Smartphone | Srovnávací test

Velký srovnávací test chytrých telefonů do 7 000 Kč. Slušná cena, kde už můžete chtít něco navíc

Vybrali jsme sedm telefonů s cenou do 7 000 Kč. Jelikož tvoří nižší střední třídu, už od nich lze mít nějaká očekávání. Dají se také chápat jako telefony pro studenty, kteří mohou mít hluboko do kapsy, ale potřebují schopného digitálního parťáka.

Protože nejde o ty nejlevnější mobily na trhu, může být člověk už trochu náročný a chtít za své peníze něco navíc, což se telefonům v testu do jisté míry daří. Překvapilo nás, jak použitelné jsou to stroje a že viditelných ústupků je proti dražší konkurenci docela málo.

Nejvíce je to pochopitelně vidět na fotografii a videu, kde prostě nemůžete chtít noční fotky jako od špičkových telefonů za desítky tisíc. I přesto ale musíme telefony spíše pochválit, protože některé modely umí fotit opravdu hezky.

Abecední seznam testovaných modelů

  • Honor Magic 4 Lite 5G (6/128 GB)
  • Motorola Edge 20 (8/128 GB)
  • Poco M4 Pro (6/128 GB)
  • Realme 9 5G (4/64 GB)
  • Samsung Galaxy A32 5G (4/128 GB)
  • Vivo Y76 5G (8/128 GB)
  • Xiaomi Redmi Note 11 Pro (6/128 GB)

Co můžete očekávat za 7 000 Kč

Překvapivě hodně: třeba rychlé nabíjení, které bylo ještě nedávno doménou dražších modelů, je zde zastoupeno v hojné míře. Některé kusy umí přes 60 W, jiné okolo 30 W. To už je docela kalup a nahánění procent tak trvá skutečně jen chvilku. Co naopak čekat nemůžete, je bezdrátové nabíjení, které zůstává i nadále výsadou dražších modelů. A jen pro úplnost, všechny telefony disponují USB-C.

Zůstává zde docela široká podpora 3,5mm jacků, což mnozí také ocení. Většina telefonů umí 5G, pouze dva modely si musí vystačit „jen” s LTE. Upřímně, mysleli jsme, že v roce 2022 bude 5G větší terno, ale očividně se do něj operátoři netlačí s takovou vervou, jak jsme doufali. Všechny telefony také nabízí kompletní navigaci: tedy GPS, GLONASS, BeiDou a Galileo, včetně elektronického kompasu.

Samozřejmostí je také podpora NFC, takže můžete telefony bez problémů platit. Některé modely disponují také FM rádiem nebo IrDA portem, ale bez těchto technologií se dá v pohodě žít.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Je to tak jednoduché, přesto to děláme špatně. Nastavte ledničku, aby plnila svou funkci a šetřila elektřinu

Témata článku: , , , , , , ,