VIA Pico-ITX: PC menší než krabička na diskety

Společnost VIA Technologies, která se v poslední době věnuje stále více věnuje vlastním miniaturním úsporným deskám a procesorům spíše než čipovým sadám pro procesory AMD a Intel, představila světu novinku - formát Pico-ITX.

VIA Technologies, kdysi velmi oblíbený producent čipových sad zejména pro procesory AMD se s druhou verzí nForce začal pomalu dostávat do ústraní. Poté, co VIA pohltila společnost Cyrix, jejíž procesory asi někteří z vás měli někdy ve svém PC, vytvořila vlastní platformu pro malá a úsporná PC.

Minulý týden vypustila VIA na svět další novinku – formát Pico-ITX a nejmenší základní desky pro platformu x86. Standardem mezi malými základními deskami se již staly formáty Mini-ITX o rozměrech 17×17 cm (představený v listopadu 2001) a Nano-ITX (z března 2004) s rozměry 12×12 cm.

Zatímco se Intel i AMD ubírá cestou zvyšování výkonu, VIA se zaměřila spíše na miniaturizaci a snižování spotřeby. Nejde tedy ani zdaleka o výkonnostní rekordmany, výkon odpovídá počítačům starým pár let, obrovský pokrok je ale znát kromě rozměrů i na spotřebě.

Jako srdce platformy VIA VT6047 Pico-ITX mají posloužit procesory VIA C7 či VIA Eden. Z obrázků referenčního designu základní desky VIA VT6047 je zřejmé, že drtivou většinu místa už zabírají čipová sada, procesor a konektory, kolem nich už toho moc není. Jediný So-DIMM slot pro paměťový modul je na spodní straně základní desky.

 

Největší čip uprostřed - VX700 - plní funkci jižního i severního můstku čipové sady, menší čip blíže k okraji desky je procesor v provedení NanoBGA2 (21×21 mm).

  

Procesory VIA C7/VIA Eden V4 se vyrábějí se 128 kB L1 a 128 kB L2 cache a s frekvencí až 1,5 GHz. Do paměťového So-DIMM modulu lze osadit až 1 GB DDR2 400/533MHz RAM.

O grafiku se stará integrovaný čip VIA Unichrome Pro II s podporou akcelerace kodeků MPEG 2/4 a WMV9. Disky lze připojit na jeden 44pinový IDE či jeden SATA konektor. Integrovaná zvuková karta VT1708A obslouží 7.1 kanálové sestavy, nechybí ani digitální SPDIF výstup. Desky mohou být vybavené i čipem VIA VT1625M, který se postará o S-Video či kompozitní výstup ve formátu NTSC či PAL.

Na základní desce mohou být konektory pro čtveřici USB 2.0 portů, konektor pro osmikanálové audio a line-in a mikrofonový vstup, LVDS a DVI konektor, PS/2 konektor, sériový COM, napájecí Pico-ITX konektor. Jeden konektor označený jako multi-media má posloužit pro připojení rozšiřujících zařízení pro HDTV či snímání videa. Zvenčí je pak na zadní stěně přístupný 15pinový D-Sub VGA konektor a Ethernetový RJ-45.

 

Díky miniaturním rozměrům základních desek 10×7,2 cm lze výrazně ušetřit na výrobních nákladech. Významnou úsporou je i mohutná integrace – USB, COM, DVI, LVDS či 10/100Mbps Ethernet, integrovaná grafická i zvuková karta.

Na následujícím obrázku je referenční design skříně formátu Pico-ITX – představu o velikosti si můžete udělat snad jen ze čtveřice USB portů.

Malé počítače vycházející z referenčního designu by se měly prodávat za 299-499 dolarů (asi 8 300-14 000 Kč s daní), specifikace napájení počítají s maximální spotřebou 22 W, ve špičce může dosáhnout až 25 W.

Zdroj: VIA Technologies

Diskuze (44) Další článek: Ke stažení: Staňte se pánem sítě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,