Testy | Sluchátka | Srovnání

Velký srovnávací test True Wireless sluchátek s aktivním potlačením hluku

True Wireless sluchátka hýbou světem a jsou stále populárnější. My jsme se podívali na vyšší kategorii s aktivním potlačením hluku, tzv. ANC. A byl to vyrovnaný boj, ani jeden model nelze označit jako průšvih.

Do testu jsme vybrali jedenáct modelů, čímž jsme pokryli skoro celou nabídku na trhu. Oproti jiným testům jsme nestanovili horní, ale spodní cenovou hranici, takže jsme vybírali sluchátka s cenou nad 4 500 Kč. True Wireless s ANC se přitom objevují už okolo 2 000 Kč, ale tyto modely by neměly proti dražším soupeřům šanci. Takto jsou sluchátka alespoň trochu vyrovnaná.

Bluetooth kodeky. Problém, který se vyřešil sám

Problematikou bezdrátového přenosu zvuku vás provázíme už několik let, zkušený čtenář asi už zná celou záležitost zpaměti, ale my nemůžeme lehké shrnutí opomenout.

Testovaná sluchátka (abecedně)

  • Apple AirPods Pro
  • Audio-Technica ATH-ANC300TW
  • Bose QuietComfort Earbuds
  • Huawei FreeBuds Pro2
  • Jabra Elite 85t
  • JBL Live Pro+
  • Philips TAT8505
  • Samsung Galaxy Buds Pro
  • Sennheiser Momentum True Wireless 2
  • Sony WF-1000XM4
  • Technics AZ70

Základní kodek pro komunikaci sluchátek a telefonu je SBC. Je ztrátový, nepoužívá psychoakustický model a aplikuje se na všechny přenášené zvuky, tedy třeba i na MP3, která je sama o sobě zatížená ztrátovou kompresí. Zejména před lety byl výsledek dost špatný. S Bluetooth 5.0 se dostatečně zvětšila propustnost, takže SBC nemá moc důvod snižovat svou šířku pásma a využívá se na maximum.

Navíc moderní sluchátka se snaží chyby kodeku opravovat. Zjednodušeně řečeno: SBC kodek u moderních sluchátek není takový průšvih jako v minulých letech. Pokud máte Bluetooth 5 a vyšší verzi, nemusíte se SBC tolik bát. Máte-li v telefonu Bluetooth 4, nemusí být výsledek tak uspokojivý, sluchátka s Bluetooth 5 pak pojedou ve zpětné kompatibilitě a šířka pásma nemusí být vždy dostatečná. Více o této problematice píšeme v následujícím článku:

Volitelný kodek AAC se v poslední době stal nepsaným standardem, který podporují snad všechna sluchátka: rozumí si s ním Android 8 a novější, standardně jej podporuje iOS a podpory se má v brzké době dočkat také od Windows. AAC je rovněž ztrátový kodek, ale používá psychoakustický model a obecně má kvalitnější zvuk než SBC. Na druhou stranu je ale AAC trochu více náchylný na rušení než SBC.

 

Mezi ANC jsou obrovské rozdíly, ale žádný vyložený propadák. Nečekejte nepříjemný tlak do ucha nebo zkreslení zvuku. Některá sluchátka prostě jen tlumí méně

Druhým volitelným kodekem je aptX, který pomalu, ale jistě ztrácí na významu. Je totiž starší a papírově méně kvalitní než AAC. Prakticky je však slyšitelný rozdíl mezi aptX a AAC zanedbatelný. Problém spočívá v tom, že aptX patři Qualcommu, který jej licencuje. A pokud výrobce sluchátek nebo telefonů nepoužívá čip od tohoto výrobce, nemá moc důvodů k licencování aptX, když je tu AAC kodek, který je univerzálnější.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Rover Curiosity objevil na Marsu malý kamenný oblouk

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,