Více detailů o Power Mac Cube obrazově

Diskuze čtenářů k článku

rv  |  20. 04. 2001 19:15

Jobs se vrací ke svýmu dítěti...Cube.
rv

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  20. 04. 2001 19:14

Božínku, to je žůžový.
jsem sice na holčičky, ale líbí se mi to moc.
Také kvůli tomu Airportu, ten jste včera nezmiňovali. A propos, malá reklama - víte že jej vyrábí Lucent Technologies pod názvem Orinoco (dříve WaveLAN) a že jej koupíte u autorizovaného distributora LT - www.orinoco.cz.

Malý dotaz - u těch konektorů jste zmiňovali horní řadu ale zapomněli jste na dolní - je to (zleva) repráky, mikrofon, SCSI, SVGA ????

Jinak nikde nebyl zmíněný malý vtip, který navíc vylučuje napodobení od PC firem - to že jsou všechny periferie průhledné by snad ještě zvládli - ale přidat také průhlednost do systému, jak jej má mac os x, tak to by šlo stěží. Tomu se říká souhra!

škoda usb 1.1 - už je specifikace dvojky, tak proč ji tam nedali? Sice je tam horkej drát pro rychlý periferie, a usb 1.1 a 2 je zpětně kompatibilní ale stejně, proč se omezovat, když je to zdarma.

Navíc to, že bych jej dal do firmy a zapnul a rovnou bych byl v síti (máme ji řešenou bezdrátově) má také své kouzlo. K tomu ještě bezdrátovou MAC klávesnici, která je tuším také v prodeji, optimálně i nějakou druhou generaci bezdrátových myší (s optickým rozlišením ale zatím těžko) a bude to čím dál tím zajímavější.

Ještě mě napadla odpověď na ten včerejší problém s tím, že USB konektory jsou blízko (nejsou) takže tam nejde nic připojit, třeba USB disk. Vždyť je to blbost, ten můžu připojit třeba na USB vývod klávesnice nebo monitoru - vždyť se dá USB řetězit!!! Nebo si můžu koupit USB prodlužku!

Je to opravdu dokonalé, mám ale jeden VELKÝ problém - já jsem PCčkář :'-(
Navíc IT profesional a těžko se budu přeučovat. Ale jak to tak vidím, tak asi budu muset.
Nevíte někdo náhodou o připravovaných 64 bitových win2k, které by měly jít instalovat na jakýkoliv čip, tedy teoreticky i na MAC (i když je mi jasné, že to bude degradace)?
A nebo to risknu a zkusím koexistenci. Vždyť teď má vyjít Office 2001 pro MAC, takže s přenosem dokumentů bych neměl mít problémy. Dost se bojím prohlížeče, protože mám zatím s tím MACovským velké problémy. No a nic víc vlastně nepotřebuji. Hry - no tak si holt budu kupovat MACovské verze. Ale co když neexistují? No něco snad půjde spustit z emulátoru.
Omlouvám se za mé citové výlevy, fakt se mi to líbí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  20. 04. 2001 19:14

Windows 2000 mají API, které umožní zobrazit okno s alfakanálem, tj. s nastavenou průhledností. Některé videokarty to snad i přímo podporují.

Ale systém to nikde nevyužívá (kromě těch rozsvěcujících se menu, ty nepočítám).

Takže na Win2K lze napsat (poměrně snadno) aplikaci nebo snad i systémové rozhraní s průsvitnými okny, je to připraveno, ale MS to dosud nepoužil. (A o to přece jde.)

Myslím, že Windows Me tohle API mají taky, ale nejsem si jist. Možná i Windows 98 SE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:14

USB 2.0 ještě není v té fázi, aby se mohl implementovat do počítače, který se prodává. To by to muselo být natolik otestované a v takových sériích, které by pokryly potřeby trhu, což ještě není. Za další - proč by Apple podporovala de facto konkurenční projekt (k FireWire)? Mimochodem USB 2.0 má mít o trochu jiný konektor, než USB 1.1, takže naopak velmi dobře chápu, proč implementovali lety otestovanou a běžnou verzi 1.1.

