VIA uvede další procesor s názvem Ezra

Firma VIA Technologies, Inc. hodlá představit přesně za týden a jeden den procesor, kterému se doposud říká Ezra.
Dne 5. června hodlá firma VIA Technologies, Inc. Představit na veletrhu Computex nový procesor s kódovým názvem Ezra. Ten má být vyráběn 0,13mikronovou technologií v továrně firmy TSMC. Jeho ostatní parametry mají být údajně shodné se současným VIA C3 procesorem kromě taktu, který má být vyšší, zmínky jsou o taktech kolem 1 GHz. Až procesor označovaný jako C5X má mít 256 KB cache L2 a instrukční sadu SSE.

Živě komentuje: Firma VIA Technologies na rozdíl od ostatních firem má poměrně zajímavý způsob tvoření kódových názvů. Pod názvem Ezra byl totiž veden dlouhou dobu procesor, který nakonec „vyfasoval“ oficiální kódové označení Samuel II. Označení Ezra se tedy posunulo o další generaci kupředu. Před koncem roku 2000 se objevila zřejmě poslední zpráva, že pod názvem Ezra bude procesor vyráběný 0,13mikronovou technologií s L2 cache velikosti 64 KB, napájecím napětím 1,2 V a s pouzdry CPGA (keramické PGA), EBGA nebo micro BGA. Hned na začátku roku 2001 se však situace otočila a s tímto popisem se označoval procesor Samuel II.

Zastavím se u napájecího napětí. Při rozboru Socket370 pouzdra je totiž zřejmé, že při použití VID0 až VID3 pinů lze nastavit napětí v rozsahu 2,05V až 1,3V. Napětí 1,2V se zde nevyskytuje, tudíž při současné podobě voličů napětí u patice Socket370 nelze o napětí 1,2V pro procesor Ezra vůbec uvažovat.

Jediná možnost, jak by se případně mohlo napětí 1,2V na základní desce vyskytovat je specifikace FC-PGA2 a procesor Intelu s kódovým názvem Tualatin. Ten má být totiž stejně jako Ezra vyráběn 0,13mikronovou technologií, takže se bude potýkat se stejnými problémy jako Ezra. Proto je velmi pravděpodobné, že Tualatin bude mít upravené napájení základní desky. Právě to je zřejmě tím důvodem, proč stávající základní desky nemohou přijmout Tualatin, přestože mají stejný Socket 370 (tedy mechanicky). Proto si myslím, že procesor Ezra nebude pro stávající základní desky, ale pro nové základní desky pro Tualatin.

Jak se Ezra bude jmenovat?

Přichází v úvahu hned několik označení. Pokud se budu držet Tualatinu, může jít VIA ve stopách čipových sad, které k původnímu označení přidávají písmenko T (například VIA Apollo Pro133T). Logicky lze odvodit název VIA C3T. Nabízí se rovněž označení VIA C4, protože všichni výrobci procesorů přechází na číslo 4. Tomu by zase odpovídalo kódové označení následníka, který má být C5X, takže před ním musí být nějaká čtyřka. Logičtější by však bylo označení VIA C3T a pro podzimního následníka VIA C4.

Váš názor Další článek: Multimediální cédéčko Alenka a věci kolem nás

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,