Video: mininotebook Lenovo S10e

Diskuze čtenářů k článku

20. 01. 2009 01:31

Nejdřív se mi zalíbil Aspire One a kdyby "jedničku" od Aceru prodávaly s 6čl. bat, byl bych ji asi koupil. Pak jsem se rozhodl počkat na novoroční slevy, a také jsem byl zvědav, s čím přijdou ostatní výrobci notebooků. Po Vašem videu o S(něhobílé) "desítce"E (a po usilovném studiu internetových informačních kanálů...) to už-už vypadalo, že je "ruka v rukávě"! Ale teď jsem zase v koncích (nebo zpátky na začátku) - netypické rozlišení, dost vysoká cena (rád bych se vešel do 10 tis. Sk, totiž... kolik je to vlastně "jurošů"?), prosakující informace o brzkém uvedení netbooků s vylepšeným (i když jen minimálně) Atomem a novou čipovou sadou od nVidie (nebo Intelu)... Môj plán bol - kúpiť si malý, spoľahlivý, šikovný, tichý a lacný (uff!) notebook, ktorý by mi uľahčil zvládanie košatej školskej administratívy triedneho učiteľa ZŠ a pomohol mi spestriť (sebe i žiakom) vyučovanie prírodopisu (biológie). Lenže... ono to nie je také jednoduché! Snáď mi to uľahčia Vaše ďalšie videá, p. Holčík - dajte si na nich, prosím, záležať! Vďaka. (Tak jsem se zas´ trochu rozkecal, omluvte mě. Já už jiný asi nebudu. A navíc - to víte, profesní deformace taky udělá své...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
26. 01. 2009 09:03

Ahoj.

cca dva měsíce používám Fujitsu-Siemens Amilo mini. Jsem s nim docela spokojen až na synaptis touchpad kde mi zřejmě odešlo levé (aktivační) tlačítko, a to hned druhý den po koupi. Používám sice externí myš, ale...

Zobrazování i HW střeva jsou stejné jako kolem jiných atomárních netbooků, s Windows XP SP3 je jistě výhodou. Kupodivu i výdrž (mělo by to mít 4 článkovou batarii) odpovídá zhruba 2h 30-40 min - různí se to, nedokážu ale říci proč . Jako hlavní nedostatek ale vidím v popiskáhc resp. namapování klávesnice (žádná klávesnice /CZ/ vybraná systémem prostě ve shiftování prostě popiskám neodpovídá) a nepomohla ani ruční výroba klávesnicového layoutu programem MSKLC - asi to dobře neumím.

S Lenovem je FS jistě funkčně srovnatelné, i ten express card to má. Ale co se týká ceny, no nevím. FS jsem kupoval 11. listopadu, protože do té doby to nebylo na trhu v ČR vůbec dostat. A cena? Lenovo je udáváno za cca 10000, já kupoval za 8701,- včetně 300 korunového kreditu a sluchátek na VOIP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
27. 01. 2009 01:03

Je to zvláštne - nie, že by som iné netbooky definitívne odpísal, ale moja pozornosť sa v ostatnom čase sústredila práve na tieto dva modely, takže Váš príspevok prišiel ako na objednávku - vďaka! S10e má síce väčší displej, klávesnicu, 6-čl. baterku a neutrálnejší "profi dizajn", avšak je podstatne drahší /cca 15 tis. Sk, hoci sa to možno onedlho zmení - je to predsa len relatívna novinka/ a údajne sa dosť výrazne zahrieva. Amilo Mini vyčítajú /okrem 8,9" obrazovky a zbytočne malého keyboardu/ nevhodne umiestnené a tvarované tlačidlá pri touchpade a najmä prehýbajúcu sa klávesnicu /tuším na www.engadget.com?/, zato je výrazne lacnejší. Mal by stáť do 10 tis. Sk - sorry, ale stále som sa ešte nepreorientoval na "jurošíky"... Co mi v recenzích často chybí - porovnání hlučnosti notebooků a jejich zahřívání, resp. chlazení /např. v klidu a při intenzivní práci/. Podrobnější údaje o kvalitě displeje by také nebyly k zahození. Zjistil jsem například, že Toshiba NB100 má v porovnání s některými netbooky displej přímo úžasný! Ale má také svá negativa, aspoň ten kus, který jsem měl možnost vidět: má "lacinou" klávesnici /můj první dojem!/ a vibrace HDD se citelně přenášejí na celý korpus /jak je na tom Amilo Mini?/ - preto k NB100-vke moc neinklinujem, hoci nevyzerá zle... No, to by azda pre túto chvíľu stačilo - budem vďačný za ďalšie reakcie a názory, najmä však ocením praktické skúsenosti. Prajem pekný čas!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 16:09

