Více než 11 milionů lidí možná užívá nesprávné léky na srdce

Více než 11 milionů Američanů možná bere nevhodná farmaka – konkrétně aspirin, statiny a léky na krevní tlak. Ukázala to nová studie, jejíž autoři svá zjištění opírají o aktualizovanou sadu výpočtů známou jako Pooled Cohort Equation (PCE).

PCE se používá ke stanovení rizika srdečního záchvatu či mrtvice a pomáhá lékařům určit, jaký přípravek z výše uvedených tří skupin (popřípadě kombinaci více přípravků) by měli pacientovi předepsat. Může to znít složitě, ale v praxi je to úplně jednoduché – k dispozici jsou různé internetové kalkulačky PCE, aplikace pro chytré mobilní telefony atd.

Problém spočívá v tom, že systém PCE je založen na zastaralých datech. Tak třeba jedna z hlavních datových sad obsahuje informace od lidí, kterým v roce 1948 bylo 30-62 let. Což ovšem znamená, že dnes už je převážná většina z nich po smrti.

„Pokud jde o stravování, životní prostředí a lékařské ošetření, od čtyřicátých let se toho hodně změnilo,“ konstatoval hlavní badatel Sanjay Basu ze Stanford University. „Takže spoléhat se při výběru léčebných postupů na údaje o našich prarodičích, není nejlepší nápad.“

Zatímco mnoha Američanům byla na tomto základě pravděpodobně doporučena zbytečně agresivní léčba, jiní – zejména Afroameričané (kvůli nedostatečné velikosti zkoumaného vzorku) – se naopak neléčí vůbec, přestože by měli.

Kromě toho by prý bylo vhodné aktualizovat i statistické metody používané pro odvození rovnic. „Zjistili jsme, že revize PCE s novými daty a statistickými metodami by mohla podstatně zlepšit přesnost odhadů rizika kardiovaskulárních onemocnění,“ uvedli vědci.

Diskuze (2) Další článek: Smash: Neomezené rychlé sdílení souborů bez reklam, bez registrace a zadarmo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,