S USB konektory jste to nepochopil - nenapsal jsem, že jsou blízko sebe. Vzdálenost konektoru OD ZEMĚ je podle mě menší, než je třeba. Co se týče ThumbDrive, tam by se dalo uvažovat o připojení do klávesnice, to ano, tam by to bylo naopak vhodné. Ale rozhodně si z klávesnice nehodlám dělat vánoční stromeček a navěšovat na ni další periferie. Klávesnici si občas dám při psaní na klín či jinak s ní pohybuji, což by mohlo mít za následek popadání navěšených periferií na zem. Tudy asi ne.
Jiná otázka je prodlužovací kabel. Již jsem ho sháněl ale snad pro nedostatek času se tomu věnovat naplno jsem zkrátka neobjevil žádnou firmu, která by takovou prodlužku prodávala. Mám na mysli skutečně jen kabel se dvěma konektory, nestojím o hub. Obávám se, že stejný problém bude muset řešit i některý majitel "Kuby". Pokud to bude volitelným příslušenstvím, beru, pokud to bude součástí příslušenství, tím lépe. Jestli to bude (stejně jako třeba label k tiskárně) prodávat kdekdo, také to prospěje věci.

Mimochodem - já jsem rovněž PC-čkář Přeučovat jsem se musel neustále, protože kdeže je ISA, VL/OPTI BUS/EISA/MCA kartám konec...... U software - nemuseli jsme se RAPIDNĚ přeučovat z MS DOSu/Norton Commandera/X-Tree na MS Windows 3.x vzhled, aby jsme se nakonec opět přeučili na Win95 lištový vzhled?

K těm 64bitovým Windows - jste si jistý, že by měly jít instalovat "na každý čip"? Teď nechci slovíčkařit, jen to ne, pochopil jsem, co tím básník chtěl říci - nejsem si jist, že tomu tak bude. Stejně jako u NT technologie bude nutné napsat zkrátka vše pro určitý procesor (vzpomeňte si na debaty ohledně budoucnosti WinNT na Alpha procesorech).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  20. 04. 2001 19:14

Souhlas se vším, jen jedna drobnost -
USB 2.0 je rozhodně ve fázi kdy je již nějaký ten měsíc hotová specifikace, objevují se první motherboardy s jeho podporou (ale možná se jedná o nějakých prewiew), slyšel jsem i o nějakých prvních periferiích - scannerech. Možná je to ale opravdu důvod, velkým firmám trvá implementace kvůli zkoušení déle.
Co se týče konektoru, tak kvůli kompatibilitě by měl být shodný. Budete do něj moci strčit 1.1 periferii a bude chodit.
Rozdíl oproti 2.0 a 1.1 je ten, že výrobci prvního usb zkoušeli, kolik ta sběrnice a kabel zvládne při omezené velikosti kabelu. První USB totiž spolehlivě funguje i se 30 metrovým kabelem. Zjistili, že při pár metrech kabelu a malých úpravách které neohrozí zpětnou komptaibilitu bude možné dosáhnout 40ti násobného zvýšení rychlosti.
Co se týče toho důvodu proč by to měl Apple dělat - tenhle Kuba (ono se to fakt snad ujme) bude k dispozici ve stejné době, jako usb 2.0 periferie. A protože bude fungovat zpětná kompatibilita u USB, budou se brzo všechny periferie dělat s novým standardem. Ale pak nebudou fungovat v Kubovi, protože obrácená kompatibilita není (leda při využití hubů, které budou umět konvertovat). Apple stál i při zrodu USB a je v jeho velkém zájmu, aby co nejvíce periférií pro PC fungovalo i u něj, protože pak nebude výrobce nějaké periférie rozmýšlet pro co to udělá, protože by to pak udělal pro PC a apple by tratil.
Z Firewire má samozřejmě apple i nějaké ty penízky navíc, ale firewire tak velká konkurence mezi fw a usb2.0 zas není. U usb se totiž nepředpokládá žádné rozšíření, zatímco u fw ano. fw navíc umožňuje připojení jednoho zařízení k více počítačům. Navíc je fw už dávno zabydlen u digitálních kamer či projektorů a pro ty bude usb díky své architektuře stále méně výhodný. Takže tady klidně může být koexistence.
A apple by dle mého názoru vůbec netratil, spíše naopak díky náskoku před ostatními.
Omlouvám se za delší příspěvek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  20. 04. 2001 19:15

USB: tak casem snad prejdou na 2.0
USB30m: - kde se da koupit tak dlouhy kabel - 30m? Jde nekde sehnat prodluzovacka? Chtel jsem to zkusit na kameru.
40x vyssi rychlost USB2? Zatim nevim, k cemu by to slo vyuzit, mate nejake tipy na MB, ktere jiz maji preview USB2?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:15

Ano, prodlužovačka na USB, však jsme o tom spolu včera mluvili po telefonu, že ji chci
Pokud by jste ji sehnal, dejte vědět :)

K čemu využít USB 2.0? Teoreticky ke všemu, k čemu se dá využít FireWire vzhledem k maximální datové propustnosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pe  |  20. 04. 2001 19:15

Mame, redukce - spojky MM i FF - daji se pak spojit dva normalni 5m USB kabely, zitra vecer bude v pravem sloupku na www.euroshop.cz link do katalogu na rozsireni USB kabel sortimentu. Udajne je max. delka 40M, to jsem zvedav, co to udela s USB kamerou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pe  |  20. 04. 2001 19:15

Mame, redukce - spojky MM i FF - daji se pak spojit dva normalni 5m USB kabely, zitra vecer bude v pravem sloupku na www.euroshop.cz link do katalogu na rozsireni USB kabel sortimentu. Udajne je max. delka 40M, to jsem zvedav, co to udela s USB kamerou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  20. 04. 2001 19:15

Prodlužovačky a USB redukce k protažení kabelů? Jsou tam... Vpravo nahoře.

Využitelnost USB 2.0? Ano, ale kde jsou periferie?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:15

Bohužel s Vám nemohu spohlasit se shodnými konektory USB 1.1 a USB 2.0. Podle zpráv, které mám o prvních USB 2.0 řadičích, je pro připojení USB 1.1 periferie redukce (třeba zde je popis dvou takových řadičů).

Apple sice stál u zrodu USB, ale UAS 1.x verzí. Pro rychlejší komunikaci stanovil FireWire a tak je taky svět bere. A vemte si, že by se najednou tvrdilo, že to bylo, ale už to tak není, teď ať si uživatelé nakoupí USB 2.0, protože 480 Mb/s je víc než 400 Mb/s u FireWire .......... asi ne. Kromě toho se mi stále nepodařilo získat konečnou definici USB 2.0 (pokud ji někdo má, ozvěte se Největší obavy jsou z vytížení procesoru.

Ještě k oněm USB 2.0 výrobkům - nevím ani o jediném, který by se skutečně vyráběl a prodával. Všechno to jsou jen ramena, která na sebe, na novináře a na zákazníky dělají výrobci, aby si získali respekt ještě před tím, než přijdou na trh.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:15

Ta spodní řada konektorů je PODLE MĚ 2x cinch audio OUT (linkový výstup), konektor na Apple monitor a konektor na VGA 15pin monitor.

TO ALL: Máte stejný názor nebo se mýlím?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Ketner  |  20. 04. 2001 19:15

VGA konektor je bez diskuzí. Ten dlouhý, protože vede z grafické karty, a protože sem ho nikdy předtím neviděl bude pravděpodobně ten výstup na Apple monitor a nebo speciální konektor pro LCD. A pokud nejsou jestě ňáký konektory v časti, která není na fotce vidět, musí to být konektory pro reproduktory. Ovšem nevypadaj moc jako cinch a pokud vim, tak se cinche moc na výstup ze zesilovače nepouživají, spíš jako line-out. Možná to budou speciální konektory jen pro tyhle repráčky, ale rozlišení fotky je pro jejich identifikaci dost mizerné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:15

Pokud vim, tak repraky jsou na USB. A ten siroky konektor je video (je videt, ze je na stejne karte, jako ten druhy. Melo by se jednat o nový Apple Display Connector, díky kterému si monitor vystačí při propojení s počítačem s jedním kabelem. Diky nemu ale budou trochu problemy se starsimi monitory a displeji, ktere budou potřebovat redukce

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:15

Asi ano. Co ale vím, že mikrofon JE ve verzi pro USB. Proto si myslím, že to jsou cinche (ty dva konektory).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Ketner  |  20. 04. 2001 19:15

Řekněmě, že repráky jsou USB. Pak by tam ale mělo bejt ještě něco jako D/A převodník s 20W zesilovačem. Jedina věc co se tam ještě válí po stole je jakási krabička velikosti zápalek a nevěřím, že by to do ni nervali. Že to široký je video konektor, jsme už zjistili, ale proč by měli bejt problěmy se staršími monitory, když to má i VGA, nevim. Ovšem kdo by dával k takovýmu počítači starej monitor?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukas Kalista  |  20. 04. 2001 19:15

Ta krabicka je podle mne USB Hub. Je to trosku videt na tomhle obrazku



Problem s videem nastane pri pouziti LCD displeje, ktery vyzaduje digitalni signal. Napr. majitele starsich Cinema Displeju maji smulu. A ze by si chteli za 200000 tisic kupovat novy monitor...


Neco se da docist i tady

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:15

Konektory pro reproduktory v jakém smyslu? Jinak zesilovač uvnitř počítače není snad nikdy, nždy to je "slabý výstup" (linkový nebo do sluchátek, který se následně zesiluje.

Proto si myslím, že to jsou cinche s line-out.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Ketner  |  20. 04. 2001 19:15

Zda se, že už ste zapomněl na staré dobré SoundBlastry, které měly zesilovače, pokud vím až do verze AWE 32. A díky tomu,že jsou reproduktory průhledné je jasné, že žadný zesilovač neobsahují. Zesilovač tedy musí být buď uvnitř počítače nebo se můsí válet po stole a překážet. Sice je mezi displayem a "krychlí" nějaká malinká krbička, ale pochybuju, že by se tam vešel 20W zesilovač.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:15

Nezapomněl, myslel jsem skutečně výkonový zesilovač (tady byla řeč o 20W, které SB neměl, ten jestli se nepletu měl asi 4W, opravte mě, jestli si to pamatuji špatně).

S tou krabičkou a 20W - on by se tam "vešel", ale neuchladil, pokud by kdyt vypadal takhle a ne jako chladič (barva, profil.......).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Ketner  |  20. 04. 2001 19:15

MacOS X jistě bude výborný systém, ale průhlednost oken opravdu není pouze jeho specialita. Nevím na kolik podporujou průhlednost Win2k, určitě to bude mít nějaké omezení, ale stejným způsobem jako Aqua (MacOS X) podporuje průhlednost i nový systém, který vzniká spoluprací firem Amiga Inc. a Tao Group. Ten využívá virtuálního procesoru, který byl již naportován na většinu dnes používaných procesorů. Mezi ně samozřejmně patří i x86 a PPC. Ovšem aby systém běžel svižně na virtuálním procesoru nemůže zabírat stovky MB jako Win2k. Pokud vím tak NT systém byl zatím zprovozněn jen na x86, Alpha a ted už asi i AI-64 a pochybuju, že v nejblížsí době(5 let poběží na něčem jiným.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Baláš  |  20. 04. 2001 19:15

No NTčka ještě nedávno běhaly i na PPC a dokonce i na MIPS. Není to krásná ironie, že systém navržený pro běh na kdejakém procesoru (NTčka) dnes běhá jen na x86 a procesoru Alpha zatímco Linux navržený pouze pro x86 dnes běhá pomalu i na kuličkovém počitadle?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kubik  |  20. 04. 2001 19:15

Nevim, co je na tom pravdy, ale pred casem jsem nekde cetl o prenosu Linuxu na 8086 a dokonce Z80 :o) Bylo k tomu tusim zapotrebi nejakeho pridavneho HW (bodejt by ne, Z80 umi max 64KB), ale napad je to dobrej, ne? :o))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  20. 04. 2001 19:15

Ve světě Linuxu jsou k dispozici zdrojové kódy pro OS i klíčové aplikace. Proto není problém to všechno překompilovat na jakoukoliv platformu.

Taky se používá několik hlavních jazyků (C, Java, Perl, Python) - to taky usnadňuje přesun. Klasicky kompilované je přitom snad jenom to C a kompiler C má každý Unix.

Na Windows je větší rozptyl používaných programátorských prostředků. A většina SW je komerční, takže bez veřejných zdrojáků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  20. 04. 2001 19:15

NT mají HAL, hardware abstraction layer. To je tenká vrstva napsaná částečně v C a částečně v assembleru. Jinak jsou napsána v C (i když v kernelu je možná ještě maličký kousek v assembleru, cca stovky řádků). To znamená, že se dají pouhou rekompilací portovat na cokoliv, ale přenositelnost programů vyžaduje také rekompilaci.

Původně byly verze NT pro x86, MIPS, PowerPC, Alpha procesory. Později pro nezájem zákazníků vynechali MIPS a PPC verze. Nakonec i Alpha verzi.

Nová Win64 budou podporovat pouze IA-64 (Intel Itanium). Ve stádiu úvah je obnovení podpory 32bitové Alphy a podpora nové 64bitové Alphy. Compaq by chtěl, MS se ještě nerozhodl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Petrla  |  20. 04. 2001 19:15

64-bitová Windows mají přijít na trh ještě letos (uvidíme) a mají podporovat pouze procesor Intel Itanium (Merced) s EPIC instrukční sadou IA-64.

Budou zpětně kompatibilní (jako je i Itanium). Bude na nich možné spouštět 16bit a 32bit programy pro x86 (IA-32), výkon těchto programů ale bude pravděpodobně výrazně slabší, než na stejně takovaném Pentiu 4. Půjde totiž o HW (nikoliv SW!) emulaci.

S emulací jiných systémů se nepočítá.

32bitové aplikace budou spouštěny ve virtuálních 32bitových strojích ve vlastních paměťových prostorech, podobě jako 16bitové aplikace na WinNT. Všechny dobře napsané klientské i serverové aplikace pro dnešní Windows by měly normálně fungovat.

Trochu omezena ovšem bude komunikace mezi 32bitovými a 64bitovými aplikacemi. COM+ a named pipes pojedou korektně, ale přímá výměna dat skrze paměť pracovat nebude.

Win64 budou vypadat absolutně stejně jako Win2000 ve verzích Professional a Datacenter. Nebudou mít NIC navíc a nic jim nebude chybět. Administrace se nebude vůbec ničím lišit.

Mimochodem, NEC ohlásil, že má server s 16 Itanii, na kterém mu už běží Win64 a 64bitový MS SQL Server. Chtějí ho začít prodávat ještě letos, ale moc tomu nevěřím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  20. 04. 2001 19:14

Včera, když byl tento Mac představen po částech vypadal super. Super klávesnice, super krabice atd. Dnes když to vidím dohromady tak je mi na blití. Jsem fanda MACů, ale toto si na stůl může dát snad jenom teplouš. Snad ......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  20. 04. 2001 19:14

Nevsiml jsem si ze bych byl teply (pokud zrovna nemam horecku :))) ale tohle tedy na stole chci....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:14

Trochu silné a nevhodné přiřazení.... Mě se počítač líbí (rozuměj design) hlavně díky tomu, že k němu jsou odpovídající periferie. Nemyslím, že bych třeba u displeje měnil onu masivní nožku za tenčí, preferuji masivnost.

Za svou 96procentní orientací si stojím, ale přesto se mi stroj zkrátka líbí. Je to věcí vkusu, co člověk, to názor, ale rozhodně bych to nerozděloval takto. To bychom mohli pokračovat a říkat, že černá klávesnice je pro (s prominutím) černé atd. atd. Pokud "škatulkovat" lidi, tak třeba podle toho, jestli je s malými či velkými zkušenostmi práce s počítačem, spíš na software nebo hardware atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  20. 04. 2001 19:14

Asi to bylo silné přirovnání. Vůbec jsem nechtěl urazit onu 4% menšinu. Jednalo se o soukromý názor a dodával jsem, že jablkům fandím. Chtěl jsem zdůraznit ten extrémní design - to mi snad nevezmete - zbytek je otázka vkusu či nevkusu a názoru každého z nás.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rv  |  20. 04. 2001 19:14

je to prostě retro,
rv

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  20. 04. 2001 19:14

Na druhém obrázku není podle mně ocelové lanko chránící počítač před odcizením, ale napájecí kabel. Alespoň u PowerBooku přesně tak vypadá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:14

Nemyslím, že to je napájení, a to z několika důvodů:

1) nemělo by smysl připojovat napájení k uchu, ze který se počítač vyjímá z krytu

2) napájecí konektor je úplně vpravo (ty čtyři dirky)

3) pokud by to bylo napájení, nemělo by smysl, protože by počítač byl jen napájen, žádný monitor, klávesnice, zkrátka nic

4) na výstavách bývají stroje mechanicky chráněny před odcizením. Onen záneček a ocelové lanko jsou nápadně podobné zařízenímu zvaném Kensington Lock, které slouží ke stejnému účelu u notebooků. Ty mají pro tento účel ve svém těle otvor pro zamknutí. Myslím, že to je i případ onoho ucha (nevím, jestli standardně nebo jen u tohoto kusu).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Lutonský  |  20. 04. 2001 19:14

Asi máš pravdu, teď koukám, že to má opravdu zářezy na klíček jako Kensington Lock. Nicméně napájecí kabel u PowerBooku vypadá fakt úplně stejně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor