Technologie | Česko

Vesnice na Chrudimsku neměla prodavačky, a tak otevřela vlastní automatický obchod s QR kódy

Rozjezd automatických obchodů s potravinami, kde člověk nakoupí v kteroukoliv denní domu a potřebuje k tomu jen mobil, v Česku překvapivě táhnou vesnice a malé obce. Poté, co s prvními takovými prodejnami přišel Coop, jedna podobná vyrostla na Chrudimsku. Jde o naprostou obyčejnou vesnickou „sámošku“, kde ale vše funguje přes QR kódy. 

Existence prodejny je zajímavá hlavně z toho důvodu, že není napojena na žádný řetězec. Dosud koncept bezobslužných prodejen rozjížděli hlavně giganti jako Amazon či již zmíněný Coop, který ač si lidé spojují s malými obchody na obcích, stále je to velká skupina sdružující ohromné množství prodejen. 

Zato bezobslužný obchod, o kterém je řeč, si vymysleli sami obyvatelé Bítovan na Chrudimsku, a to tak trochu z nouze. Bítovany jsou malá obec, kde žije necelých 500 obyvatel a ti se letos v dubnu ocitli ve svízelné situaci, kdy poslední prodejna s potravinami , která zde byla, ukončila svůj provoz. Lidé, hlavně senioři, najednou neměli kde nakupovat.

Do provozu nového obchodu se nikdo nehrnul, protože se nedařil zajistit dostatečný počet personálu. Problém se dostal až k vedení Pardubického kraje, který trápilo, že jsou Bítovany bez prodejny potravin. Lidé tak dali hlavy dohromady, až jednu místní obyvatelku napadlo, že by obci mohly pomoci technologie.

Bezpečnost hlídá kamera a bankovní indentita

Koncept automatického prodeje si doslova vygooglila na internetu, spojila se s vedením kraje, který přispěl dotací a vznikl „Fééér samoobslužný obchůdek“. Slavní zahájení provozu proběhlo 31. července, od té doby prodejna funguje v hybridním režimu. 

To znamená, že ráno a dopoledne je v obchodě klasická obsluha, která umožňuje nákup postaru. Jakmile ale odejde, obchod nabízí bezobslužný prodej, třeba brzo ráno nebo pozdě večer.

Systém je velmi podobný jako v Coopu, zákazník potřebuje mobil s aplikací. Dveře prodejny si otevře pomocí QR kódu, nákupní položky si načítá pomocí mobilu. Pak si u kasy znovu načte QR kód a zaplatí platební kartou. Na bezpečnost dohlíží kamera v prodejně, zároveň kdo si chce aplikaci stáhnout, musí mít bankovní identitu a nahrát ofocený občanský průkaz a fotografii, takže provozovatelé neustále ví, kdo se v obchodě pohybuje. 

„Osobně jsem velmi rád, že jsme podpořili takovýto inovativní přístup k zajištění občanské vybavenosti na venkově. Pokud nebudeme tyto nové cesty hledat, v budoucnosti podle mého názoru nedokážeme odpovídající služby na vesnicích zachovat. V Bítovanech jde o konkrétní příklad, který by mohl být inspirací pro další malé obce,“ hodnotí nápad pozitivně radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Pardubického kraje Miroslav Krčil.

Zdroj: Pardubický kraj, Český rozhlas

Diskuze (23) Další článek: Cloudový disk Microsoftu měl čtyři jména. Teď OneDrive slaví 15 let a brzy se výrazně promění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,