Velký srovnávací test 21 flashdisků

Více než dvacet flash disků s kapacitou 4 GB ve velkém testu. Který je nejrychlejší, nejodolnější, zkrátka nejlepší?

Apacer Handy Steno AH160

Neotřelý design, malé rozměry, minimální hmotnost a v neposlední řadě zajímavé řešení nabízí první testovaný model Handy Steno AH160 značky Apacer. AH160 má elegantně vyřešen problém ztrácejících se krytek, která je k tělu přichycena lankem a zároveň toto lanko slouží z druhé strany jako poutko. USB konektor je jak se stává módou zmenšený a ochuzený o kovový rámeček, takže si výrobce mohl dovolit udělat disk skutečně tenkým.

23.jpg 24.jpg 25.jpg
USB konektor je i zde bez kovového rámečku

Co se týče zpracování, tak je její kvalita poměrně vysoká – i když pro luxusnější pocit mohl možná výrobce leskle kovovou část z kovu skutečně udělat. Vyjma lanka je tedy obal celoplastový a tížit vaší kapsu rozhodně se svými 13 gramy nebude. Signalizační dioda je modré barvy a s diskem je dodáván ACE Explorer, ale nevím, jestli bych jej vyměnil za mého dosavadního správce souborů. Každopádně disk působí „stylově“. 

Apacer Handy Steno AH160
plusymínusy
Promyšlené řešeníCelý z plastu
Rozměry, hmotnost 
Cena: 462 Kč *

Apacer Handy Steno AH222

Další „plasťák“ od Apaceru s označením Handy Steno AH222 je vyveden v černém obalu s modrým proužkem a podstavcem. Posouzení, jestli je nebo není podstavec na víčku praktickým, nechám na vás, každopádně se výrobci musí nechat, že víčko drží na tělu disku poměrně pevně. Víčko a tělo je uzpůsobeno tak, aby šla krytka uchytit i na druhé straně „flashky“. Kvalita plastů ale i stejně tak velikost a váha patří k průměru.

26.jpg 27.jpg 28.jpg

Při přenosu souborů problikává žlutá dioda. U žádného ze tří modelů Apaceru nebylo kromě flashdisku v balení nic jiného, ale kdo by to u těchto levnějších modelů také čekal. Na flashdisku je podobně jako u modelu AH160 nahrán ACE Explorer. Jen škoda, že disk nemá žádnou dírku, kterou by se dal připevnit na klíče. 

Apacer Handy Steno AH222
plusymínusy
Víčko drží pevněNemožnost nosit na klíčích
Cena 
Cena: 377 Kč *

Apacer Handy Steno AH225

Modro-bílý Apacer Handy Steno AH225 je dalším zástupcem levných flashdisků a aby zaujal, tak nabízí „vymoženost“ v podobě magnetického víčka a možnosti víčko připevnit na druhou stranu disku. Flashdisk tak sice můžete připevnit třeba na skříň, ale jakoukoliv dírku, poutko nebo cokoliv jiného zde nenajdeme.

29.jpg 30.jpg 31.jpg
Ve víčku je umístěn kulatý magnet

Pokud jej chcete nosit s sebou, tak ho na klíče nepřipevníte. Alespoň že je podobně jako u jeho bratříčka krytka pevně přichycena. Oni celkově jsou si AH225 a AH222 velmi podobní. Liší se skutečně jenom detaily v podobě magnetu v krytce nebo stojánku. Dioda je žlutá a i na modelu AH225 je nahrán ACE Explorer.

