Apple | Video | VLC

Videopřehrávač VLC už má nativní podporu pro čipy Apple M1 v nových Macích

Apple s novými MacBooky a Macem mini přešel od procesorů Intel k vlastním čipům M1 s instrukční sadou Arm. I když do operačního systému Big Sur zapracoval překladovou vrstvu Rosetta 2, takže většina x86 programů funguje bez větších problémů, velmi rychle se objevují upravené verze populárních programů i s nativní podporou. Díky tomu lze získat ještě vyšší výkon a pochopitelně i nižší spotřebu a delší výdrž na baterii.

Jedním z významných programů je také videopřehrávač VLC (VLC Media Player), který s verzí 3.0.12 přináší právě nativní podporu čipu Apple M1, zatímco předtím fungoval v kompatibilním režimu.

Nyní má VLC na Macích s čipem M1 hardwarovou akceleraci pro dekódování 4K i 8K videa, včetně podpory 10bitového HDR, 360stupňového videa a také trojrozměrného zvuku. Mezi dalšími podporovanými funkcemi je i přehrávání Blu-ray formátů, streamování přes Chromecast a spousta dalších.

Nová verze VLC ale stále není „Universal Binary“ tedy jeden balíček obsahující verzi pro procesory s instrukční sadou x86 a Arm zároveň. Pokud dáte v nastavení menu programu aktualizovat a máte nový Mac s čipem M1, stáhne se vám verze pouze pro tento čip (3.0.2.1).

VideoLan je nezávislý projekt a přehrávač je k dispozici zcela zdarma i pro ostatní platformy.

Týden Živě: Apple přechází na ARM

Diskuze (9) Další článek: Evropa se rozjela v rozdávání pokut za porušení GDPR. Loni jich přibylo o 39 procent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,