VIA čipsety pro Tualatin

Firma VIA Technologies připravuje grafické čipové sady pro procesor Tualatin, který pro změnu připravuje firma Intel a který má být pokračováním procesorů rodiny Pentium III.
Firma VIA Technologies připravuje grafické čipové sady pro procesor Tualatin, který pro změnu připravuje firma Intel a který má být pokračováním procesorů rodiny Pentium III. Shodně jsou určeny pro základní desky s vysokým stupněm integrace.

Nejslabší čipová sada dostala název PLE133T (North Bridge VT8601T), která je obdobou dnešní čipové sady PLE133. Obsahuje integrovaný videoakcelerátor Trident Blade2D/3D. Sada nebude podporovat externí AGP sběrnici. První vzorky budou k dispozici ještě tento měsíc.

Další model s názvem PL133T (North Bridge VT8604T) je inovovanou verzí sady PL133. Integrovaný videoakcelerátor Savage4 pochází z dílny S3. Stejně jako předchozí sada nepodporuje externí AGP sběrnici. Tento čipset je očekáván v březnu tohoto roku.

Sada PL266T kombinuje sadu PL133T s podporou nových pamětí. Obsahuje videoakcelerátor Savage4 a rovněž nepodporuje externí AGP sběrnici. Nová je podpora nejen pamětí SDR SDRAM PC133, ale rovněž DDR SDRAM. Posíleno je propojení mezi North a South Bridge, kde se má použít V-Link s přenosovou rychlostí 266 MB/s. První vzorky mají být k dispozici v březnu, masová produkce je plánována na třetí čtvrtletí tohoto roku.

Živě komentuje: Jistě jste si všimli, že tyto čipové sady budou ve vzorkovém množství k dispozici shodně v březnu tohoto roku. Jsou k tomu dva důvody - tím prvním jsou hned dva veletrhy, které jsou pro výrobce hardware jedny z nejdůležitějších. Německý CeBIT 2001 bude letošního roku koncem března, o týden později bude na druhé straně světa neméně slavný jarní Comdex. Právě ty bývají často místem, kde veřejnost může poprvé spatřit nejeden výtvor hardwarových výrobců.

Druhý důvod je prostý - termín uvedení procesoru Tualatin. K němu má dojít v během léta letošního roku. VIA chce samozřejmě být na tento okamžik připravená. Tou dobou by jmenované čipové sady měly být osazeny na základních deskách, kterých by samozřejmě mělo být v dostatečném množství.

Váš názor Další článek: Natřete to konkurenci e-mailem

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,