VIA připravuje čipset pro DDR266 SDRAM

Firma VIA Technologies oznámila, že zvolila DDR266 SDRAM jako nástupce současné technologie PC133 SDRAM pro své výrobky.
Firma VIA Technologies oznámila, že zvolila DDR266 SDRAM jako nástupce současné technologie PC133 SDRAM pro své výrobky. Tato technologie je podporována výrobci pamětí Hitachi, Hyundai, Infineon, NEC, Micron, Mitsubishi, Naya, Toshiba a další. V kooperaci s těmito klíčovými výrobci připravuje VIA DDR čipset s podporou PC2100 pamětí, kompatibilních s aktuálním JEDEC DDR SDRAM standardem. VIA tento krok připravovala v těsné spolupráci s firmou Advanced Memory International, Inc. (AMI2), která byla založena v dubnu roku 1999 skupinou dvaceti výrobců pamětí a podpůrných technologií pro podporu uživatelů nových DRAM technologií.

Firma VIA připomněla, že datový průtok je dvojnásobný v porovnání se současnými PC133 SDRAM paměťmi při zachování taktování DRAM. Díky nižšímu napětí 2,5V ve srovnání se současným napájením 3,3V budou tyto paměti vhodnější též pro mobilní použití. Podle Boba Eminiana, viceprezidenta firmy Samsung, se předpokládá, že se PC2100 paměťové moduly objeví v druhé polovině roku 2000. VIA začne produkovat nové čipové sady s podporou DDR pro procesory VIA CyrixIII/Intel Pentium III™ a zároveň AMD Athlon™ také v druhé polovině roku 2000.

Živě komentuje: Tento krok byl očekáván každým dnem, protože tato technologie se již začíná prakticky používat. Očekávám, že první vzorky by mohly být k vidění na podzimních veletrzích (Comdex, Invex a další), možná již na výstavě Computex z kraje léta. Nástupem této nové paměťové technologie rozhodně dojde k výkonovému posunu všech aplikací, které budou tyto paměti používat. Předpokládám, že obdobně jako při přechodu z PC66 SDRAM na PC100 či na PC133 SDRAM budou PC2100 SDRAM moduly mít obdobnou cenu jako (potom) starší paměťové moduly PC133 SDRAM. To by mělo být lákadlem pro všechny uživatele, kteří potřebují paměť s vysokou propustností (pracovní stanice, servery). Rozhodně nebude cenový skok tak obrovský jako při porovnání SDRAM a RDRAM technologie. Ta je ale ještě výkonnější než DDR266 SDRAM, navíc má větší výtěžnost z teoretického datového toku. Je však otázkou, zda cena vyrovnává tyto přednosti, a na druhou stranu, zda je pro typické zákazníky RDRAM technologie podstatná právě cena nebo výkon.

Diskuze (4) Další článek: Nové skripty pro 3D Studio MAX

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,