Video: Procházka datacentrem Googlu

Google se podělil o tajemství svých datových center. V pondělí jste si mohli přečíst, jak vypadají servery, na kterých běží Google, dnes se podívejte na takové datové centrum zvenčí.

Předevčírem jsme uvedli článek o serverech Googlu a jeho datacentrech (článek zde), nyní Google vydal oficiální video s představením svých datacenter. Video je k dispozici i ve vysokém rozlišení, doprovázeno je anglickým komentářem.

Google se nespoléhá na drahou techniku třetích stran, svá datová centra si buduje sám. Ostatně nelze se čemu divit – Google je jednoduše už natolik rozsáhlý a náročný ekosystém, že jej nelze obhospodařovat „konfekčními“ technologiemi. Platí ti i o softwaru včetně operačních systémů (Unix/Linux) či databázových serverů (MySQL), které si Google bohatě přepisuje a to je ostatně i jeden z hlavních důvodů, proč tak vehementně podporuje open source, který je pro něho životně důležitý.

O tom, jak takové domácí servery a datová centra vypadají, jste si mohli přečíst v pondělním článku Dušana Šimonoviče, Google nicméně na YouTube publikoval i zajímavá videa ze zázemí regionálních datových center, která najdete rozeseta po celé Zemi.

Na mapě vidíte odhadované rozmístění center na začátku roku 2008. Největší hustotou disponuje Evropa a východní pobřeží USA. Asie se zatím musí spokojit pouze s centry v Číně a Japonsku.

datova_centra_google.png
Datová centra Google podle webu Royal Pingdom

Google vybírá lokalitu pro svá datová centra, na kterých najdete jak databázi pro vyhledávač, tak úložiště pro služby Gmail, Picasa a další, podle několika základních kritérií. K těm nejdůležitějším patří:

  • Velké množství levné elektrické energie
  • Obnovitelné zdroje, „zelená energie“
  • Dostatečné množství přírodních vodních zdrojů pro chlazení
  • Neobydlené oblasti – důraz na soukromí a bezpečnost
  • Vzdálenost od ostatních center
  • Daně

Datová centra Googlu chladí přírodní voda, jako jadernou elektrárnu

Datová centra Googlu jsou chlazena vodou, kterou technici získávají z přírodních zdrojů. Podívejte se na ukázkové video z belgického centra, jak takové chlazení a správa elektrické energie vypadá v praxi. Krátký dokumentární film byl natočen v rámci konference Google Efficient Data Centers Summit na začátku dubna, mnozí tedy považovali neobvyklý vstup do přísně střeženého soukromí společnosti Google za aprílový žert.

Belgické datové centrum je chlazené vodou z říčního kanálu

 

A pokud máte dostatek času, můžete si poslechnout i přednášky z akce, na které Google představoval své úsporné serverové řešení:

 

Diskuze (3) Další článek: Nová kniha: Windows Server 2008 – Velký průvodce administrátora

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,