Testy | Smartphone | Srovnání

Velký srovnávací test smartphonů s cenou do 4 000 Kč. Levnější raději nekupujte

Vybrali jme deset telefonů s cenou do 4 000 Kč a překvapivě jsme našli obrovské rozdíly. Zároveň nás potěšilo, že jde o docela dobře použitelné stroje, ale musíte si být vědomi jejich limitů.

Cena 4 000 Kč je podle nás rozumné minimum pro nákup telefonu. Dají se koupit i výrazně levnější telefony, ale od těch vás budeme zrazovat. I nad námi stanovenou hranicí počítejte s kompromisy. Telefony pochopitelně telefonují, surfují po webu, zvládnou se připojit na Wi-Fi a všechny mají GPS. Problém nastane, když začnete chtít víc.

Jsou tu jistá omezení

Pochopitelně nemůžete za 4 000 Kč čekat výkon jako od telefonu střední třídy. Slabší procesor se samozřejmě podepíše nejen na hrách, ale také u náročnějších aplikací. Denní agendu jako práce s kalendářem, psaní e-mailů a čtení zpráv zvládnou všechny testované modely, ale třeba u her už je situace jiná. Nicméně je potřeba rozlišovat 3D střílečku s pokročilými efekty, kterou se na této skupině telefonů ani nepokoušejte rozjet, a jednoduchou hříčku, která nepotřebuje velký výpočetní výkon.

 

Micro-USB je na ústupu, ale stále jej používají čtyři telefony z deseti testovaných

 

Paradoxně nejmenší problém můžete mít s úložným prostorem, spousta telefonů má 128 GB, což bude většině uživatelů stačit. V pohodě se dá žít i se 64 GB, zato 32 GB už je na pováženou. Stejné je to s operační pamětí: 4 GB jsou vlastně standard, který prostě stačí. Dva modely mají 3 GB, kde už bychom byli opatrní, a 2 GB RAM znamenají, že se prostě musíte naučit zavírat aplikace, které nepoužíváte.

Že nemají telefony tu nejrychlejší Wi-Fi, se dalo čekat, ale že bude některým chybět NFC, to nás překvapilo. Otázkou je, kolik majitelů placení přes Google Pay využije. A podobně nechápavě jsme se dívali na chybějící elektronický kompas.

30dd169c-eb24-4206-943b-dd7293800832
Motorola má hezky lakovaná záda a uprostřed čtečku otisků prstů s logem.

Jako poslední je tady nabíjení. Sice nijak zvlášť nefandíme extrémním výkonům, které opotřebovávají baterii, ale když se telefon nabíjí z nuly do plna skoro tři hodiny (to je případ většiny testovaných strojů), možná bychom něco rychlejšího uvítali. Obzvlášť když baterie běžně mají 5 000mAh.

Abecední seznam testovaných modelů

  • Alcatel 1S (2021) – 3/32 GB
  • Motorola Moto G30 – 4/128 GB
  • myPhone Now eSIM – 4/64 GB
  • Nokia G20 – 4/64 GB
  • Poco M3 – 4/128 GB
  • Realme C21 – 4/64 GB
  • Samsung Galaxy A12 – 3/32 GB
  • TCL 20SE – 4/64 GB
  • Vivo Y20s – 4/128 GB
  • Xiaomi Redmi 9C NFC – 2/32 GB

Focení je druhý kámen úrazu

U telefonů si připlácíte za výkon, výbavu, a hlavně za foťák. Čím více telefon stojí, tím lépe fotí, čest výjimkám, ale tohle prostě platí. Takže se bohužel dá čekat, že smartphony této kategorie nebudou ve focení zrovna excelovat. Primární foťáky u některých modelů ještě celkem ujdou a některé dokonce umí fotit i v noci, ale není to samozřejmostí. Překvapilo nás, jak špatně si telefony poradí s videem, které dokáže stabilizovat možná jeden z deseti testovaných. A druhým překvapením bylo, jak špatné selfie a portréty některé telefony pořizují.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Pořadí testované skupiny od objektivně nejlepšího po nejslabší.

Podrobné tabulky se srovnáním parametrů.

Změřili jsme baterii, výkon procesoru, jas i věrnost barev displeje.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: České titulky, nebo dabing? U čtenářů Živě je to půl na půl, ukázala anketa

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,