Víceprocesorová deska pro Athlon

Firma Micron – a nikoli AMD – představila základní desku pro více procesorů s 64bitovým PCI.
Další představenou základní deskou na semináři s názvem Platform Conference je Micron Samurai DDR formátu ATX od firmy Micron Technology. Tato firma je zároveň výrobcem čipové sady (resp. North Bridge obvodu). Deska podporuje dva procesory v pouzdru Socket A, neboli AMD Athlon a AMD Duron. South Bridge tvoří obvod VIA VT8231, který známe z čipové sady VIA Apollo PM601. Od běžných obvodů tohoto typu s ISA a AC-97 zahrnující SoundBlaster Pro kompatibilní zvukovou kartu částí jej odlišuje integrovaná síťová karta Fast Ethernet, která navíc umí protokol HomePNA. Sériové porty dokáží komunikovat až 460 Kb/s a integrovaná podpora infračervené komunikace zvládne FIR standard (4 Mb/s).

Technické parametry

název desky Micron Samurai DDR
výrobce Micron Technology
čipová sada Kombinovaná
North Bridge Micron M4380C (asi)
South Bridge VIA VT8231
patice pro procesor 2x Socket A
RAM DDR SDRAM
RAM sloty 4x DDR DIMM 184pin
max. RAM 4 GB
AGP 4x AGP Pro
sloty PCI-32 / PCI-64 / ISA 3 / 2 / 0
IDE / FDD kanály 2x UltraDMA/100 / 1
audio AC-97
USB / COM / LPT neznámo (čipset umožňuje 4 / 2 / 1)
PS/2 KBD / myš 1 / 1

Na následujícím detailním snímku je vidět, že osazená čipová sada skutečně není od AMD, ALi či VIA, ale od firmy Micron Technology.

V detailu lze jasně rozeznat dvě patice Socket A a čtyři konektory pro nové 184pinové DIMM moduly s DDR SDRAM pamětí. Vedle nich je zde kompletní AGP 4x Pro konektor.

Živě komentuje: Firma Micron dokazuje, že se procesory AMD v pouzdrech Socket A objeví i ve víceprocesorových počítačích. Budou určeny nejen jako víceprocesorové pracovní stanice pro nejvyšší výkony, ale i jako výkonné servery. Dva 64bitové sloty na vystavené základní desce mohou sloužit pro připojení 1Gbitového Ethernetu a SCSI RAID řadiče, což je základ pro nejvyšší výkony. Pokud nechce uživatel postavit takové počítače na základě procesorů Intel, má v tuto chvíli prostě smůlu. Nyní bude poprvé alternativa.

Podle předběžných informací měla tato deska dokázat použitelnost DDR SDRAM pamětí a snadnou implementaci. Uvidíme, jestli se tohoto motherboardu dočkáme i na pultech českých prodejen.

Ptal jsem se ve firmě VIA Technologies na Tchaj-wanu, proč jsem VT8231 obvod viděl někdy na jaře (třeba CeBIT) a od té doby nic. Několik výrobců základních desek připravuje s tímto obvodem svoje desky. Měly by být s čipovou sadou (North Bridge) VIA Apollo PM133. Vzhledem k možnostem se je na co těšit.

Uvedené snímky se objevily na serveru http://www.watch.impress.co.jp

Diskuze (6) Další článek: První virus pro AutoCAD, kdo je další na řadě?

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,