Apacer Handy Steno AH225
plusymínusy
MagnetNelze nosit na klíčích
Cena 
xx 
Cena: 395 Kč *

Corsair Flash Voyager

Myslím, že značku Corsair je netřeba představovat, od tohoto výrobce si můžete koupit nejen flashdisky ale i operační paměti, zdroje nebo třeba chladiče. Řada Voyager nabízí velkou odolnost, rychlost ale i slušný vzhled, který nelze jinak než pochválit. Flashdisk má obal z gumy, která by ho měla ochránit před vodou a různými nepříznivými vlivy a celkově by měl disk vydržet i tak extrémními případy jako je třeba přejetí autem, pád do vody nebo zmražení, což ostatně dokazují mnohé testy na internetu. Musím uznat, že disk vypadá opravdu bytelně a že bych se o něj jen tak asi nebál. Bohužel pokud ztratíte krytku, tak kromě toho, že „už to není ono“, přijde o odolnost vůči vodě.

32.jpg 33.jpg 34.jpg
Balení se neomezuje jen na samotný flashdisk

Jako příslušenství je dodáván prodlužovací USB kabel a klíčenka s logy Corsair a Flash Voyager. Na flashdisku nalezneme software TrueCrypt, který vám umožní přenášená data zašifrovat. Bohužel toto řešení je jen pro operační systémy Windows, a instalovat SW všude, kde chcete data používat, není asi také to pravé. Za zmínku asi ještě stojí modrá signalizační dioda indikující přenos dat. 

Corsair Flash Voyager
plusymínusy
Odolnost 
Kvalita zpracování 
Příslušenství 
Cena: 535 Kč *

Corsair Padlock

Corsair Padlock je jediným zástupcem v testu, který měl co dočinění s nějakou hardwarovou ochranou. Pokud chceme mít svá data v bezpečí tak můžeme v zásadě využít několika způsobů – počínaje nejprostším zabalením dokumentů do zaheslovaného archívu a konče u všemožných hardwarových ochran. Padlock pro ochranu vašich osobních dat využívá konkrétně PINu. Zvolíte si až desetičíselnou kombinaci, bez jejíž znalosti se do disku nikdo nedostane – tedy alespoň takhle by to mělo být. Podle informací na které jsem narazil, jsou bohužel data na flashdisku stále ukládána v nešifrované formě. Pokud se tak najde někdo, kdo bude mít o data hodně velký zájem a flashdisk se mu podaří ukrást, tak se mu i s trochou štěstí a peněz povede data z flashdisku přečíst. Ale na druhou stranu - jestliže na disku nenosíte supertajné dokumenty, ale jen věci, které jsou řekněme třeba „soukromé“, tak i když disk někdo náhodou nalezne, tak ho taky nejspíš vyhodí, než by paměťový čip složitě pájel do jiného disku a zjišťoval, co na něm bylo uloženo.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 
Neobvyklá ochrana dat

Po stránce vzhledové je to flashdisk určitě zajímavý - zaručuji, že zaujme okolí. V porovnání s ostatními testovanými kousky větší a těžší, nicméně do kapsy se bez problémů vejde. S Padlockem je dodávána šňůrka, kterou provléknete miniaturním ouškem a můžete si ho pověsit jak kolem krku, tak připnout na klíče. V průběhu testování mě však zamrzelo špatně držící víčko na USB konektoru a pouze cizojazyčný manuál. Přeci jenom to není pouze věc, co zastrčíte do USB konektoru, a vše funguje. Ovládání sice není těžké, ale bez znalosti cizího jazyka nebo hledání návodu na internetu asi neuspějete.

Corsair Padlock
plusymínusy
Hardwarová ochranaKrytka skoro nedrží
Zajímavý vzhledData na disku nešifrovaná 
  Rozměry a hmotnost
Cena: 692 Kč *

Pretec i-Disk BulletProof

Další zástupce řady odolných disku se jmenuje Pretec i-Disk BulletProof a pyšní se dokonce odolností vůči střelbě – otázka asi je, čím do něj při testu stříleli, že si mu dovolili dát toto přízvisko. Je pravda, že na internetu jsou videa, která dokazují opak – a to že se disk dá prostřelit a že název je nepravdivý, ale to nic nemění na tom, že by toho měl vydržet skutečně hodně. Takové pády na zem, praní v pračce, přejetí autem, zmražení a podobné nehody by měl flashdisk bez ztráty dat přežít. Vzhled disku je stylový – kompletně kovový obal jen s gumovým kroužkem kvůli vodotěsnosti z něj činí jeden z nejhezčích kousků v testu.

39.jpg 40.jpg 41.jpg
Nejhezčí krabička v testu • malý, neprůstřelný

Ono i balení je celkem povedené – černá krabička s černým vykládáním a uvnitř krásně naleštěný kovový disk. Ještě zabalit do pěkného papíru a je z něj ideální dárek. Sám tento disk už nějakou dobu vlastním, a tak bohužel musím konstatovat, že se kresba na disku poměrně rychle sedře – alespoň mně se to po pár týdnech nošení na klíčích stalo – jinak disk se mi i po občasném hrubém zacházení zatím nepodařilo poškrábat. Takže pokud sháníte odolný kovový disk, tak i tento může být vaším kandidátem.

Pretec i-Disk BulletProof
plusymínusy
Vysoká odolnostOzdobná kresba se
časem seškrábě
Vzhled 
Balení 
Cena: 661 Kč *

Pretec i-Disk Tiny Luxury

Druhý zástupce nosící značku Pretec je dokladem toho, jak rychle se hardware vyvíjí. Nápis „The Smallest USB Drive in the World“ opatřený dokonce hned dvěma vykřičníky by se dal vykládat jako klamání spotřebitele, ale v době uvedení na trh byl nejspíše pravdivý. Pozorný čtenář si jistě všiml, že v testu se vyskytují hned dva ještě menší flashdisky než tento „nejmenší“ model. Co naplat, ale i přes nepravdivý nápis je i-Disk Tiny celkem povedený. Je malý, koncepčně promyšlený a relativně lehký. Určitě se vám u něj nestane, že byste ztratili krytku – ledaže byste otáčivou část schválně odejmuli.

43.jpg 44.jpg 45.jpg
Nápis „The Smallest USB Drive in the World“ byl platný v době uvedení na trh, dnes už jen klame zákazníka

Jako příslušenství je přibalen řetízek a karabinka na klíče. Disk je opatřen žlutou diodou, která mimochodem svítí stále a při přenosu bliká. Na obalu se výrobce chlubí bonusovým softwarem – programy Mobile Lock, Flash Mail a Secret Zip. Zajímavý je Mobile Lock, který má umožnit používání flashdisku jako jakéhosi klíče k počítači. Nicméně využití softwaru dodávaného s flashdisky je sporné – na internetu většinou najdete opensource nebo alespoň freewarové programy minimálně stejné kvality a jakékoliv věci nahrané na flashdiscích stejně většinou zvyšují výslednou cenu produktu. 

Pretec i-Disk Tiny Luxury
plusymínusy
Promyšlené řešení a vzhleddnes již není nejmenší
Kvalitní plasty 
Příslušenství 
Cena: 497 Kč *

Pretec i-Disk Tango

Pretec i-Disk Tango se vás snaží upoutat tentokráte na červeně přebarvený hliníkový obal. Není sice tak odolný jako i-Disk BulletProof ani tak malý jako Pretec i-Disk Tiny Luxury, ale i tak je celkem zajímavý. Díky použitému kovu působí na omak příjemně, krytku lze spolehlivě nasadit na oba dva konce a všechno hezky drží pohromadě. Nikde se nic nekýve ani nikde nic nevrže. LED dioda u i-Disku Tango svítí žlutě. Zajímavé je příslušenství – výrobce tentokrát přibalil přísavku na sklo. No – na skříni ani na stole u počítače mně osobně moc nedržela a přece si nebudu dávat přísavku na LCD monitor – využití je dle mého názoru sporné.

46.jpg 47.jpg 48.jpg
K disku dostanete přísavku pro upevnění třeba na monitor

Pretec i-Disk Tango
plusymínusy
Hliníkový obal 
Kvalitní zpracování 
Cena: 487 Kč *

* uvedené ceny jsou pouze orientační a platí k datu uveřejnění článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,