Více operačních systémů z jediného CD

Možnost spouštět více operačních systémů z jediného pevného disku je zcela obvyklá. Co když ale dojde na situaci, kdy potřebujeme více systémů, přesněji více spouštěcích CD, vměstnat na jediné optické médium? Servisní nástroje i operační systém na jedné placičce? Proč ne!

K vytvoření několikanásobného spouštěcího (multiboot) CD či DVD média výborně poslouží program EasyBoot od firmy EZB Systems, výrobce mj. i známého programu UltraISO. EasyBoot je aktuálně k dispozici ve verzi 5.09.553 a plně lokalizovaný je ke stažení z domovské stránky EZB Systems.

Stejný úkol slpní i jiný nástroj: Program MagicISO Maker od společnosti MagicISO. V tomto článku se však budeme věnovat prográmku EasyBoot, neboť práce s ním je intuitivnější a nabízí více možností. MagicISO je naopak univerzálnější nástroj pro práci s obrazy CD, k níž však na straně EZB lze využít UltraISO. Oba programy nabízejí jejich výrobci ve zkušebních verzích, plné vyjdou na 29,95 dolaru.

Prostředí EasyBoot se skládá ze dvou oken. V jednom se nachází náhled vytvářeného spouštěcího CD, druhé pak nabízí přístup k veškeré konfiguraci. Bezplatná verze bohužel obsahuje, jak je u produktů tohoto výrobce zvykem, značná omezení. V první řadě nelze vytvořit nový soubor. To však není překážkou, neboť nám nic nebrání editovat ten, který EasyBoot automaticky otevírá.

Program EasyBoot po prvním spuštění

Pro někoho by však větším problémem mohla být nemožnost přidat do spouštěcí nabídky CD více než 4 položky. Již spíše kosmetickou závadou je trvale umístěná informace o copyrightu EZB Systems. Zbytek nastavení vzhledu úvodní obrazovky nového bootovacího média je pak plně v uživatelových rukách.

Rozlišení spouštěcího menu je 640 × 480 obrazových bodů. O stejné velikosti můžeme použít obrázek na pozadí. Ten musí být ve formátu BMP při 256 barvách. EasyBoot má s načtením jiného souboru s pozadím problémy. Nic nám však nebrání přepsat vlastním obrázkem předdefinovaný soubor BACK.BMP. První obrazovka nabízí již jen několik dalších voleb, většina z nich je však snadno pochopitelná.

Záložka Schéma slouží k editaci barev jednotlivých prvků bootovacího menu. Kvůli omezením zkušební verze nemůžeme žádné položky přidávat, což však není problém, neboť ty předdefinované nabízejí snad všechny potřebné funkce. Na úvodní obrazovce tak lze editovat titulek, oblast, v níž je seznam spouštěných systémů a rovněž řádek s nápovědou a odpočtem automatického spuštění první volby. Veškeré položky lze úpravou souřadnic libovolně přesouvat.

Záložka Schéma

Texty titulku a nápovědy v patičce lze upravovat na záložce Text. Všechny volby jsou opět velmi intuitivní. Obecně lze říci, že po zběžném seznámení s programem nezabere příprava grafického prostředí spouštěcího menu více, než deset minut. Pro tuto chvíli přeskočíme záložku Menu a postoupíme rovnou k Další. Zde lze nadefinovat až dvě akce pro klávesové zkratky.

Záložka Text

Zadat můžeme jakýkoli příkaz, který EasyBoot podporuje. Těchto příkazů není mnoho, pokryjí ale jistě potřeby většiny uživatelů. Ze systémových příkazů lze použít reboot a quit. První restartuje počítač, druhý jej vypne. Příkazem boot spustíme zavádění operačního systému z jiné jednotky, než je použité spouštěcí CD. Boot s parametrem 0 nastartuje systém z první disketové mechaniky, zatímco parametr 80 poslouží k zavedení OS z prvního pevného disku. Zbývá představit ještě příkaz run, který slouží ke spouštění jednotlivých obrazů bootovacích optických médií a používá se i při konfiguraci hlavního menu na stejnojmenné záložce.

Konfigurace klávesových zkratek na záložce Další

Příkaz pro spuštění je hned první položkou záložky Menu. Zkušební verze neumožňuje nastavení jiného adresáře se soubory, než je instalační adresář programu (je vidět i na záložce Soubor jako položka Adresář). Veškeré používané obrazy disků, či spíše jejich části, je proto potřeba vkládat právě do tohoto umístění. Proč hovoříme spíše o částech obrazů? Bohužel proto, že celý proces není tak jednoduchý, aby bylo možno přímo zvolit ISO obraz celého instalačního disku tak, jak je například v případě distribucí Linuxu ke stažení z internetu.

Nejvíce času strávíme zde: Záložka Menu

Pro použití v EasyBoot musíme z originálních spouštěcích médií vyextrahovat spouštěcí soubor. Nejjednoduší je přitom použít nástroj UltraISO. Pokud chceme spouštět například instalaci Windows XP, otevřeme v UltraISO instalační CD tohoto operačního systému či jeho obraz. Volbou klávesy F4 zkopírujeme celý obsah CD do složky zpracovávaného projektu. Tou je složka disk1 v instalačním adresáři programu.

Uložení zaváděcího souboru v programu UltraISO

Dalším krokem v přípravě Windows XP pro integraci do spouštěcího CD je právě zmíněná extrakce spouštěcího souboru. V UltraISO zvolme Zaveditelný – Uložit zaváděcí soubor a zadejme cestu k disk1\ezboot. Název souboru může být například winxp.bif. V EasyBoot je pak potřeba pro některou z položek menu zadat příkaz run winxp.bif.

Konfigurace položky spouštějící instalaci Windows XP

Jinou možností, jak donutit EasyBoot spustit obraz bootovacího CD, je použití pomocného nástroje Bootable CD Wizard, který je součástí EasyBoot v podobě souboru disk1\ezboot\bcdw.bin. Tento postup lze využít například pro včlenění spouštěcího CD programu Acronis TrueImage. Ve složce disk1 vytvoříme podsložku BCDW. Programem UltraISO vytvoříme obraz ze servisního CD TrueImage, pojmenujeme jej například TI.iso a uložíme do právě vytvořené složky. Například v Poznámkovém bloku vytvoříme stále ve stejné složce soubor BCDW.INI, který bude obsahovat:

;====================
\BCDW\TI.ISO

[Options]
RootMenu=\BCDW\BCDW.INI
;====================

Nakonec jen stačí jako položku spouštěcího menu zadat příkaz run bcdw.bin, o ostatní se již EasyBoot spolu s Bootable CD Wizard postarají.

Spouštěcí DVD je hotovo. Po stisknutí Vytvořit ISO zapíše EasyBoot všechna potřebná data do obrazu disku.

Existuje řada postupů pro různé programy či jejich kombinace. Čtenáři, kteří vládnou angličtinou, mohou využít diskusního fóra EZB Systems, které nabízí cenné rady i v mnohých zdánlivě neřešitelných situacích.

Diskuze (25) Další článek: Altap zvažuje přejmenování Servant Salamanderu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,