Většina tiskáren vkládá do výtisku identifikační znaky

Na základě informací zaměstnanců neziskové organizace EFF (Electronic Frontier Foundation) se staly dlouho tušené vlastnosti některých tiskáren potvrzeným faktem. Podařilo se jim totiž rozluštit princip značkování dokumentů, které používají barevné laserové tiskárny Xerox DocuColor. Tištěné dokumenty kromě požadovaného obsahu totiž obsahují i směsici žlutých teček, pomocí kterých lze s potřebnými znalostmi rozluštit přesný čas a datum tisku a sériové číslo tiskárny. Na tento princip již před více než rokem upozornil časopis PC World, v té době však nebyl tento kód rozlousknut.

Značkování se s nejvyšší pravděpodobností netýká pouze Xeroxu, ale i dalších světových výrobců – EFF jmenuje například výrobce Brother, Canon, Dell, Epson, HP, Minolta (Konica), Kyocera, Lexmark, Ricoh, Toshiba atd.

Tečky s rozměry menšími než jeden milimetr jsou oken nepozorovatelné, vystoupí ve chvíli, kdy je dokument zvětšen pod lupou či mikroskopem a je nasvícen modrým světlem. Americké tajné službě, která pravděpodobně měla všechny potřebné informace k rozluštění kódu, tak přibyl další znalec - experti z EFF.

Vkládaný kód byl původně zamýšlen jako ochrana proti padělání peněz. Zajímavostí je jeho udávaná trvanlivost – údajně je čitelný i na výtiscích z více než deset let starých strojů.

Diskuze (33) Další článek: Novinky z hardwaru: nová řada pevných disků od Seagate

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,