VeriSign: vaše překlepy nám přinesou peníze

Americký správce domén .com a .net spustil službu pro uživatele, kteří při zadání URL udělají překlep. Místo chybové hlášky se dostanou do vyhledávače Site Finder. Služba ale nese řadu otazníků a vzbudila hromadný odpor mezi uživateli i poskytovateli připojení.

Službu Site Finder, která v prostoru top level domén .com a .net spravovaných společností VeriSign při nenalezení URL zadaného do adresní řádky prohlížeče přesměruje uživatele na vyhledávač, spustil VeriSign v pondělí. Přibližně dva dny po té už internetem hýbalo „hnutí odporu“. Uživatelům internetu i profesionálům z řad administrátorů serverů či ISP se nová služba nelíbí a někteří navíc VeriSign obviňují ze zneužití svého postavení. Díky rychlé reakci jednoho programátora už je navíc k dispozici způsob jak novou službu blokovat.

VeriSign při spuštění služby Site Finder použil v DNS záznamech rozšiřující znaky tak, aby pokrývaly všechny neobsazené domény v prostoru .com a .net, které VeriSign obhospodařuje. Díky tomuto zásahu do DNS serverů uživatel internetu, který se pokusí dostat na neexistující stránku, nedostane standardní chybovou hlášku, ale bude přesměrován na vyhledávací portál, který uživateli nabídne alternativy.

Pro VeriSign je tato služba novým zdrojem zisků – Site Finder totiž slouží také jako reklamní médium. Při odhadovaných dvaceti milionech překlepů v URL denně je objem reklamy, kterou lze na stránkách Site Finderu protočit, poměrně významný.

Tento postup, který může vyhovovat určité skupině uživatelů a který už dnes nabízí třeba MSN nebo Google lidem, kteří si nainstalují Google bar, však při nasazení stylem, kterým to zkouší VeriSign, může způsobovat značné potíže zejména správcům poštovních serverů. Jednou z nejrozšířenějších metod boje proti spamu je totiž ověřování platnosti domény, ze které email zdánlivě přichází. Pokud spam filtr na poštovním serveru dostane chybové hlášení o neplatnosti dané domény, emaily putují do křemíkového nebe. Nyní ale tento způsob kontroly v doménách .net a .com nefunguje, protože všechny dotazy nacházejí odpověď – u Site Finderu.

Na tuto situaci zareagovalo Internet Software Consortium, nezisková organizace, která odpovídá za software BIND používaný na většině DNS serverů pro řízení datových toků. To zpřístupnilo „urgentní“ patch, který obnovuje kontrolu nad DNS záznamy a umožňuje zablokovat automatické přesměrování na stránky Site Finderu. ISC k tomuto kroku sáhlo na základě vlny stížností.

Novou službou VeriSignu se bude zabývat také Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), společnost, která reguluje systém internetových domén právě pomocí správců, mezi které patří i VeriSign. Případ se dostal i do hledáčků amerického ministerstva obchodu, které se na správě doménového prostoru také podílí.

Diskuze (9) Další článek: Yahoo! chce odstřihnout Trilian, Jabber a Mirandu

Témata článku: , , , , , , , , ,