Videokazety poskytují další šanci pro ukládání dat

Jedna z prvních firem, která představila svoje řešení digitálního následníka videokazety VHS, je Verbatim.
Je vůbec možné, aby se dnešní běžné videokazety, pracující s analogovým záznamem, dokázaly ubránit nezadržitelně se blížícímu digitálnímu trendu? Jako jejich logické náhrady byla doposud nejčastěji uvažována taková řešení jako je optický DVD-RAM nebo přepisovatelný Digital Versatile Videodisc, a to především pro následující výhody: rozměrový formát klasických CD disků, dostačující vysoká kapacita, přímý přístup k uloženým informacím, kompatibilita se zvukovým CD, CD-ROM a DVD-ROM. Mimochodem - Hitachi a Toshiba oznámily dostupnost svých řešení 2.6 GB DVD-RAM (používající technologie phase-change) na konec tohoto roku v testovacích vzorcích, při plné produkci v průběhu příštího roku.

Bude vám stačit 28 hodinová videokazeta v digitální kvalitě?

Přesto analogové videopásky rozhodně neřekly své poslední slovo, neboť i nadále jsou a budou neporazitelné co se týče ceny za 1 GB. Jedna z prvních firem, která představila svoje řešení digitálního následníka videokazety VHS, je Verbatim - společnost specializovaná na magnetické a optické podpůrné technologie, součást japonského koncernu Matsushita. Nová technologie nese název Digamax a je výsledkem společného vývoje mezi společnostmi Philips Key Modules (tenkovrstvé magnetické hlavy), Eagle DMi - divizí společnosti Exabyte (mechanika) a Verbatim (médium). Cartridge je zvenčí velmi podobná páskovým kazetám formátu QIC-Extra, které přímo konkurují formátu Travan. Médium s 8mm páskou o délce 1000 stop by mělo dosahovat kapacity z počátku 13GB, následně pak 52GB, což je v konečném důsledku 7, resp. 28 hodin digitálního videozáznamu s kompresí MPEG-2.

Digamax je zatím první, kdo bude další?

Záznamový proces není spirálový, jak je tomu u běžných videorekordérů, ale podélný ve vlnovkovém režimu, odvozeném z poslední audio páskové jednotky DCC firmy Philips. Hlava se skládá z 8 magnetických záznamových kanálů, které čtou a zapisují souběžně 8 stop. Přenosová rychlost je proměnná a pohybuje se v rozmezí 0.5 až 2.0 MB/s v závislosti na stupni komprimace obrazu. Digamax je první odpovědi odvětví magnetických pásek na pokus velkokapacitních kompaktních disků o prosazení se s výrobkem, který uspokojuje kapacitní potřeby jak počítačových tak i video aplikací. Nicméně se dá s nejvyšší pravděpodobností očekávat, že tato aktivita Verbatimu nezůstane dlouho bez odezvy ostatních velkých výrobců magnetických pásek.

Mechanika od Exabyte ještě v tomto roce.

Firma Exabyte již ohlásila svoji první mechaniku s technologií Digamax určenou pro trh PC na konec letošního roku - v interním provedení i ve vlastní specifikaci Nest (vyjímatelná celá mechanika), s rozhraním IDE a zpětnou kompatibilitou s formátem Travan TR-4. Verze SCSI s možností čtení při současném zápisu je plánována na začátek příštího roku. Mimo jiné bude vybavena i motorizovaným zasouváním kazet, umožňujícím využití v aplikacích automatických knihoven. Předpokládaná koncová cena za 13 GB médium není ještě stanovena, předpokládá se však kolem $25,-.

Váš názor Další článek: Hewlett-Packard představil nové produkty pro trh středních firem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,