VideoInspector: vše, co jste chtěli vědět o videosouborech

Diskuze čtenářů k článku

JeCh, JeCh  |  22. 05. 2007 18:20

Pane Polzere, pokud se na tu detekci kodeků podíváte ještě jednou - zjistíte u názvů souborů často takovou zajímavou zkratku - VfW (Video for Windows). Ano tohle jsou kodeky. Ale kodeky se nepoužívají (zdůrazňuji NEPOUŽÍVAJÍ) pro přehrávání videa. K tomu slouží DirectShow filtry. VfW a DS jsou dva paralelní frameworky pro práci s videem, které vedle sebe existují už od dob Win98 SE. VfW využívají střihové programy (VirtualDub, Vegas, AviSynth) a DS používají přehrávače. Že se vám spolu s XviD nebo DivX kodekem nsinstaluje zároveň i jejich DS filtr plno lidí mate a myslí si, že video jde najednou přehrávat díky kodeku. Naopak zase s ffdshow filtry se volitelně instaluje i VfW rozhraní.

Takře například video, které hraje v přehrávači nemusí jít vůbec otevřít ve VirtualDubu nebo naopak. Jsou to 2 nezávislé věci. Filtry se také od kodeků liší v tom, že jsou pouze jednosměrné - pouze komprimují nebo dekódují. Označení kodek (KOdér + DEKodér) tak zcela ztrácí smysl. Oproti tomu jeden VfW kodek poslouží pro kompresi i dekompresi videa.

Podobné to je se zvukem. VirtualDub používá ACM kodeky, přehrávače opět DS dekodery. Zkuste si například ve VirtualDubu (v tom originálním) otevřít AVI video s AC3 zvukem. Pokud nemáte AC3Filter nebo AC3ACM kodek, tak VD nedekóduje zvuk. Přestože v přehrávačích bude normálně hrát (přes ffdshow).

Napsal jsem na toho téma celý článek - http://jech.webz.cz/multimedia.php.

Nebylo by také na škody zmínit alternativní programy - GSpot a MediaInfo. Každý z nich má své výhody.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor