Bezpečnost | DJI | Kvadrokoptéra

Video s nárazem dronu do křídla se nelíbí DJI. Neukazuje reálné podmínky

  • Video s nárazem dronu do křídla letadla vzbudilo vášně
  • Výrobce dronu DJI se rázně ohrazuje
  • Scénář je prý „v reálném životě nepředstavitelný“

Výzkumný ústav University of Dayton (UDRI) nedávno zveřejnil video, co se stane, když dron DJI Phantom zasáhne křídlo letadla. Viceprezident DJI pro bezpečnost Brendan M. Schulman v publikovaném dopise tvrdí, že video je nerealistické, zavádějící a poškozuje reputaci společnosti.

DJI tvrdí, že prezentované video zachycuje scénář, který je nerealistický a „v reálném životě nepředstavitelný“. Prvním argumentem je, že testovací rychlost (380 km/h) je vyšší než kombinace maximální rychlost dronu a letadla.

Konkrétně je výtka formulována takto: „Vaše video předpokládá, že lehké letadlo Mooney M20 letí svou maximální možnou rychlosti 322 km/h a setká se s dronem, který zřejmě letí rychleji, než je jeho maximální rychlost 53 km/h.

V dané výšce se v testované rychlosti střetnout nemohou

Letadlo však může dosáhnout takové rychlosti v běžném provozu obvykle více než míli nad zemí, kde dron potkat nemůže. Ve výškách, kde by se toto letadlo pravděpodobně setkalo s dronem Phantom, by letělo méně než poloviční rychlostí, takže by došlo k vyvinutí méně než čtvrtinové kolizní energie.

Další kritika směřuje na to, že test byl proveden v rozporu s parametry nárazové zkoušky stanovenými Federálním úřadem pro leteckou správu (FAA), které se v případě Mooney M20 provádějí typicky v provozních rychlostech, tedy mezi 259 až 296 km/h.

Kromě toho výrobce kritizuje, že odborníci nezveřejnili metodiku testování ani výsledné údaje. Video dle něj naznačuje předsudky odborníků, směřující k šíření strachu. Upozorňuje, že v minulosti proběhlo již několik testů, jejichž cílem bylo zjištění následků srážky dronů s letadly, ty však firma DJI nerozporovala. Zmiňuje například zkoušky provedené společností ASSURE, která „stanovila standardy pro tuto práci tím, že zveřejnila podrobné zprávy s pečlivou dokumentací své metodiky testování a stovkami stránek dat.“

Výzkum je nevyvážený a poškozuje firmu i trh

Výsledky testů Výzkumného ústavu University of Dayton poskytují dle předního výrobce dronů jen „omezené podrobnosti“. To „zabraňuje tomu, aby někdo zjistil další nedostatky v jejich metodologii a závěrech,“ píše Schulman.

V zaslaném dopise firma tvrdí, že nevyvážený výzkum značně poškozuje společnost DJI a celý segment průmyslu. Následkem medializace testu reagovali někteří politici návrhy nových omezení, týkajících se vlastnictví a používání dronů.

Útočně zní pasáž, v níž výrobce označuje video za zavádějící a doprovodný text je obviňován ze snahy získat z výzkumné práce profit na úkor pověsti technologie dronů v širokém rozsahu a zejména výrobků DJI.

DJI žádá odstranění videa

Z tohoto důvodu DJI požaduje, aby univerzita odstranila video a doprovodný text, který popisuje srážku dronu s křídlem letadla. Kromě toho se domáhá vydání korektního prohlášení veřejnosti a médiím, ve kterém uzná, že „konfigurace testu byla neplatná“.

Největší výrobce podotýká, že jeho cílem je, aby drony nadále bezpečně sdílely vzdušný prostor s tradičním leteckým provozem. „DJI bere bezpečnost letectví vážně. Je to nedílnou součástí toho, kdo jsme jako organizace a jako letečtí odborníci.“ píše se v dopise.

Ačkoli výzkum UDRI může být neúplný nebo zavádějící (alespoň podle DJI), neznamená to, že kolize mezi dronem a letounem bude za všech okolností neškodná. Počet dronů na obloze se zvyšuje a již bylo zaznamenáno několik srážek – byť zatím bez vážných následků.

Nesporně existují různé faktory, které by mohly vést k vážným škodám na letadlech – ostatně i pták může za jistých okolností způsobit takové škody, které si vyžádají nouzové přistání. To sice neznamená, že by drony měly být zcela zakázány, ale rozhodně je ale nutné udělat vše pro to, aby se zabránilo chaosu, škodám a nehodám.

Váš názor Další článek: Apple prozradil, že písmena S a R v názvu iPhonů vůbec nic neznamenají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,