Velký test 13 notebooků s Intel Centrinem

Vývoj v oblasti mobilních technologií postupuje mílovými kroky, a tak znatelně stoupá nejen výkon, ale i užitná hodnota. O to víc klesající ceny a široká nabídka stupňují zájem veřejnosti. Proto jsme pro vás otestovali celou řadu notebooků střední třídy.

Související odkazy

Slovník
DVD
komprese

Katalog produktů
Notebooky

Připoutání počítače na jedno místo kvůli velkým rozměrům a potřebě napájení je mnohdy velmi omezující. Tuto skutečnost již pochopilo mnoho uživatelů, kteří vyměnili své stolní obry za mobilní počítač, který si ve výkonu se stolními konkurenty nic nezadá. Kouzlo nepřetržité dostupnosti zábavy, ale i možnost pracovat kdekoli je lákavé a nízké ceny přímo pobízejí ke koupi.

Králem v mobilních řešeních je pořád Intel a jeho světoznámá technologie Centrino. Notebooky vybavené soustavou čipové sady, modulu bezdrátové sítě a Pentia M se mohou pochlubit označením Centrino Mobile technology, které zastřešuje tuto sehranou trojici. V Computeru 3/05 jste si mohli přečíst o několika novinkách v této oblasti, které s sebou přinesla celá rodina čipových sád s označením Intel 9xx.

Do konzervativního mobilního světa vnesla hlavně podporu aktuálních technologií stolních počítačů (PCIe, NCQ, DDR2), které by měly udržet Centrino i nadále technologicky vyspělé. Spolu s novými čipovými sadami byly uvedeny i nové verze procesorů, které byly vylepšeny o vyšší frekvenci FSB, jež v aktuálních modelech dosahuje až 133 MHz. Nejvýkonnější dostupný procesor je tedy 2,13GHz Pentium M s 2 MB vyrovnávací paměti L2.

Dothan, nebo Banias?

Před rokem byla situace při výběru procesoru do notebooku mnohem jednoduší než dnes. Dostupných bylo pouze několik málo modelů, které se lišily pouze frekvencí a cenou. Dnes je situace komplikovanější vzhledem k nástupu nového jádra Dothan (starší se nazývá Banias), které je vyrobené 90nm technologií a má až 2 MB vyrovnávací paměti L2 (Banias obsahuje poloviční množství). Posledním vylepšením je zmíněné zvýšení frekvence sběrnice na 133 MHz.

Pro levnější modely jsou dostupné i slabší verze s klasickým označením Celeron M. Hlavním rozdílem je poloviční velikost vyrovnávací paměti a vypnutí podpory Speedstep (snížení frekvence a napětí kvůli spotřebě). Zajímavostí je, že Celeron M založený na jádře Dothan je v zásadě výkonově stejný se staršími plnými Pentii M s jádrem Banias, chybí jim pouze zmíněný Speedstep.

Pamatujte, že i to nejpomalejší dostupné Pentium M je velmi výkonné a postačuje na většinu aplikací i her. Slabinou mobilních procesorů je především komprese, která vyžaduje vysokou frekvenci.

S dlouhým dechem

Jedním ze zásadních parametrů notebooků je samozřejmě výdrž baterií, která určuje, jak dlouho je možné pracovat bez dosahu elektrického proudu. Mobilní procesory jsou specielně optimalizovány a navrženy za účelem maximálního omezení spotřeby. Hlavním nástrojem pro udržení notebooku při životě je možnost snížení násobiče i napájecího napětí za běhu na základě softwarového požadavku. Násobič se u všech modelů standardně snižuje na minimální hodnotu 6, která v případě starších procesorů znamená 600MHz výslednou frekvenci a u novějších procesorů až 800MHz. Právě zvýšení minimální frekvence je zřejmě příčina kratší výdrže některých modelů. Pro tento problém ale zřejmě existuje řešení, které používá například Acer, jenž je schopen snížit i frekvenci sběrnice a pracovat tedy s nejnovějším procesorem na 600 MHz a snížit tak spotřebu bez omezení výkonu.

Pohyblivé obrázky

Novinkou je i vylepšená integrovaná grafika v aktuálních čipových sadách. Ta dosahuje mnohem lepších výsledků než starší Intel Extrem Graphics 2 a obsahuje také podporu nejnovějších funkcí. Novinkou jsou rovněž PCIe grafické karty z dílen ATI a nVidia, které jsou ale v testu zastoupeny zřídka. Najdete zde pouze Radeon X600 a GeForce Go 6200 TC. V aktuálním duelu si navíc můžete přečíst porovnání dvou nejvýkonnějších mobilních grafik současnosti.

Pro běžnou práci bohatě postačí integrované řešení obsažené v čipové sadě, pro hráče je ale volba notebooku vybaveného některým z vyšších modelů ATI, nebo nVidia nutností. Hojně zastoupený Mobility Radeon 9700 bez problémů zastane i místo hráčské grafiky.

Nepodceňte kapacitu disku

Poslední novinkou v mobilní oblasti jsou pevné disky s rozhraním SATA, které mohou být vybavené technologií NCQ (více například v Computeru 20/04 v testu pevných disků), která znatelně pomáhá aplikačnímu výkonu mobilních pevných disků. Rychlost pevných disků je totiž tradičně nejvíce omezujícím faktorem výkonu celé sestavy.

Při výběru toho pravého dbejte na dostatečnou kapacitu vzhledem k budoucímu využití a hledejte modely s rychlostí 5 400 ot./min. Rozhraní SATA je bohužel ještě málo rozšířené a v testu se vůbec neobjevilo. Důležitou komponentou pro zálohování dat je také vypalovací mechanika, nejlépe DVD±RW, která se stává standardní výbavou lépe vybavených notebooků.

Na ergonomii se nešetří!

Alfou a omegou kvalitního notebooku je vysoká míra ergonomie. Do této oblasti spadá kvalitní klávesnice a ostatní ovládací prvky včetně snadno přístupných a dobře označených konektorů. Asi nejdůležitějším parametrem je kvalita displeje, který by měl mít co nejvyšší rozlišení a vysokou kvalitu zobrazení. Velkou módou jsou dnes širokoúhlé displeje, kterých se v testu sešla celá řada. Jsou vhodné hlavně pro sledování filmů, neztratí se však ani při seriózní práci.

Výběr vhodného notebooku je vždy hodně závislý na dostupných finančních prostředcích. Známé pravidlo, že za více peněz dostanete více muziky, platí také zde – u nejlevnějších notebooků byste marně hledali špičkovou kvalitu drahých značkových modelů. Levnější výrobci se snaží tento neduh dohnat lepší výbavou, která ale není vždy potřeba.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 7/05.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,