeho pozici na obrazovce. Také zde najdete horizontální a vertikální funkci Finetune (doladění), což je v menu OSD novinka; slouží při problémech s nestálostí a roztřepeností obrazu (pouze při rozlišení 1024×768 pixelů). V poslední řadě je tu automatické nastavení všech vlastností obrazu, což k mému překvapení fungovalo (zatím se mi to ještě nestalo a vždy jsem byl nucen obraz doupravit).

Závěrečné zkoušky
Co se týče rozlišení a obnovovací frekvence: při rozlišení 800×600 pixelů z displeje vymáčknete obnovovací frekvenci 76 Hz a při 1024×768 70Hz. Ostrost a jas zvládá displej poměrně dobře, jenom je škoda, že je nutné si s nastavením poměrně delší dobu hrát.

S těmito parametry tak mohu s klidným svědomím prohlásit, že se jeho cena je férová.

15" LCD-panel
ViewSonic
ViewPanel VP150
Zdroj: AT Computers, a.s., Ostrava
Telefon: 069–62 53 111
Cena: 38 350 Kč bez DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: úhlopříčka 15", OSD menu, 1024×768×70Hz
Zdroj: Computer
Váš názor Další článek: Jak obnovit ne předchozí, ale před-předchozí operační systém?

Témata článku: , , , , , , , , , ,