Velký srovnávací test 28 MP3 přehrávačů

Hledáte vhodného kandidáta na post svého nového MP3 přehrávače? Nabídka je více než bohatá – začíná na velmi levných a zpravidla méně kvalitních modelech s minimem funkcí a končí u přístrojů tolik funkčně nabitých, že mají přehrávání hudby spíše jen jako doplněk.

1. iAudio 6

Jen těžko budete hledat menší diskový přehrávač než tento. Na pouze 0,85“ disk nahrajete zvukové soubory jako OGG či FLAC, JPEG obrázky, TXT soubory a videa ve formátu XviD – ta jsou však výrazně omezena a jejich převod vás tak nemine. OLED displej je velmi kvalitní, jen se musíte smířit s jeho nízkou čitelností na přímém slunci. O většinu ovládání se stará dotyková plocha, která je ale snad až příliš citlivá. Vynikající funkce, kvalitní displej i zvuk v malém provedení, ale za vysokou cenu.


 
rozměry, funkce, USB host
nabídka, možnosti nastavení
podpora formátů, rádio
přepínání UMS/MTP
   
 
velmi vysoká cena
nečitelnost na přímém slunci
příliš jemná dotyková plocha


2. MSI Mega Player P640

Poměrně lehký, tenký a precizně provedený přehrávač od MSI si své příznivce rozhodně najde. Přispěje k tomu kvalitní displej, schopnost prohlížení JPEG obrázků, čtení TXT souborů a přehrávání videa, které je ale omezeno pouze na M-JPEG formát. Potěšit může i linkový vstup a nahrávání do MP3 či WAV. Po zvukové stránce vás také nezklame a těšit se můžete i na nadstandardní možnost přepínání MTP či UMS režimů. Přehrávač je vyráběn i s FM rádiem, ale ten zřejmě nebude v Evropě prodáván.

 
provedení, výdrž
přepínání UMS/MTP
záznam do MP3/WAV
linkový vstup
   
 
FM rádio
tužší tlačítka
chybí čeština

 

3. Creative ZEN Vision:M

Snaha stát se soupeřem iPodu je u tohoto přehrávače více než zjevná. Obsahuje i velmi kvalitní displej a z části poměrně dobré dotykové ovládání, na které si lze rychle zvyknout. Ochuzeni nejste o podporu JPEG obrázků a synchronizaci s kalendářem Outlooku. Nemůže chybět přehrávání videa, i když s občasnou nutností jeho převodu. Body si navíc připíše za velmi kvalitní FM rádio a zvukový výstup. Pro multimédia nabízí přehrávač jen MTP protokol, pro data lze nastavit 0,5–16GB UMS oddíl.

 
kvalitní displej a FM rádio
funkce, TV výstup
UMS pro data
   
 
MTP protokol
náchylné na poškrábání a otisky
záznam pouze do WAV


4. iRiver H10

iRiver H10 oproti předchozí verzi zmohutněl i ztěžkl, a to díky 20GB pevnému disku. Velkým kladem je kvalitní FM rádio, možnost nahrávání do MP3 formátů a velmi dobrý displej. Je ale velká škoda, že si na něm vychutnáte jen JPEG obrázky a nikoli video. Po zvukové stránce zaslouží kritiku jen za nevýrazné basy sluchátek, což lze alespoň z části napravit ekvalizérem. Standardně bohužel podporuje jen MTP protokol, nicméně malým trikem dovolí přepnutí i do režimu UMS.



 
kvalitní displej a FM rádio
množství nastavení
kvalitní zvukový výstup
   
 
nepodporuje video
MTP protokol
méně přesná dotyková plocha


5. iPod 5G

Testovaný model páté generace uvádíme spíše pro srovnání, jelikož si lze již nyní zakoupit generaci šestou. S novou verzí iTunes 7, která doznala značných změn, a novým firmwarem 1.2 jsou ale po softwarové stránce obě generace prakticky srovnatelné. Přes iTunes nahrajete nejen hudbu, ale i obrázky, poznámky, hry a mnohé další. iPod též zvládá přehrávání videa, ovšem podpora v iTunes nesahá dále než na MOV, MP4 či MPG formáty a obvykle se neobejdete bez prvotního převodu (např. programem iSquint).

 
velmi kvalitní displej
ovládání, čeština
rozšiřitelnost, kapacita
   
 
nutná synchronizace
náchylné na poškrábání a otisky
slabší podpora video formátů

 

6. Oxygen XDD 3000 Cartoon

Poslední z diskových přehrávačů může v porovnání s konkurencí zaujmout svými rozměry, podporou JPEG obrázků a po nutném převodu i přehráváním videí. Za nabízenou cenu bychom však čekali ještě více, a to zejména lepší displej, přítomnost FM rádia a kvalitnější zvukový výstup s vyšším výkonem. Ovládání malými dotykovými tlačítky též není nejšťastnější a i přes počeštěnou nabídku nedokáže správně zobrazovat české znaky. Pokud se najdou tací, kterým nevyhovuje režim UMS, dovoluje přehrávač přepnutí na MTP.


 
přepínání UMS/MTP
podpora JPEG a videa
česká nabídka
 
 
kvalita displeje
zvukový výstup
chybí rádio

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,