Video iPod od Apple?

Zahájení každoročního veletrhu Macworld předcházejí dohady o novinkách, které Apple představí. Minulý rok to byl nový iMac, předem odhalený několika zpravodajskými servery. Nyní se šušká o nové generaci multimediálního zařízení iPod, které zvládne přehrávat video na zabudované obrazovce.
Fanoušci počítačů s nakousnutým jablkem se pravděpodobně letos nedočkají žádné zásadní inovace v oblasti desktopů. Apple má dnes poměrně široké portfolio modelů i slušné zásoby, a tak není v jeho zájmu odpoutávat pozornost zákazníků od stávajících produktů k novým modelům. Zájem však má vyvolat chystané překvapení. Analytici se shodují, že pravděpodobně půjde o novou generaci iPodu. Stejně jako původní audio přehrávač, i videoplayer by měl být z počátku přístupný pouze majitelům Applů. IPod se přes vysokou cenu stal prodejním hitem a lze předpokládat, že nová generace tohoto zařízení bude stejně úspěšná. Druhou variantou, ale méně pravděpodobnou, je uvedení vlastního PDA, což je krok, ke kterému se v minulém roce odhodlalo několik velkých počítačových firem (Dell, Acer, Viewsonic). Pravděpodobně by šlo o zařízení s Palm OS, ale vzhledem k unixovému jádru Mac OS X lze uvažovat i o linuxovém hanheldu jako je Zaurus od Sharpu.

Mackworld využije Apple také k další kampani na podporu operačního systému Mac OS X ve verzi Jaguar. Kromě porovnání výkonnosti a stability budou argumentovat i dostupností dalších aplikací, které pro Xko dosud chyběly. Hlavním bodem kampaně má být přednáška spoluzakladatele Appelu Steve Wozniaka nazvaná „To move to Mac OS X“. Zvýšení podílu nového OS znamená zvýšení zisků pro Apple nejen ze samotného software, ale i za upgrade starších maců, protože na linuxu založený moderní systém potřebuje minimálně více operační paměti než verze 9.x.

Zklamání se pravděpodobně dočkají i ti, kdo se těší na novou generaci PowerPC procesorů. I když současné procesory poskytují výborný výkon, během příštího roku začnou být zastaralé, ale uvedení generace G5 zatím brání nerozhodnost Apple ve volbě výrobce těchto čipů. Neví se, zda zůstane u stávajícího dodavatele IBM nebo zda Apple přejde k Intelu.

Jako malý předkrm nabídl Apple svým zákazníkům už týden před Macworldem program iSync pro synchronizaci počítačů Apple s dalšími zařízeními jako jsou palmtopy, iPod, telefony s Bluetooth nebo internetové služby .Mac.

Diskuze (12) Další článek: Počítačové osudy - Michael Dell a jeho Dell Computer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,