Vďaka za odpoveď, p. Holčík, prosím Vás však ešte o upresnenie: 1. "displej je sice lesklý, ale ne nadbytečně" - znamená to, že kombinuje kladné (a eliminuje záporné) vlastnosti lesklých a matných displejov? 2. "rozlišení S10e na výšku je opravdu jen 576 px" - aké z toho vyplývajú problémy v bežnej praxi? Píšete, že OS Win. upozorňuje na neštandartné rozlíšenie - je to teda chyba, následkom kt. sa v niekt. programoch nezobrazí to, čo sa má, al. niekt. aplikácie v tomto netypickom rozlíšení vôbec nejdú spustiť, alebo...?? 3. "nelze říct, kt. netbook je nejlepší, každý je lepší na něco jiného" - o to mi práve išlo, "vydolovať" od Vás, odborníkov s dlhoročnou praxou a s NADHĽADOM, vyjadrenie o tom, ktorý netbook sa na čo hodí (nehodí), podľa Vášho názoru, samozrejme! Je mi jasné, že názory rôznych ľudí na ten istý objekt (nech už je to počítač, auto, alebo žena...) sa budú líšiť podľa ich osobných preferencií. Ale práve preto som zdôraznil Váš (očakávaný) nadhľad, pretože to je to, čo od Vás my, Vaši čitatelia, očakávame (hoci sa Vám do toho možno niekedy nechce a môže Vám to pripadať ako kus "nadpráce"). 5. V diskusii ste spomenuli mimoriadne rýchle bootujúci "atomový netbook" - ktorý je to model (značka)? Vďaka za trpezlivosť (snad sa na mne pro mou zvídavost nebudete zlobit...)! S pozdravom Vl. Durmek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 19. 01. 2009 16:27

no je lesklý, ale měl jsem problém na videu ukázat, jak moc. svět se v něm neodráží tolik jako u jiných lesklých displejů. Windows mají minimální rozlišení na výšku 600, programátoři na to musí dělat programy, může se stát, že něco vidět nebude. Méně také znamená, že windows bez zásahu do registrů při každém startu upozorňují na malé rozlišení. 3. takové články na živě máme s přehledem netbooků. 4. Je to Eee PC S101, videotest bude ve středu nebo čtvrtek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 01. 2009 11:32

Zdravím! Vzhľadom na to, že uvažujem o kúpe netbooku, chcem poprosiť p. Holčíka a jeho kolegov, aby do sľúbeného testu S10e-čka (ak som správne pochopil, výsledky by mali byť zverejnené tento týždeň, teším sa!) zahrnuli aj jeho STRUČNÉ POROVNANIE S DOTERAZ TESTOVANÝMI NETBOOKMI, a to po všetkých stránkach - pár zovšeobecňujúcich poznámok o úrovni mechanického prevedenia šasi, o kvalite displeja, klávesnice a trackpadu, o hlučnosti,... uvíta určite každý Váš čitateľ, rovnako ako aj Váš pohľad na výhodnosť toho-ktorého modelu z hľadiska pomeru výkon/cena, poruchovosti a úrovne servisu (napriek relatívne krátkej dobe, ktorá uplynula od uvedenia netbookov na trh, už možno nejakú spätnú vúzbu máte). Je len prirodzené, že názory Vás a Vašich kolegov sa môžu rôzniť, čo je vlastne fajn - pozitívna konfrontácia je vždy prínosná, reakcie na IdeaPad S10e sú často kladné až nadšené, ale nájdu sa aj nespokojenci (http://www.pcpro.co.uk/reviews/244640/lenovo-ide... ... - všetkému som ale, žiaľ, nerozumel...)! Zaujímavé by bolo pripojiť k výsledkom Vášho testu aj praktické skúsenosti (napriek tomu, že budú napr. len týždňové) dvoch, či troch užívateľov (či už IT laikov, alebo odborníkov) pre každý model (značku). Chcem toho po Vás priveľa? Verím, že to tak nepociťujete!!! A na záver mám ešte (dvoj)otázku: 1. ako je to s rozlíšením spomínaného IdeaPadu (informácie na i-nete sú totiž, aspoň pre mňa, veľmi mätúce), uvádzajú sa totiž dve rôzne hodnoty, ktoré sa dávajú (možno mylne?) do súvislosti s dvomi variantami (S10, S10e); 2. na česko-slovenskom trhu je dostupný model s lesklým (ten je na Vašom videu, ale môže to byť len testovací kus!), alebo s matným (AntiGlare) displejom? Sorry za "ukecanosť", ale čo iné môžete očakávať od učiteľa ZŠ, ktorý má navyše tú dobrú-zlú vlastnosť, že chce všetkému čo najlepšie porozumieť?! Prajem redakcii i všetkým čitateľom pokojný a úspešný deň!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 19. 01. 2009 11:45

