Velký srovnávací test 18 LCD panelů s úhlopříčkou 17 palců

Ceny LCD panelů padají neustále dolů a co stál před rokem 15“ panel, dnes už stojí 17“. Možná právě proto teď nastal ten správný čas pro výměnu staršího obtloustlého CRT monitoru za tenký designérský skvost – LCD panel.
Kapitoly článku

1. Samsung SyncMaster 710TM Vynikající panel (9/10)
Klikni pro větší obrázek.Samsung, stejně jako v minulém testu, potvrdil svoji vedoucí pozici na trhu s LCD panely. K jeho vítězství mu značně pomohly obrazové vlastnosti a bohatá výbava. Hlasité reproduktory sice postrádají výraznější basy a při maximálním zesílení dochází již ke značnému zkreslení, nicméně k přehrávání filmů svým výkonem bohatě postačí. Kdo by nechtěl rušit své okolí, může použít výstup na sluchátka, který je trochu nešťastně umístěn na zadní straně panelu. Nabídka OSD je velmi přehledně graficky zpracovaná a nabízí veškeré možnosti pro dokonalé vyladění panelu. Nechybí v ní položky jako gamma korekce, hrubost, vyhlazení a ostrost. Přepínat mezi vstupy lze přímo tlačítkem, stejně jako ovládat hlasitost nebo úroveň podsvícení (k dispozici jsou tři přednastavené a jeden uživatelský režim). Klikni pro větší obrázek.
Pokud pracujete hodně s textem, určitě oceníte možnost otočení panelu na výšku
Klady a zápory
+ odezva
+ jas a kontrast
+ otočení na výšku
+ výšková stavitelnost
+ barevné podání
- výstup na sluchátka vzadu

2. EIZO L568-AS Velmi dobrý panel (9/10)
Klikni pro větší obrázek.Panel s novou technologií PVA II a nejlepším kontrastem – toť EIZO L568-AS. Hodnota kontrastu dosahuje až na 1 000:1, což společně s 10b gamakorekcí zaručuje vynikající prokreslení v kritických tmavých tónech. Díky pěti obrazovým profilům (custom, sRGB, text, picture, movie) panel snadno přizpůsobíte aktuálním světelným podmínkám. Stejně dobře je na tom panel i s pozorovacími úhly, kdy můžeme výrobcem udávaných 178o/178o téměř potvrdit. Pomocí tlačítek lze přímo ovládat jas, přepínat mezi vstupy a režimy podsvícení. OSD nabídka obsahuje dostatek možností pro dokonalé nastavení (teplota barev 4 000–10 000 K, 10b gamma korekce 1,8–2,6, saturace barev -128–127, sytost barvy pro každou barevnou složku zvlášť). Monitor lze ovládat pomocí softwaru přímo z počítače přes USB kabel. Body panel ztratil pouze za chybějící reproduktory a otáčení na výšku. Klikni pro větší obrázek.
Díky patentovanému stojanu je polohování panelu velmi snadné
Klady a zápory
+ precizní obraz
+ bohatost OSD nabídky
+ polohování monitoru
+ snadné ovládání
- otáčení na výšku
- rozbočovač USB

3. HP L1740 Velmi dobrý panel (8/10)
Klikni pro větší obrázek.Velmi dobře si v testu vedl i LCD panel HP L1740. Nabízí velmi dobré podání jasu a kontrastu, stejně jako velmi rychlou odezvu. Jeho stojan poslouží i jako odkladiště drobných předmětů. Panel podporuje otočení na výšku, bohužel ale chybí software PivotPro, který by provedl automatické softwarové otočení obrazu. Součástí monitoru je i rozbočovač USB, který obsahuje dva porty. Ty jsou bohužel umístěny zespodu na zadní stěně panelu, a jsou tudíž velmi špatně přístupné. Nabídka OSD je velmi pěkně a přehledně zpracovaná a nabízí dostatek možností i pro pokročilé uživatele. Nechybí položky jako clock a phase pro vyladění panelu při použití analogového vstupu. Teplotu barev lze volit ze tří přednastavených režimů. Komu nebudou vyhovovat, může si vytvořit profil vlastní. Zajímavou funkcí je Sleep Timer, který po navolené době uvede panel do pohotovostního režimu. Klikni pro větší obrázek.
Umístění portů USB není ideální, proto je řada uživatelů ani nepoužije
Klady a zápory
+ výšková stavitelnost
+ zpracování nabídky OSD
+ jas a kontrast
+ rozbočovač USB
- umístění portů USB
- chybí reproduktory

4. Philips 170P5 Velmi dobrý panel (8/10)
Klikni pro větší obrázek.Co nás na LCD panelu Philips hodně zaujalo, nebyly ani tak obrazové vlastnosti, které patří spíše k lepšímu průměru, ale velmi kvalitní integrované reproduktory, které mají i při nejvyšším zesílení nezkreslený zvuk. Jsou tedy vhodné i k méně náročnému poslechu hudby nebo ke sledování filmů. Navíc lze jejich hlasitost ovládat přímo pomocí příslušných tlačítek. Výstup na sluchátka je bohužel umístěn na zadní straně panelu, což je pro každodenní používání trochu nepraktické. Nabídka OSD nabízí veškeré základní položky včetně clock a phase. K dispozici jsou také čtyři barevné profily, které jsou doplněny jedním uživatelským. Jas a kontrast, stejně jako přepínání mezi vstupy, lze provádět pouze z nabídky OSD – příslušná tlačítka bohužel chybí. Jako náplast pak působí tlačítko v levém rohu, jímž můžete panel vyburcovat k silnějšímu podsvícení. Klikni pro větší obrázek.
Speciálním tlačítkem zajistíte větší intenzitu podsvícení
Klady a zápory
+ otočení na výšku
+ výšková stavitelnost
+ kvalitní reproduktory
- přímé ovládání kontrastu
- výstup na sluchátka vzadu

5. AG Neovo M-17 Velmi dobrý panel (8/10)
Klikni pro větší obrázek.Extravagantní vzhled charakterizuje LCD panel AG Neovo. Stejně netradiční je i ovládání, jehož součástí je také samostatné tlačítko pro režimy podsvícení (day/night text, movie, game) a automatické nastavení. Dále lze samostatně ovládat hlasitost a luminaci. V netradičně zpracované nabídce OSD najdete dostatek možností pro podrobné nastavení panelu – jasem a kontrastem počínaje, přes položky clock, phase nebo ostrost až po volbu vstupu. Vstup nelze bohužel volit přímým stiskem tlačítka. Můžete samozřejmě ovlivňovat i teplotu barev nebo zastoupení jednotlivých barevných složek. Pro vstup do nabídky netradičně slouží tlačítko pro vypnutí panelu, kterým také jednotlivé volby potvrzujete. Pokud budete chtít panel vypnout, budete jej muset tři sekundy podržet. Součástí panelu je i dvouportový rozbočovač USB 2.0 a kvalitní reproduktory doplněné výstupem na sluchátka. Klikni pro větší obrázek.
Stejně netradiční jako celý panel je i jeho ovládání
Klady a zápory
+ barevné podání
+ rozbočovač USB
+ kvalitní reproduktory
+ vstup DVI
- volba vstupu v OSD
- výšková stavitelnost

6. Benq FP783 Velmi dobrý panel (8/10)
Klikni pro větší obrázek.Oficiální sponzor fotbalového turnaje Euro2004 nám do testu dodal model FP783, který se na první pohled liší od ostatních velmi neotřelým vzhledem. Ten je nejen velmi zdařilý, ale také funkční. LCD panel je doplněn vynikajícími přídavnými reproduktory s certifikací SRS, jejichž hlasitost se ovládá pomocí otočného potenciometru. Nechybí ani přístupný výstup na sluchátka. K panelu je dodávána i webkamera, kterou snadno připojíte do horního portu USB. Další dva najdete na levé straně panelu. Nabídka OSD je velmi pěkně graficky zpracovaná a obsahuje všechny základní parametry, položky clock, phase, ostrost a tři přednastavené barevné profily s jedním uživatelským nevyjímaje. Ovládací tlačítka se nacházejí na pravé straně panelu a jsou trochu nevýrazně značena. Lze jimi ale přímo ovládat jas, kontrast nebo volit vstup signálu. Klikni pro větší obrázek.
LCD panel obsahuje přídavné reproduktory s výstupem na sluchátka a rozbočovač USB
Klady a zápory
+ webkamera
+ rozbočovač USB
+ vstup DVI
+ jas a kontrast
+ odezva
- značení tlačítek OSD

7. ADI A715 Velmi dobrý panel (8/10)
Jednoduchý vzhled, kdy kombinace stříbrné a černé barvy určitě nikoho neurazí, charakterizují LCD panel ADI A715. Na boční straně podstavce narazíte na rozbočovač USB se dvěma porty, audio vstup a výstup na sluchátka. Toto umístění je podstatně lepší, než to, které nabízí například LCD panel HP L1740. Nabídka OSD obsahuje všechny základní parametry pro nastavení, nechybí ani položky clock a phase pro vyladění analogového vstupu. Barevné nastavení je zastoupeno dvěma přednastavenými profily a jedním uživatelským. Ovládání jasu a kontrastu je přístupné pouze z nabídky OSD. Reproduktory vydávají sice hlasitý, ale značně plastový plochý zvuk. Ten jde naštěstí stiskem jednoho tlačítka vypnout, případně přesměrovat do sluchátek. Bohužel už ale nelze přímým tlačítkem hlasitost korigovat. V případě nalezení vadného pixelu ADI garantuje okamžitou výměnu panelu. Klikni pro větší obrázek.
Všechny potřebné konektory najdete prakticky umístěné na pravé straně podstavce
Klady a zápory
+ rozbočovač USB
+ výstup na sluchátka
+ výšková stavitelnost
+ výměna u vadného pixelu
- barevné podání
- jas a kontrast z OSD

8. Hyundai Imagequest Q17 Velmi dobrý panel (8/10)
Klikni pro větší obrázek.Pokud z nějakého důvodu nevěříte značce ADI, ale přitom se nemůžete ubránit pocitu, že byste její panel A715 opravdu chtěli, máme pro vás řešení – LCD panel Hyundai Imagequest Q17 je stejný (liší se pouze vyraženým logem Hyundai) se všemi klady i zápory, které ADI A715 přináší. Mezi klady určitě patří bohatá výbava čítající rozbočovač USB, reproduktory s výstupem na sluchátka a samozřejmě digitální vstup DVI. Velmi dobře je na tom panel po stránce jasu a kontrastu. U barevného podání je situace již o trochu horší a panel se jím řadí k šedému průměru. Nabídka OSD je stejně jako u ADI jednoduše a přitom přehledně graficky zpracovaná. Nechybí v ní ani žádná potřebná funkce. Trochu nás zamrzelo, že u těchto panelů nejde ovládat úroveň podsvícení. Klikni pro větší obrázek.
Jediným rozdílem oproti A715 je velké vylisované logo Hyundai na zadní straně panelu
Klady a zápory
+ rozbočovač USB
+ výstup na sluchátka
+ výšková stavitelnost
- zvuk reproduktorů
- barevné podání
- jas a kontrast z OSD

9. AOC LM727 Velmi dobrý panel (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Jednoduchý design působící trošku levným dojmem se snaží AOC vyvážit alespoň látkovým potahem reproduktorů. Ty mají dostatečnou hlasitost a ani při maximálním zesílení nejsou zkreslené. K dokonalosti jim chybí pouze výraznější basy. Velmi dobře se AOC popralo s jasem a kontrastem, stejně jako s barevným podáním, kde dosáhlo jedněch z nejlepších výsledků. Pozorovací úhly již patří k průměru. Velkou výhodou je variabilita nastavení ideální pozorovací pozice. Panel lze dokonce otočit na výšku, PivotPro se pak postará o otočení softwarové. Naopak velkou nevýhodou je chybějící vstup DVI. O ovládání se stará pětice tlačítek umístěných na boční straně, přičemž přímo lze ovládat pouze hlasitost a automatické nastavení panelu. V nabídce OSD naleznete základní funkce zahrnující položky clock, phase a tři barevné profily. Klikni pro větší obrázek.
Za vysokou variabilitu vděčí panel hydraulickému stojanu
Klady a zápory
+ otočení na výšku
+ dobré reproduktory
+ hydraulický stojan
+ barevné podání
- chybí vstup DVI
- malá nabídka OSD

