Vezměte za Clik!u

Co je to? Je to malé, placaté, otáčivé, vejde se na to 40 MB dat a když se to vloží do mechaniky, tak to „klikne“. Ano, správně – miniaturní disketa Iomega Clik!
Jiří Poláček: Co je to? Je to malé, placaté, otáčivé, vejde se na to 40 MB dat a když se to vloží do mechaniky, tak to „klikne". Ano, správně – miniaturní disketa Iomega Clik! Společně s dvěma mechanikami v různých provedeních jsme měli možnost vyzkoušet si ji v redakci.

Sen společnosti Iomega o výrobě miniaturní diskety používané v mobilních zařízeních je starý již několik let. První prototypy měl výrobce na stole před více jak dvěma lety a od té doby jsme mohli sledovat tiskové zprávy o tom, co vše bude mechanika Clik! umět a že již brzy se rozběhne sériová výroba. Ve skutečnosti však prodej mechanik začal ve Spojených státech teprve v polovině minulého roku. U nás jste měli možnost shlédnout je na Invexu`’99 a objednávat si je pod vánoční stromeček.

Mechanika velikosti kreditky
Obě mechaniky, které jsme měli zapůjčeny, jsou zcela odlišné a každá svým osobitým způsobem. Na první pohled by málokdo hádal, že pracují se stejnými disketkami. První z nich, přestože jsme v oboru výpočetní techniky již viděli ledacos, fascinuje svým provedením – jako PC-karta typu II. Její výška i šířka jsou jen o malinko větší než výška a šířka diskety, kterou dovnitř vkládáme. Když si uvědomíme, že uvnitř musí být mechanismus, který disketou otáčí a čte nebo zapisuje na její povrch data, musíme přinejmenším uznale pokývat hlavou.

Jako PC-karta je mechanika napájena přímo z notebooku, stejně tak její instalace spočívá v pouhém zasunutí do slotu PCMCIA (napoprvé musíme z cédéčka nainstalovat ovladač, což je ovšem záležitostí dvou minut). Mechaniku i s disketou je možné přenášet v peněžence vedle platební karty, pro tyto účely však najdeme v krabici luxusní stříbřité pouzdro, které mechaniku a disketu ochrání i při pádu na zem.

Vnitřně disketa jako každá jiná
Mluvíme-li o disketě a mechanice, byť miniaturních rozměrů, pak je dobré vědět, že z hlediska operačního systému nehrají rozměry roli – mechanice se přiřadí písmeno stejně jako pevnému disku nebo CD-ROM. Soubory na Clik!u můžeme spravovat v jakémkoliv souborovém správci, tvořit adresáře, přejmenovávat, mazat, editovat apod. Disketu lze formátovat, softwarově chránit proti zápisu i čtení (stejně jako u dalších disket Iomegy – Zip a Jaz) a je tak přenositelná mezi všemi mechanikami Clik! Zdůrazňuji to proto, že někteří z nás by spíše očekávali stahovací, v lepším případě synchronizační software jako při komunikaci osobního počítače s digitálním fotoaparátem nebo počítačem do dlaně. Komu by to však chybělo, synchronizační utilitu najde na instalačním cédéčku.

Clik! jako skládačka
V balení externí verze mechaniky Clik! s přídomkem „Plus" najdeme kromě mechaniky ještě dalších deset součástí a je velmi vhodné nejdříve sáhnout po manuálu (česká verze zatím chybí), abychom pochopili, co k jakému účelu slouží. Záhy pochopíme, že nedílnou součástí mechaniky se stane prozatím oddělená baterie. Připojuje se zespodu a vydrží napájet několik hodin.

Balení umožňuje připojit mechaniku k počítači dvěma způsoby – přes paralelní port nebo slot PCMCIA. V druhém případě se mechanika propojí krátkým kabelem s PC-kartou, kterou stačí zasunout do slotu notebooku nebo kapesního počítače s Windows CE (poprvé je opět nutné z cédéčka nainstalovat ovladač, v případě kapesního počítače je nutné ovladač „stáhnout" z osobního počítače).

