VIA P4X266A: Nejlepší věc, co se Pentiu 4 mohla stát

Taiwanský výrobce čipsetů VIA technologies uvedl v úterý nástupce "kontroverzního" čipsetu P4X266. Možná si řeknete, že se jedná o další nekvalitní čipset z dílen VIA. V tomto případě vás musím vyvést z omylu, protože VIA vrací úder!!!
Kapitoly článku

VIA technologies je druhým největším výrobcem čipsetů na světě po firmě Intel. Její čipsety jsou poměrně kvalitní, teda zejména pokud se podíváme na northbridge. Jestliže se však zaměříme na jejich southbridge, tak pravděpodobně spláčeme nad výdělkem. Opravdu - VIA se "jižní mosty" neboli ovladače periferních zařízení (PCI, disky, integrovaná zvukovka atp.) nedaří, zejména co se kompatibility týče (viz. 686B + SBLive!).

Pentium 4 pro mnohé výrobce čipsetů představuje obrovskou šanci si přivydělat. Hlavně v dnešní době - DDR řešení od Intelu stále chybí. Proto se firmy snaží co nejdříve na trh protlačit své čipsety podporující DDR paměti. Jako první byla VIA technologies se svým P4X266. Vynecháme polemizováni jestli šlo o dobrý či horší čipset, avšak zaměřme se na to co tento čipset VIA přinesl. 

Brzo po uvedení tohoto čipsetu byla firma VIA zažalována Intelem za nedovolené užívání jeho technologií. VIA kontrovala svou žalobou na Intel za porušení patentů a argumentem, že právo na technologie spojené s Pentiem 4 od Intelu získala koupí firmy S3 (ta měla s Intelem určitou smlouvu o výměně patentů). Čipsety se navzdory tvrdé soudní při prodávaly jako po másle - prodalo se jich více než milión (ze začátku sice nikdo nechtěl vyrábět desky s tímto čipsetem, avšak nyní je již velké množství výrobců). Jak to nakonec dopadlo s kauzou P4X266? Dobře! Sice soudní pře není oficiálně u konce, ale již to vypadá, že VIA i Intel našli společnou řeč a dohodli se na licenční smlouvě. VIA bude platit z každého čipsetu pro Pentium 4 licenční poplatek 2 USD (ročně to je něco kolem 10 - 20 miliónů dolarů).

Vratmě se však k novému čipsetu. Hlavním důvodem pro uvedení vylepšeného P4X266A není blížící se uvedení i845D, ale domácí konkurent SiS, který se svou variantou P4 čipsetu SiS 645 dobývá trh. VIA se to samozřejmě nelíbí, proto se snaží svého konkurenta potopit! P4X266A je tím důkazem.

Nový čipset P4X266A je vyráběn 0,22 mikron technologií firmou TMSC. Northbridge v sobě nese několik vylepšení. Prvním z nich je nový paměťový řadič, který je označován jako - "Performance Driven Design" a má obdobné vylepšení jako KT266A. Prodlouženou datovou frontu a zagresivněno časování. Díky tomu se dosahuje nižších čekacích dob (latencí), tím i přenosu většího množství dat. Kromě toho nový northbridge obsahuje i vylepšený řadič FSB sběrnice. Nyní řadič dokáže vytvořit frontu až 12 instrukcí, to opět zapříčiňuje snížení čekacích dob. Co se týče frekvence FSB sběrnice, tak ta oficiálně stále tiká na 100 MHz (400 MHz QDR), ale neoficiálně by však tento čipset měl zvládnout i 533 MHz. Na dnešních Pentií 4 to však nelze vyzkoušet, protože nárůst frekvence o 33 % neutáhnou a multiplikátor nelze snížit (otevřené Pentium 4 se na P4X266A veřejně netestovalo).

P4X266A stále podporuje jen paměti DDR SDRAM PC2100 o maximální velikosti 4 GB. Sice konkurence podporuje PC2700 paměti, ale není všechno zlato co se třpytí (viz. testy).

Dále je nový čipset 100 % pinově shodný se svým předchůdcem P4X266. Hlavním důvodem této architektury (nazývá se V-MAP) je ulehčení integrování čipsetů do základních desek, a tím také rychlejšímu uvedení nových desek na trh.

Úplnou novinkou je southbridge VT8233A, který oproti svému přechůdci bez A obsahuje diskový řadič s podporou standardu ATA/133. Tento nový southbridge se také objeví v nových deskách s čipsetem KT266A (např. nový Shuttle AK35).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,