Umělá inteligence | Automobily

Video: takto vidí okolní svět autopilot Tesly

Videí, která demonstrují funkčnost autopilota v elektromobilech Tesly, je na Youtube celá spousta, všechny jsou však pořízeny samotnými majiteli. Nyní s podobným videem přišla samotná Tesla a záznam doplnila o údaje, které jsou v reálném čase snímány a vyhodnocovány třemi různými kamerami. Konkrétně to jsou dvě zadní kamery snímající okolí vozidla a jedna přední, která zabírá především vozovku.

Díky zakomponování těchto dat do videa si tak můžeme udělat obrázek toho, jak elektronika vyhodnocuje okolní objekty a třídí je do několika kategorií. Červenou barvou je zvýrazněno vodorovné značení na vozovce, fialovou krajnice a značky, v zelených obdélnících objekty, které se mohou ocitnout v cestě vozidla, v modrých ostatní objekty.

Na videu si můžeme všimnout nedokonalostí jako je zastavení Tesly kvůli dvěma běžkyním v čase 1:27. Jedna z nich se ocitla v zeleném boxu, který značí potenciální objekt v dráze vozidla, auto tedy zastavilo do doby, než správně vyhodnotilo směr jejího pohybu. Od času 1:14 je potom dobře patrné dodržování maximální povolené rychlosti 25 mil za hodinu, která byla odečtena ze značky.

V čase 2:18 potom Tesla předjíždí pejskaře, který je vyhodnocen správně jako „bezpečný“ objekt. Samotný pes však pravděpodobně systému zcela unikl a nedostal žádné orámování. Pokud by se tedy vydal nečekaně do vozovky, autopilot by jej pravděpodobně vůbec nezaregistroval. Tedy v případě, že by se nezapojil některý z dalších systémů. Na konci si potom můžeme prohlédnout automatické parkování zcela bez přítomnosti řidiče.

Diskuze (34) Další článek: Podívejte se, jak dokáže elektromobil Tesla Model S díky okamžitému zrychlení ujet před nárazem zezadu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,