Výsledky budou v časopise Computer, ne na Živě.

šasi je rozumně bytelné, displej je sice lesklý, ale ne nadbytečně. rozlišení S10e na výšku je opravdu jen 576 px.

nelze říct, který netbook je nejlepší, každý je lepší na něco jiného. Ideapad je kompaktní obyčejně vypadající notebook s rozumnou výdrží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 11:01

Ja nevim ale ten "zcela bežný prohlížeč" byl Firefox ne? co je zvlastniho natom ze podporuje flash ? ono nektere netbooky a prohlizece vnich flash nepodporuji?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 16. 01. 2009 11:18

no spíš že i když je to prohlížeč v redukovaném zadrátovaném operačním systému, tak ten flash má.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 16:22

Zajímavé, jak je zde prezentován ten "nový" operační systém, Lenovo "vymyslelo".

Je to běžná distribuce Linuxu, která se pouze vyznačuje rychlou bootovací dobou.

Čekal bych, že se zde budou věci nazývat pravými jmény ale Linuxofobie je dnes asi moderní

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 15. 01. 2009 16:38

To rozhodně nikdo netvrdí, že to Lenovo vymyslelo a je jediné. Splashtop Linux je na řadě základních desek i v počítači EeeBox. Je to ale jen první netbook, který ho má. Není to tak úplně běžná distribuce, protože není na disku. A jestli je to Linux nebo třeba Nilux je mi jako uživateli srdečně jedno, jde o to, co to umí, ne jak se to jmenuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 01. 2009 17:56

Ale ona je na disku, v skrytej particii...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 01. 2009 13:58

Ale ruku na srdíčko. Být to ořízlé XP, to by bylo chvály a ne že je jedno, jak se to jmenuje,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 18. 01. 2009 20:27

Ne to by bylo divení, proč tam dali zbytečně dvoje XP, jedny rychlé a druhé pomalé. Popravdě mám teď atomový netbook, který do plných XP startuje rychleji než Lenovo do toho Linux-Redux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 14:57

Lesklý displej ten přístroj v mých očích pohřbil. Nemíním se na cestách prát s ostatními uživateli lesklých displejů o temná zákoutí...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 14:22

Zajímalo by mě, oproti čemu posuzujete bootování jako rychlé. Zatímco ono Lenovo potřebuje se speciálním systémem na základní desce 31 vteřin k plnému naběhnutí, můj MacBook, který je používán bez nějaké údržby celých 9 měsíců, bootuje 37 vteřin až do doby, kdy jsou spuštěny všechny programy, jež se na začátku spustit mají. MacBook má jistě vyšší výkon, ale na druhou stranu Lenovo neběží pod Leopardem, takže se ptám - proč je 31 vteřin bráno jako rychlé bootování? Nemyslím to jako rýpání, ptám se čistě z informativních důvodů...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 15. 01. 2009 16:40

Ne 31s není rychlé bootování. PR materiály vám budou tvrdit, že ten systém naběhne za 12 sekund, to je ale jen základní výběr tlačítek, který je zcela zbytečný. Proto jsem tam dal tu časomíru, aby byla vidět skutečná rychlost startu do použitelné aplikace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 18:16

