Automobily | Autonomní vůz | Uber

Video ze smrtícího auta Uberu: Tak tohle by robot zvládnout měl, nebo ne?

Nehoda samořídicího auta, které usmrtilo ženu přecházející silnici, vzbudila po celém světě značný rozruch. Nyní policie arizonského města Tempe, která nehodu vyšetřuje, zveřejnila záznam z kamer dotčeného automobilu. Ve videu výše můžete sledovat pohled z automobilu na cestu, ale poté také kameru mířící na řidičku, která měla nad automobilem dohlížet.

Ačkoli včera policejní šéf tvrdil, že autonomní vozidlo za nehodu nemůže a nehodě by nedokázal zabránit ani zkušený řidič, po zhlédnutí videa už to zdaleka tak jednoznačně nevypadá. Naopak se zdá, že toto by současné technologie měly zvládnout celkem snadno.

Nutno uznat, že na vině je především samotná chodkyně, která se po setmění vydala bez osvětlení a výstražných prvků přes silnici. Nedaleký přechod ignorovala, evidentně se vůbec nerozhlížela a stejně by nemohla ani rychle reagovat, protože tlačila kolo obtěžkané taškami.

Jenže automobil se pohybuje po přímém úseku silnice, kde zrovna ani není žádný provoz a žena postupně přecházející vozovku je jedinou překážkou v provozu široko daleko. Pro radary či infrakamery přitom tma nepředstavuje problém a mohou vidět dál než lidské oko. Na toto by přece měly současné technologie bohatě stačit. Přitom se dle záznamu zdá, že auto na chodkyni téměř vůbec nezareagovalo.

Připomeňme v této souvislosti například video z Tesly Model S, ve kterém funkce autopilota naopak dokázala nehodě zabránit. Na dálnici se v rychlém pruhu stala nehoda, ke které se přibližovalo další vozidlo a za ním jela Tesla s autopilotem:

Systém Tesly musel v tomto případě „vidět“ i před automobil před sebou, protože začal brzdit paradoxně dříve než právě řidič jedoucí před Teslou. Ten zabrzdit nestihl a připojil se k nehodě, Tesla vše ubrzdila s velkou rezervou. Vše se přitom odehrávalo v poměrně velké rychlosti. Proč takto nezareagovalo vozidlo Uberu?

Pod palbu podobných otázek se nyní dostane Volvo. Právě jeho auto bylo součástí nehody. Automobilka přitom už v roce 2015 veřejně prohlásila, že převezme odpovědnost za nehody, které způsobí jejich systém autonomního řízení.

Kontroverzní pohled je rovněž na řidičku Rafaelu Vasquez, která měla nad provozem vozidla dohlížet. Nevěnovala se totiž plně „řízení“, respektive dohledu nad řízením. Na záznamu z kamery to vypadá, že se chodkyně na poslední chvíli vynořila ze tmy, ale je dobré si uvědomit, že kamera v tomto směru značně zkresluje - lidské oko má daleko větší dynamický rozsah a lidský řidič mohl ženu vidět bezpochyby o něco dříve. Asi ne natolik brzy, že by šlo nehodě zabránit, nicméně žena za volantem očividně reaguje až v okamžiku, kdy auto začne samo brzdit.

Z jednoho krátkého videozáznamu pochopitelně nechceme dělat soudce, výše vyvozené otázky se však při pohledu na video přímo nabízejí. Bude velmi zajímavé sledovat případ dál, především pak reakci Volva a objasnění příčin, proč takovému střetu nedokázaly technologie zabránit.

Diskuze (139) Další článek: Google zjednoduší médiím zavádění předplatného na webu. Propojené bude i s vyhledáváním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,