Pro připojení přes paralelní port musíme použít speciální kabel obsahující průchozí paralelní port pro připojení tiskárny a můžeme použít i stolní kolébku, do které se vkládá mechanika i s baterií. Aby kolébka splnila svůj účel – dobíjení baterie – je vhodné kolébku (a kabel s rozhraním paralelního portu) zapojit do zásuvky. Napájet mechaniku je možné i v případě připojení do slotu PCMCIA, konektor pro zasunutí kabelu od adaptéru napětí najdeme na propojovacím kabelu mezi mechanikou a PC-kartou.

Clik! Plus v praxi?
Aby toho nebylo málo, je ve výbavě ještě čtečka pamětí Flash (konkrétně typy CompactFlash a SmartMedia) připojující se přímo k mechanice s baterií. Obsahuje jediné tlačítko pro spuštění přenosu dat z paměťové karty na vloženou disketu Clik! a malý displej pro informace o tom, zda je vložena disketa a karta, zda je na disketě dostatek místa, zda lze paměťovou kartu přečíst apod.

Nejenom disketa, ale i celá mechanika jsou mobilní. Na stole nám vedle osobního počítače přibude jedna kolébka, ve které se dobíjejí baterie a kde máme mechaniku připojenou přes paralelní port. V případě cestování stačí

vyjmout mechaniku z kolébky, vložit do cestovního pouzdra (je také součástí balení), přidat PC-kartu a mechaniku můžeme používat společně s notebookem nebo kapesním počítačem. Lze si představit i řešení pro mobilního fotografa vybaveného digitálním fotoaparátem s paměťovou kartou – v případě dostatku disket Clik! s sebou nemusí na cesty brát notebook, ale vystačí si s mechanikou Clik! a paměťovou čtečkou.

Má to svá úskalí
Práce s Clik!em má však i svá úskalí. Především, disketa je to skutečně malinká – kolega prohlásil, že toto by si pořídit nemohl, protože by to akorát někde ztratil. Na druhou stranu, je chráněná kovovým plíškem ze všech stran a velmi špatně se odkrývá – zejména proto, že se to v žádném případě dělat nemá.

Pominu-li kapacitu 40 MB na jedné disketě, jsme při práci s Clik!em omezeni podporovanými operačními systémy (Windows 95/98/NT nebo Windows CE) a přenosovou rychlostí. Markantní je omezení paralelního portu, kdo si však zvykl na takto připojenou mechaniku Zip, zvykne si i na Clik! – rychlost je stejná. V případě připojení mechaniky přes slot PCMCIA je přenosová rychlost výrazně vyšší, u externí mechaniky až čtyřikrát, u interní dokonce až sedmkrát oproti připojení přes paralelní port. Konkrétní hodnoty přenosových rychlostí a přístupových dob naměřených programem WinBench 99 jsou uvedeny v tabulce.

Sen naplněn? Ještě ne!
První mechaniky Clik! už mohou být i u nás doma – balení Clik! Plus za 11 426 Kč bez daně, interní Clik! za 7 846 Kč bez daně, za disketu samotnou vydáme od

430 do 690 korun s daní. Jsou to však teprve průkopníci určení k tomu, aby se disketa Clik! uchytila mezi uživateli, její pravé nasazení bude teprve následovat (doufejme). Poté, kdy se ještě dočkáme provedení Clik!u pro USB a infračervený port, nebude se už mechanika prodávat pouze odděleně, ale již přímo v digitálním fotoaparátu, kapesním počítači, MP3manu, mobilním telefonu, systému GPS … První takovou vlaštovkou je v prosinci ohlášený digitální fotoaparát Agfa ePhoto CL30 Clik!, který by se v době, kdy čtete tyto řádky, měl již v Americe prodávat.

mechanika Iomega Clik! Plus
Zapůjčil: Actebis
Telefon: (02) 33 09 06 11
Cena: 11 426 Kč bez DPH
Příslušenství: mechanika, baterie, kolébka, čtečka Flash, připojení přes paralelní port nebo PCMCIA, disketa, pouzdro, instalační CD.
Ceny balení disket (bez DPH):
2 diskety: 1 128 Kč
4 diskety: 1 814 Kč
10 disket: 3 531 Kč
mechanika
Iomega Clik! PC Card
Zapůjčil: Actebis
Telefon: (02) 33 09 06 11
Cena: 7 846 Kč bez DPH
Příslušenství: mechanika, disketa, pouzdro, instalační CD
Diskuze (4) Další článek: Sony G200: plochá si razí cestu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,