Děkuji za upřesnění. Z videa to vyznělo jako by 31-sekundové bootování byl nějaký nadpozemský výkon. Možná to tak vyznělo jen mně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
videoeditor | 15. 01. 2009 19:21

Osobně je pro mne důležitější rychlost obnovení z hibernace. Počítač nevypínám, hibernuji na disk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 20:07

Také svůj notebook vypínám jen pokud se někde přesouvám. Jinak pouze zavírám víko a při "spuštění" jej prostě otevřu. Než stihnu víko otevřít úplně, tak se MacBook probere, programy jsou spuštěny neustále v docku a hurá do práce...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  19. 01. 2009 11:15

Tohle je rezim spanku a na Windows to za tu sekundu jak vy na MacBooku mate taky. Hawk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 13:32

Ty stopky co ukazovaly za jak dlouho se nakopne byly moc dobrý nápad!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 12:30

Ve vašem videu uvádíte cenu 9995,- (pokud se správně pamatuji), na čem tuto cenu zakládáte? Jedná se o oficiální cenu či pouze přepočet ceny americké? Jedná se o cenu bez nebo s DPH?

Děkuji Vám za odpověď.

Pěkný den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 01. 2009 12:55

Je to oficialni cena v CR, zadny prepocet z dolaru apod. Za tyto ceny prodavaji exkluzivne CZC a Lenovo shop.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 14:23

Notebook vypadá kvalitně zpracovaný, cena si myslím že odpovídá, uvidíme v praxi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 14:39

Cena je, si myslím, odpovídající notebookům této kategorie.

Ovšem OBROVSKÝ NEDOSTATEK SPATŘUJI VE VELIKOSTI RESPEKTIVE ROZLIŠENÍ OBRAZOVKY, KTERÉ JE VELMI NESTANDARTNÍ A BRÁNÍ PLNOHODNOTNÉMU POUŽÍVÁNÍ OBRAZOVKY -např. staré obyčejné dosovské hry mají vesmes rozlišen 800X600.

Co je to za divný nápad? Navíc i windows s tím mají problém...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 09:51

Dobrý den,

pane Holčík díky za video Nemohl by jste prosím zjistit jesli lenovo.cz počítá s dovozem plnohodnotné S10 - tedy klasické rozlišení 1024x600 a paměti s rychlostí 667MHz jak je uváděno ve specifikacích: http://shop.lenovo.com/ISS_Static/merchandising/... ...

Moc mě mrzí, že se u nás nabízí tento E-conomics , E-ducation, E-garbage model

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 01. 2009 12:22

Kupte si přes eBay Samsung NC10, z vlastní zkušenosti můžu doporučit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 01. 2009 12:48

Mam ideapad s10e a pameti bezi na 667MHz.

Dale pan Holcik uvadi s sesticlankovou baterii vydrz okolo 4 hodin. Je to kec jako klec, bezne to zvlada pri koukani na filmy ci pouzivani 6hodinovou vydrz. Mam ho zatim kratce, myslim si, ze pri pouzivani na nejake zapisky atd. (tzn. vypnuty BT, wifi, mirne snizeny jas) nebude problem se dostat na 8 hodin..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 01. 2009 12:54

Jinak receno: 512MB je integrovano na desce, pod krytkou ze spoda je 512MB modul DDR2 Hynix PC2-5300 (takovy, co najdete v Thinkpadech T61 napr.). Pamet se da rozsirit az 2GB modulem (v takovem pripade dojde k deaktivaci integrovaneho modulu na desce).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 00:50

Pouzivam lenovo T61 a nieco podobne strasneho som nevidel uz davno.Nechapem, ako niekto o PC lenovo moze tvrdit,ze su kvalitne ? tomu netbooku bohuzial neverim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Tak to by ma zaujimalo, co je na T61cke tak strasne alebo skor, co skor povazujete za super etalon kvality?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 01. 2009 08:52

V originale "NA etalon" kvality.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 01. 2009 11:27

t61 pouzivam a zadny nedostatek nepocituji. zajimalo by me, co je na t61 strasneho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor