VIA prodává základovky včetně DDR pamětí

Firma VIA Technologies začala praktikovat stejný postup, jaký použila firma Intel v případě RDRAM pamětí a základních desek pro procesor Pentium 4. Bude dodávat základní desky včetně DDR DIMM pamětí pro zvýšení jejich atraktivity.
Firma VIA Technologies začala praktikovat stejný postup, jaký použila firma Intel v případě RDRAM pamětí a základních desek pro procesor Pentium 4.

VIA technologies chce za každou cenu snížit doposud ne zcela příznivé ceny DDR SDRAM pamětí, které tak propaguje. Proto vybaví základní desku s VIA čipsetem DDR DIMM modulem firmy Micron Technology. Podle deníku Taipei’s Economic Daily News by firma Micron měla spolu se základní deskou prodávat 184pinový DDR DIMM modul s cenou 50 USD za kus, kdežto na trhu se cena takového modulu pohybuje v rozmezí 100 až 120 USD. VIA Technologies samozřejmě přímo základní desky neprodává ani nevyrábí, takže působí jako iniciátor s tím, že zřejmě dodá čipovou sadu spolu s DDR DIMM module Micronu.

Živě komentuje: Prodávat produkty spolu není nová myšlenka. V procesorové oblasti se objevila například u procesorů Intel v tzv. boxované verzi. Procesor se dodává spolu s chladičem, ovšem zde je důvod jiný, než v případě pamětí. Výběr chladiče a jeho upevnění bývá jedním z nejproblémovějších míst procesoru, takže výrobce procesoru tento problém vyřešil sám výběrem správného typu a správné osazení. Zákazník tak získá tříletou záruku na procesor a chladič zároveň. Tuto praxi převzala firma AMD (alespoň pro americký trh) a nově též VIA Technologies.

Paměti RDRAM v podobě RIMM modulů získaly punc předražených pamětí, kde cena neodpovídá jejich výkonu. Právě tato paměť je díky jediné existující čipové sadě jediným typem RAM paměti, který je možné provozovat s procesorem Intel Pentium 4. Díky tomuto spojení Pentia 4 a RDRAM paměti se stal procesor Pentium 4 obtížně prodejným. Tuto nepříznivou situaci se snaží vyřešit firma Intel spojením základní desky pro Pentium 4 s RIMM moduly, které jsou spolu se základní deskou dodávány. Paměti jsou pochopitelně daleko levnější, než v případě samostatného nákupu, což činí celou sestavu atraktivnější, než byla dříve.

Motivace firmy VIA Technologies je obdobná, protože chce rovněž zatraktivnit typ paměti, který prozatím není v porovnání se stávajícími SDRAM paměťmi nejlevnější. Zde je situace jednodušší, protože DDR SDRAM paměti nejsou o tolik dražší než SDRAM (v porovnání s RDRAM) a situace je tudíž jednodušší. Kromě toho jsou DDR SDRAM paměti přijímány veřejností vcelku kladně, což rovněž zmenšuje nutné úsilí pro změnu názoru kupujícího.

Váš názor Další článek: Napster spustil blokování, zatím ale pohoda

Témata článku: , , , , , , , , , , ,