VIA přijde s čipsetem pro Pentium 4 možná i bez licence!

Diskuze čtenářů k článku

Tomas Bucina  |  20. 04. 2001 19:50

Nema zde zrejme cenu rozplyvat se nad brilatni cestinou autora, spis me zaujaly vecne podivne spekulace.
Zacneme poporadku. VIA dnes nema na to, aby uvedla nejaky procesor x86, se kterym by dosahala alespon nejaky podil na trhu. To neni spekulace, to je fakt. Uvedomte si, ze jeji vlastni prodkutky (C5 a C5A) jsou staveny na technologiich Cyrixu a IDT (Centaur) a jak dlouho trvalo AMD, nez uvedlo alespon z velke casti vlastni procesor. Athlon stoji na technologiich, ktere AMD ziskal akvizici NexGenu. Teprve az Palomino je dusledkem nekolikaleteho vyvoje AMD. Ale i tak vychazi z NexGenu.
Mel jsem radu rozhovoru s lidmi z VIA a prestoze to nikdo oficialne nerekl, je mozne, ze pro ne je Cyrix pouze takovym malym pokusem jak si postavit procesor. Vysledky badani pak zuroci v cipovych sadach a to ze zbyde i nejaky produkt... Tak ho proste prodaji.
Soucasny Cyrix III Sam 2 nema na trhu sanci. Je to krute, ale je to tak. Dostal jsem se k cene za kterou by se mel prodavat u nas ve verzi 700 MHz a tech 2000 - 2500 Kc je opravdu strasne moc. Navic s tim tragickym vykonem...
Nelze predpokladat, ze VIA koupi sbernici P 4 a na jejim zaklade navrhne Cyrix 4, ktery bude vykonove srovnatelny s P 4 a pritom bude stat mnohem mnohem mene. Muj zaver je tedy jediny: Z procesoru strach Intel rozhodne nema.
Jedine duvod, ktery me napada, jsou obstrukce ze strany Intelu. Pokud VIA neuvede na CEbitu cipovou sadu pro P 4 ztrati tim moznost pro letosni rok byt alespon nejakym hracem na poli P 4. Bez ohledu na to, jestli ji ziska nekdy behem roku (a ja jsem pevne presvedcen, ze ji ziska), bude prave tech par mesicu ztraty velmi neprijemnych. KT266 a KM133 se nam usilovne opozduji a to znacne snizuje jejich vyhody. Kdyby byl KM133 uveden na prelomu roku, jak se puvodne predpokladalo, slo by Savage 4 v nem povazovat za solidni grafiku, ale uz v pondeli nas ceka GeForce3 (NV-20) a ta bude zase o trochu dal. Se Savage 4 se tak velmi rychle stava srot na urovni I810 loni zjara.
Stejny problem s KT266. VIA tvrdi, ze nejsou k dispozici DDR pameti, ale Micron, Hyundai, Infineon a vsichni ostatni vyrobci potvrzuju, ze DDR chteji a taky budou delat. Dneska je v DDR jedina volba a to je AMD 761. 766 nikdo nechce, tak na SouthBridge je ted standardne 686B puvodne z KT133A. Ale AMD 761 prece neni reseni! AMD nechce delat cipove sady, takze ted je na tahu VIA.
Mozna jsem se dotknul mnoha problemu a souvislosti, ale podle meho nazoru takovy ten mismas technologie-business, ktery dneska v IT panuje je velmi komplexni. A z komplexnosti prameni prave ty podivne "nahody" kolem nej. Jako ze treba VIA jeste nema tu prokladou licenci :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Harry  |  20. 04. 2001 19:50

Autor clanku si trochu zahral na proroka, je to pekne vykonstruovane, ale ja si myslim, ze to nakonec ve veci Intel-VIA bude vsechno jinak.

I kdyby VIA nakrasne vytvorila vlastni 'klon' Pentia 4, bude to s nejvetsi pravdepodobnosti opet jedno velke vykonove zklamani Nebo v nekom jeste zbyla spetka optimismu?

Konkurovat by byla VIA schopna maximalne par mesicu, protoze pak by byla zpetne vytlacena sestupujicimi slabsimi modely Intel Pentium 4, ktere by postupem casu sly rychle cenove dolu a ocitly by se tak v low-endovem hajemstvi VIA Cyrix 4 (nebo jak by se to jmenovalo).
Takto se to muze klidne stat, protoze Intel uz pry nema zajem produkovat soubezne nekolik rad CPU (server, high-end, low-end). Boj na vice frontach vycerpava. Bude navrat ke starym zlatym casum. Pro high-end budou P4 s vysokymi frekvencemi, pro low-end 'nizkofrekvencni' P4. Neco podobneho jak za casu Pentia I.

Je to pozorovatelne i u AMD. Pripada mi dnes trochu zbytecne produkovat Durony, kdyz Duron a TB s odstupem pouhych 50 MHz mezi sebou stoji prakticky stejne. Je to urcite jen dobre, aspon si kazdy muze doprat TB i v low-endu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Hanák  |  20. 04. 2001 19:50

Chtěl bych se zeptat, jak je to vlastně s taktováním pamětí RDRAM... podle zkratek vyplývá, že jedou na 600 resp. 800 MHz. Ale to se mi nezdá. Tak rychlé paměti snad ještě ani neexistují. Není to nějaký trik stylu 200MHz = 100MHz DDR? Jaká je reálná frekvence a čeho se odvozuje? Předem děkuji za odpověď.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Kaiser  |  20. 04. 2001 19:50

Este raz tie linky:
1. http://www.viahardware.com/px2661.shtm
2. http://investor.cnet.com/investor/news/newsitem/0-9900-1028-4863026-INTC.html?tag=ltnc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Kaiser  |  20. 04. 2001 19:50

Je tu moznost, ze Via uvedie sadu PX266 bez toho, aby podpisovala zmluvu s Intelom a aby to zaroven bolo "legalne". Tie uvodzovky preto, lebo riesenie je dost klukate a sporne. Faktom vsak zostava, ze VIA vlastni 50% podiel v S3, ktora ma s Intelom Uzatvorenu zmluvu o vymene patentov. Takze cez tuto zmluvu VIA moze vyrobu chipsetu PX266 "legalizovat". Intel bude urcite protestovat, ale pravdepodobne mu to nebude nic platne. Uvidime. Preview sady PX266 najdete tu:

a podrobnejsi pohlad na problematiku licencie tu:

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:50

Nemyslím, že by VIA tak riskovala. Pro ni je Intel nejen "nepřítelem", ale také partnerem a svým způsobem i "živitelem", protože poskytuje příležitost si vydělat (třeba na čipsetech pro procesory Intelu).

V oněch článcích, na které poukazujete, se možnost použít S3 pro "tunelování" patentů na sběrnici Pentia 4 jeví jako teoretická možnost, ovšem prakticky se to podle mě nevyužije. Přece jen hrozí, že po boku Intelu nebude VIA, ale ALi nebo SiS, takže VIA sice musí být připravená, ale prst na spoušti drží Intel a VIA podle mě neudělá první krok. Ovšem jakmile Intel kývne, VIA nastartuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Kaiser  |  20. 04. 2001 19:50

Mate prvdu, ze prst na spusti drzi Intel, ale otazne je, ci bude VIA ochotna cakat, kym Intel "vystreli" a mozno sa tak pripravi o znacny podiel na trhu chipsetov (a motherboardov) pre Pentium 4, ked tu existuje moznost, ako vyrabat a dodavat PX266 "legalne" aj bez oficialnej licencie Intel. Ja sam som velmi zvedavy ako to cele dopadne. Vyckavanie totiz moze firmu VIA pripravit o velke peniaze na ziskoch a VIA aj Intel si to velmi dobre uvedomuju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Kaiser  |  20. 04. 2001 19:50

