Kryptoměny | Investice

Venezuelská kryptoměna petro už je dostupná ke koupi. Kryje ji ropa

Státní kryptoměna Venezuely jménem Petro, která má spasit tragickou hospodářskou situaci země, je již dostupná k předobjednání. Představuje ideální artikl pro lidi, kterým už bitcoin, litecoin či ethereum přijdou moc obyčejné. Pochopitelně je to však investice značně riziková.

Aktuálně je dostupných 82 milionů tokenů, po kterých bude za měsíc následovat klasická prvotní veřejná nabídka (ICO).

Jedná o jednu z prvních skutečně státních kryptoměn. Podobné úvahy už měly Izrael, Velká Británie, Čína nebo třeba Estonsko, ale Venezuela patří mezi první, které již nápad dotáhly do konce. Její petro je založené na blockchainu Etherea a má zemi pomoct vynést z hospodářské krize, ve které nachází. Hlavně pak šílené inflace – místní měna bolívar má momentálně hodnotu 0,00004 dolaru.

Velké věci si od kryptoměny slibuje místní prezident Nicolás Maduro, podle kterého by se petro mohlo stát všeobecně uplatňovanou alternativou k bolívaru. Eventuálně plánuje prodat 100 milionů petro, které budou kryty 100 miliony barely ropy. Mluví se také o krytí diamanty a zlatem.

Podle prosincového vyjádření Madura by kryptoměna měla pomoci i s překonáním sankcí, které USA na Venezuelu uvalily. Země se totiž nachází ve skutečně tragickém stavu – v obchodech není zboží ani léky, ceny rostou, lidé hladoví. Vlastně by se dalo říct, že to jediné, co má, je ropa. Madurův režim je tak označován za auritářský.

Opozice již investory varovala před nákupem petro. Domnívá se, že až Maduro úřad opustí, stane se bezcennou. Což nemusí být za tak dlouho, jelikož zemi v dubnu čekají volby. Před nákupem varovalo i americké ministerstvo financí. Pokud si nicméně i přesto chcete jednu z nejbizarnějších kryptoměn současnosti pořídit, dveře jsou otevřené.

Lidé kvůli těžbě kryptoměn skupují výkonné grafiky:

Diskuze (43) Další článek: Samsung má největší SSD s kapacitou 30 TB. Zatím míří pouze do serverů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,