Velký test digitálních foťáků: kompakty a ultrazoomy

Prázdniny jsou v plném proudu, a pokud jste ještě nebyli, jistě se chystáte vyrazit někam na dovolenou. Nejen na ní určitě oceníte kvalitní digitální fotoaparát, díky kterému vám neunikne žádná momentka či jedinečná scenérie.  Pokud ještě takový nevlastníte nebo chcete stávající vyměnit za lepší, menší či s větším zoomem, jistě vám při výběru pomůže náš velký test digitálních fotoaparátů v Computeru 15-16/08. 

Ze všeho nejdříve byste si měli před samotným výběrem konkrétního modelu stanovit, co vlastně od svého foťáku budete chtít. Velkým hitem jsou dnes co nejmenší a nejtenčí kompakty, jež můžete mít pořád s sebou a které zároveň poskytnou poměrně kvalitní fotografie. Těch jsme pro vás v našem velkém testu prověřili celkem deset s cenovou hladinou do 10 000 Kč. I když takové fotoaparáty dnes patří mezi nejprodávanější, mají řadu omezení vyplývajících z jejich malých rozměrů. Jedním z nich je poměrně malý zoom (maximálně 3×, 4×, někdy 5×) nebo také nepříliš pohodlné držení těla.  Dalším, již na první pohled méně zřejmým faktorem je vyšší úroveň šumu (obecně čím menší snímací čip, tím více šumu na fotografiích) či samotná kvalita fotografií a videí, kde se projevují nejrůznější zkreslení, jež jsme v našem testu podrobně zkoumali. 
 
Kompaktní rozměry versus kvalita fotek 
 
Pokud však přímo nelpíte na minimalistických rozměrech a chcete něco kvalitnějšího, můžete sáhnout po některém z ultrazoomů. Jsou to také svým způsobem kompakty, ale s větší optikou umožňující dnes až dvacetinásobné přiblížení. Často navíc díky větším rozměrům snímacího čipu pořizují také kvalitnější fotografie, vše je však vykoupeno jejich horší přenositelností; zkrátka není možné je s sebou tahat všude. V této kategorii se v našem testu utkalo celkem osm digitálních fotoaparátů původně neomezenou cenou, ale nakonec se všechny také vešly do 10 000 Kč.
 
V našem testu jsme se zaměřili nejen na samotnou obrazovou kvalitu (fotek i videa), ale také na důležité funkce, které by neměly v každém digitálním fotoaparátu chybět a na co nejlepší ergonomii, díky které bude s foťákem radost pracovat. Porovnávali jsme také rychlost různých úkonů (pořízení prvního dalšího snímku, s namáčknutím či bez namáčknutí, sekvenční snímání apod.) a výbavu, jenž také jistě oceníte.
 

fotaky.png


Seznam fotoaparátů v testu:
 
Kompakty:Ultrazoomy:
Canon Digital Ixus 80 ISCanon PowerShot SX100 IS
Casio Exilim EX-Z200Casio Exilim EX-V8
Fujifilm FinePix F100fdFujifilm FinePix S1000fd
Nikon CoolPix P5100Kodak EasyShare ZD710
Nikon CoolPix P60Nikon CoolPix P80
Olympus mju 1010Olympus SP-570 UZ
Panasonic Lumix DMC-FX35Panasonic Lumix DMC-FZ18
Samsung NV24HDSony Cyber-Shot DSC-H50
Samsung NV40 
Sony Cyber-Shot DSC-W170 

 

Celý test naleznete v aktuálním Computeru 13-14/08, který mimoto nabídne i velký test HTPC skříní a řadu podrobně zpracovaných recenzí aktuálního hardware i software.

 

CR1314.jpg

Váš názor Další článek: Rambus žaluje nVidii za údajné porušování 17 patentů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,