Uvedomil som si este jednu vec. V pripade, ze sa VIA rozhodne cakat na oficialne povolenie Intelu, stoji Intel pred zaujimavou dilemou. Chipset s podporou SDRAM maju naplanovany az na rok 2002, ale pri sucasnych (a pravdepodobne aj blizko-buducich) cenach RDRAM, bude len malo zakznikov ochotnych kupovat P4. Na jednej strane teda stoji zaujem Intelu "vytrieskat" co najviac penazi z RDRAM, lebo do RAMBUSu investoval obrovske peniaze, na druhej strane vsak chce maximalny predaj a rozsirenie platformy P4, ktoremu absencia chipsetu s podporou lacnejsich SDRAM moze uskodit. A prave na druhu stranu tejto mince ma VIA liek. Tym vsak Intel strati poziciu dominantneho (a prakticky monopolneho-pochybujem, ze ALI alebo SiS mozu znamenat vaznejsiu hrozbu) dodavatela chipsetov pre P4.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Viper  |  20. 04. 2001 19:50

Skvely clanek, analyticky propracovaný.
Na rozdil od Jirky, bych nebyl na VIA tak prisný. Je to ve vyrobe chipsetu jediny realny konkurent Intelu. Chipsety Ali a SiS nejsou vyrobci desek zdaleka tak podporovane. Rovnez technologický naskok Via nad Ali a SiS je zrejmy. Dulezite je, ze VIA se stale priblizuje vykonem cipsetum Intelu.
Souhlasim s tim, ze ATA/100 a ATA/66 nechodi ve W2K dobre. Otazkou vsak je, jaky podil na tom ma Microsoft. Problem ma byt udajne odstranen Servis Packem 2.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  20. 04. 2001 19:50

No clanek je dobrej jen bych tak VIA neveril Zatim dokazale jen to ze neumi udelat pro svuj Chip ani drivers 4 in 1 verze 2.8V je hruza a VIA tim dokazala ze toho moc neumi .Podpora ATA100 IDE pro W2k je hruza a nefunguje ani jako ATA33 natos ATA100 {max.6MB/sec neni pro PIII natos pro P 4} Clovek se musi divit ze si v roce 2001 jeste dovolej vydat takovej brak a to pro svuj VIA chip ktery by mel snad uz chodit OK ale opak je pravdou. Co dodat na VIA chip asi nic moc ( Bude lepsi kdyz se nebudou cpat do neceho co asi moc neumej , za dost dlouhou dobu neudelaly ani pro svuj chip drivers ktere by fungovaly OK )))))))))) To je dost spatne ...............

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik Veselík  |  20. 04. 2001 19:50

Firma VIA má se svými ovladači problém, to je známá věc. Ovšem nastavit ovladač je další problém, který ne úplně každý zvládne, to už tak známá věc není. Podle kvality ovladačů bych si rozhodně nedovolil soudit celou firmu, vždyť je to jeden malý tým a z mnoha takových týmů se teprve skládá VIA. Jejich čipové sady jsou někdy lepší, někdy horší, ovšem kvalita má spíš rostoucí tendenci. Kvalitou bych zařadil VIA čipsety na druhé místo za prvovýrobcem (Intel nebo AMD, podle procesoru), ovšem v případě DDR sad aspiruje na první místo, což nelze podcenit. Pokud se podívám na podporu čipsetů, tak za sadami VIA je dlouho dlouho nic a až kdesi vzadu je místo pro ALi nebo SiS čipsety. Přece jen vytvořit v dnešní době kvalitní a výkonnou čipovou sadu není žádná legrace, protože kdyby byla, vyráběla by je každá druhá firma jako housky na krámě, což se samozřejmě neděje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Admin  |  20. 04. 2001 19:50

A proc pouzivat W2K? Pod NT-SP6a, da moje sestava v praci 20MB/s (realne), tabulkove je to 22MB/S. Benchmark probehl pred defragmentaci a ten disk je fragmentovan vic nez je zdrave. Sestava AMD T-bird, deska MSI-6330 (K7T-Pro 2A), disk seagate ATA100, 7200 RPM. Chipset je tam VIA KT133. Doma mi to na stejne sestave ale pod Linuxem da cca 38MB/s (realne). Ja osobne bych zmenil system. Je W2K OS? mne to pripada v lepsim pripade jako betaverze cehosi, co mozna nekdy (az bude cca 4ty SP), tim systemem bude, ale zatim neni)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Dudek  |  20. 04. 2001 19:50

Tvých článků jsem četl hodně, ale tenhle je jeden z nejlepších, ne-li nejlepší. Zasloužíš si pochvalu, protože tak dobře jsem se do článku nezačetl už dlouho. Jen tak dál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor