Velmi tichý společník

Počítače firmy Mironet mají pověst velmi tichých strojů. Přispívá k tomu několik faktorů, mezi něž můžeme zařadit speciální chladiče s regulací otáček nebo ztlumení hluku v celé počítačové skříni. Tím se podstatně sníží úroveň nežádoucích zvukových efektů, které z počítače vycházejí. A to je vlastnost v již tak hlučných prostorách kanceláří k nezaplacení. Nejinak tomu bylo i u námi testovaného modelu – Mironet 9045 Hellfire.
Tento článek vyšel v časopise Computer 11/01 dne14. června 2001

Radek Bábíček

Slušný potenciál

Celá sestava byla postavena na základní desce FIC AD-11, od níž lze očekávat především podporu procesorů od AMD (Duron/Athlon). Sestava byla osazena tou výkonnější variantou – Athlon, a to přímo na 1 200 MHz. Hlavní výhodu desky bych však spatřoval v plném nasazení pamětí DDR. Ty lze umístit do dvou paměťových bank. V jedné z nich se nacházel paměťový modul Samsung o kapacitě 128 MB, který dával celé sestavě slušný výkon při práci v méně i více náročných aplikacích.

Jako „north bridge“ je použit zbrusu nový model AMD 761 (IronGate4) a jako „south bridge“ VIA 686B. Právě tento čipset má na svědomí onu podporu pamětí DDR, procesorů od AMD a ATA 100 pro zařízení IDE; ta lze k desce připojit až čtyři. Pro dobrou rozšiřitelnost je deska vybavena jedním slotem AGP 4×, pěticí slotů PCI a jedním slotem CNR. Jako vstupy a výstupy dobře poslouží dva konektory PS/2 pro myš a klávesnici, dva sériové a jeden paralelní port. Klávesnice byla v tomto případě zastoupena multimediální klávesnicí Samsung. Na zadním panelu dále naleznete dva porty USB a vstupy a výstupy z integrované zvukové karty. Škoda, že výrobci počítačů většinou nevyužijí možnosti vyvést další dva porty USB z konektoru na základní desce. Bylo tomu tak žel bylo i v našem případě.

Jak na data?

Velice jednoduše, vždyť do počítače je lze dostat několika způsoby. Prvním a nejpomalejším je samozřejmě práce s 3,5" disketovou mechanikou. Příjemnější a hlavně rychlejší je využití CD/DVD-ROM mechaniky ASUS v provedení 12× DVD a 40× CD. A pro samotnou práci s uloženými daty je k dispozici pevný disk QUANTUM Fireball o kapacitě 40 GB. Firma Quantum jej roztočila na 7 200 otáček za minutu. Samozřejmostí je u něj podpora ATA 100.

Dobrou vizitkou firmy Mironet bezesporu je, že se nespokojila s integrovanou zvukovou kartou, která využívá kodek AC ‘97. Ten sice pro nenáročné uživatele plně postačuje, ale vůbec by nedal vyniknout reproduktorům Cambridge Sound Works 5.1, které jsou s počítačem dodávány. Kvůli plnému využití jejich potenciálu je tedy součástí sestavy další zvuková karta zasazená do jednoho slotu PCI. Nejedná se o nic menšího než o SoundBlaster LIVE Player 5.1, který již dokáže šestici reproduktorů pořádně protáhnout. Mimo to nabízí také možnost připojení mikrofonu nebo jiného vnějšího zvukového zdroje přes klasické 3,5 jack konektory.

Něco pro „pařany“

A co by byl takovýto výkonný počítač bez pořádné grafické karty? Možná něco jako závodní auto bez kol. Naštěstí i v tomto případě výrobce nesáhnul hned po první grafické kartě, která mu přišla pod ruku. Jeho výběr padl na produkt firmy Hercules – 3D Prophet II osazený grafickým čipem GeForce II GTS s 32 MB paměti. Ten už dává velmi solidní výkon jak ve 2D, tak 3D aplikacích včetně náročných her.

Toto vše bylo ukryto ve skříni typu miditower, která byla na své přední straně opatřena elegantními posuvnými dvířky. Skříň sama o sobě navíc nabízela dostatek prostoru pro případné rozšiřování sestavy. Ohledně rozšiřování bych však měl k firmě Mironet jednu drobnou výtku. Je totiž s podivem, že se v sestavě neobjevil modem nebo síťová karta. Tyto komponenty bývají stále častěji standardní součástí i sestav s mnohem slabším vybavením. Vždyť Internet na nás číhá skoro na každém rohu.

Startujeme

Po zapojení sestavy již nic nestojí mezi vámi a slavnostním okamžikem prvního spuštění. A již zde na vás čeká několik příjemných překvapení. Kupodivu se neobjeví klasická černá obrazovka s počítáním pamětí a detekcí IDE zařízení. Místo toho se vám zjeví grafická obrazovka, z níž se můžete stiskem určité kombinace kláves ocitnout v některém z menu BIOSu, nebo obnovit jeho původní nastavení.

Je libo LINUX?

Firma Mironet obdařila náběh systému grafickým menu, ve kterém si můžete vybrat jeden ze dvou dodávaných operačních systémů. Nemáte totiž na výběr pouze Windows 98, ale také Red Hat LINUX. Oba dva systémy jsou již předinstalovány na pevném disku a připraveny k užívání.

Jako monitorovací software pro základní desku slouží aplikace s příznačným názvem 1st AID (První pomoc). V ní můžete monitorovat opravdu vše, co souvisí se základní deskou. Od jednotlivých voltáží, přes otáčky větráků až po teploty procesoru a uvnitř počítače. Vše je zobrazováno v přehledné grafické i textové podobě ve dvou úrovních.

Celá sestava na mě udělala dobrý dojem. Její výkon byl totiž velice dobrý při všech provozovaných činnostech. Můžete si však být jisti, že za své peníze dostanete dobře postavený, vyvážený a hlavně tichý počítač.

+ celkový výkon celé sestavy
+ velmi tichý chod
+ repro Cambridge Sound Works 5.1
+ softwarová výbava
absence modemu nebo síťové karty
CPU 3314
FPU 1612
Multimedia Int. 6599
Multimedia FP 8039
Drive index 21360
Memory Int. 548
Memory FP 711
Naměřeno v programu SiSoft Sandra 2001.

procesor AMD Athlon 1,2 GHz
základní deska FIC AD-11
čipset VIA VT82C686B
porty 2× PS/2, 2× COM, 1× LPT, 2× USB, 1× AGP 4×, 5× PCI, 1× CNR
paměť 128 MB DDRAM Samsung
pevný disk Quantum Fireball 40 GB, 7 200 ot./min, ATA100
CD-ROM CD/DVD-ROM ASUS 12/40×
zvuková karta zvukový kodek AC `97,
zvuková karta SoundBlaster Live Player 5.1
grafická karta Hercules 3D Prophet II (nVidia GeForce II GTS 32 MB)
klávesnice multimediální klávesnice Samsung
reproduktory Cambridge Sound Works 5.1
operační systém MS Windows 98 CZ SE, Red Hat LINUX
software Avast, ACDSee, Money 6, Účto, PC Suite, Windows Commander 4.51, Winamp…

počítačová sestava
Mironet 9045 Hellfire
Zdroj: Mironet, Praha
Telefon: (02) 20 51 05 35
Cena: 60 244 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky

Diskuze (51) Další článek: Direct X 8.1 pro běžné uživatele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,