Veřejné kamery mohou zachránit život. Když se po silnici blíží auto, automaticky pošlou chodci upozornění na mobil

  • Vědci vymysleli systém přímého upozorňování pomocí veřejných kamer
  • Kamery detekují blížící se auta a lidi, kteří nevěnují pozornost při přechodu
  • Okamžitě dostanete výstražnou zprávu

Vědci z Purdueovy univerzity představili zajímavé řešení kombinující veřejné kamery a mobilní telefony uživatelů, kteří se nachází v blízkosti silnice a chystají se jí přecházet. Systém je zaměřen na záchranu životů a slouží tak jako upozornění pro ty, co nevěnují pozornost vozovce při jejím přecházení.

Chytrý mobil má dnes skoro každý a hlavním problémem je, že žijeme v hektické informační době. Spousta lidí má tak hlavu stále ohnutou k displeji a to i při chůzi, takže oči pořádně nesledují, co se děje kolem a naražení do různých objektů je úsměvnou ukázkou, která v případě štěstí skončí kdesi na Youtube.

Jen díky perifernímu vidění mohou takoví lidé chodit ulicemi, ale s tím přichází mnohem závažnější problém – přecházení silnic. Zde už periferní vidění nestačí a nehody nekončí u boule, ale i u smrti. Systém PHADE to chce ale změnit.

Záchrana životů

V minulém roce v USA dle statistik zemřelo na silnicích 5 984 chodců, ale nejdůležitější je rozdíl oproti minulosti. Zatímco jiné způsoby smrti na silnicích klesly, v případě chodců jde o vzestup o 33 %. To lze s velkou pravděpodobností přiřadit právě nepozornosti a sledování mobilního telefonu místo okolí kolem sebe.

Systém PHADE se tak zaměřuje na to, aby dotyčné chodce dokázal včas a jasně upozornit a ve výsledku jim tak zachránit životy. Řešení kombinuje dvě hlavní části – veřejné kamery, které mají města propojené do centrálního systému a mobilní telefony jednotlivých chodců. Hlavní kontrolní server poté v reálném čase analyzuje obraz a v případě blížícího se nebezpečí odešle upozornění uživateli. Jak ho ale rozpozná?

Pohybové snímání

Zásadním problémem, se kterým se vědci museli vypořádat, bylo jak rozpoznat uživatele v obraze, kterým se má upozornění odeslat. Snímání pomocí obličeje nelze použít, protože cílový chodec má hlavu ohnutou k zemi a kouká do mobilního telefonu. Vědci přišli na řešení rozpoznávání pomocí pohybových senzorů, díky čemuž vytvoří profil, který sedí na daného uživatele, jež se na kameře pohybuje daným způsobem.

Jak ale zjistit, jakou adresu má daný telefon, na který má přijít upozornění? To je další oříšek, který se podařilo vyřešit opět pomocí pohybových senzorů. Je jasné, že mobilní telefon nemůže neustále odesílat informace z pohybových senzorů někam do městského centrálního serveru, protože by to znamenalo jak nebezpečí ze strany soukromí, tak i masivní vysávání už tak omezené baterie a mobilních dat.

Systém využívá speciálního paketu, který se volně vysílá a dorazí více lidem v okolí sledovaného místa a teprve až na mobilním telefonu dochází k anonymnímu porovnání pohybových dat ze senzorů. Jakmile křivky pohybu sedí, daný mobilní telefon zobrazí upozornění na projíždějící auto (s přijímáním takových zpráv je nejdříve nutné souhlasit). Výhodou je, že není nutná žádná speciální aplikace nebo registrace, aby takový systém fungoval.

Použití i v soukromém sektoru

Technologii lze kromě záchrany životů použít i v oblasti soukromého sektoru jako jsou supermarkety, muzea, zastávky, nádraží, letiště a podobně. Lokační systém dle testů fungoval v muzeu s přesností kolem 19 cm, což lze použít i na poměrně rušných místech. Úspěšnost zásahu pak byla kolem 90 %.

PHADE je určitě zajímavým systémem, který řeší konkrétní problém s využitím současných zařízení. Kdy a zda se ho ale vůbec dočkáme v reálném nasazení, je otázkou.

Originální materiál k výzkumu naleznete na stránkách Purdueovy univerzity.

Diskuze (30) Další článek: Google už opět přijímá reklamy na kryptoměny. Ale jenom některé

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,