Venezuelského prezidenta Nicoláe Madura se prý pokusili zavraždit pomocí dronů

Neúspěšný atentát na venezuelského prezidenta Nicoláe Madura, k němuž došlo v sobotu během vojenské přehlídky v Caracasu, byl údajně proveden pomocí dronů nesoucích výbušniny. Nikdo nezemřel, ale několik lidí utrpělo zranění.

O cca devět dní dříve Hútíové (povstalecká skupina zajdíjských ší'itů operující v severní části Jemenu) uvedli, že ozbrojeným dronem zaútočili na mezinárodní letiště v hlavním městě Spojených arabských emirátů, Abú Zábí. Představitelné SAE tento incident sice popírají, ale pravdou je, že pro rebely by provedení takové akce nejspíš nepředstavovalo žádný problém.

„Obě tyto epizody povzbudí další technologicky zdatné skupiny a nespokojené jedince, aby používali drony k páchání politického násilí,“ komentoval to The Washington Post.

Drony se snadno ovládají, většina z nich může létat dostatečně nízko na to, aby je současné technologie nedokázaly snadno detekovat, a i s malým množstvím výbušnin by mohly zničit civilní letadlo – zvlášť během startu či přistávání, kdy je obzvlášť zranitelné.

Letiště zatím na útoky tohoto typu nejsou připraveny a ochránit před drony politiky či jiné veřejně známé osobnosti bude ještě složitější. Dotyčné stroje mohou udeřit z téměř jakéhokoliv směru a navíc jsou dostupné každému, kdo má dostatek finančních prostředků.

„Nikdo není v bezpečí. Ani hlavy států, ani létající veřejnost. Nemůžeme si dovolit zpoždění v navrhování způsobů, jak proti této nové hrozbě bojovat,“ uzavřel The Washington Post.

Aktualizováno - výbuch dronu byl zachycen na videu:

Diskuze (12) Další článek: Youtuber otestoval, jestli lze na MacBooku Pro s šestijádrovým procesorem Core i9 udělat vajíčko

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,