10. Sony SDM HS74PS Velmi dobrý panel (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Elegantní a nezvyklý design ke značce Sony už zkrátka patří. Výjimkou není ani panel s komplikovaným názvem SDM HS74PS. Novinkou je v podání tohoto panelu displej s technologií X-Black, která zvyšuje kontrast a celkově zkvalitňuje zobrazovací vlastnosti panelu. Při vypnutém stavu vzbuzuje obrazovka skleněný dojem. Po obrazové stránce není panelu skutečně co vytknout – skvělý jas i kontrast doplňuje velmi věrné barevné podání. Ovládací prvky jsou umístěny na spodní liště panelu. Přímo lze ovládat úroveň podsvícení (čtyři režimy včetně uživatelského) a volit mezi analogovým a digitálním vstupem. V nabídce OSD narazíte kromě obvyklých položek i na možnost změnit gamma korekci (ve třech úrovních). Jas a kontrast jde v OSD nabídce měnit pouze v režimu User. Cenné body panel ztratil také za chybějící reproduktory a polohovatelnost. Klikni pro větší obrázek.
Jedinečný design Sony se hluboko vryl i do tohoto panelu a jeho ovládacích prvků
Klady a zápory
+ design
+ bohatá nabídka OSD
+ vstup DVI
+ kvalita obrazu
- polohovatelnost
- chybí reproduktory

11. NEC MultiSync 1770NX Velmi dobrý panel (7/10)
Klikni pro větší obrázek.LCD panel NEC díky své rychlé 12ms odezvě jistě osloví řadu hráčů. Ta jim totiž zaručí plynulé zobrazování her i v graficky náročných a rychlých sekvencích. Na panelu nás velmi zaujalo netradiční ovládání. Mezi ovládacími tlačítky, která jsou až pod rámem panelu, najdete i unikátní minijoystick, který slouží k pohybu v nabídce OSD. Pokud si na něj zvyknete, velmi vám práci s panelem usnadní. V nabídce OSD chybí položky pro doladění analogového vstupu (clock a phase), zato nechybí čtyři uživatelské barevné profily, které jsou doplněny dvěma přednastavenými. LCD panel je díky systému Neviset možné spravovat přímo z počítače (podobnou funkci najdete například u panelu EIZO). Barevné podání společně s jasem, kontrastem a pozorovacími úhly se řadí spíše k průměru. Pokud ale nepracujete s grafikou, tak to příliš nepocítíte. Klikni pro větší obrázek.
Na ovládání netradičním minijoystickem si velmi rychle zvyknete
Klady a zápory
+ vstup DVI
+ joystick na ovládání
+ výšková stavitelnost
+ rychlá odezva
- chybí reproduktory
- chybí DVI kabel

12. Prestigio P179 Velmi dobrý panel (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Prestigio P179 patří mezi panely, které na vás budou útočit především velmi nízkou cenou. Ta se v tomto případě dostala pod hranici 10 000 Kč, což ale neznamená, že by tím panel vykupoval horší obrazové vlastnosti. Ba právě naopak. Ty se řadí skutečně k tomu lepšímu, s čím jsme se v testu mohli setkat. Ani v ostatních parametrech na tom není Prestigio vůbec špatně. Lze jej otáčet kolem osy o 360o, naklánět nebo případně odejmout stojan. Nechybí ani hlasité reproduktory s trochu plochým zvukem a digitální vstup DVI. K ovládání sloučí čtyři tlačítka, díky nimž jde ale přímo korigovat pouze hlasitost. Nabídka OSD je jednoduše zpracovaná a umožňuje snadné nastavení všech základních parametrů. Nechybí v ní ani položky clock nebo phase, či uživatelské nastavení barev. Klikni pro větší obrázek.
Po odejmutí zadního krytu budete moci panel snadno přichytit na zeď
Klady a zápory
+ barevné podání
+ otáčení kolem osy
+ cena
+ vstup DVI
- výšková stavitelnost
- chybí ovladače

13. Acer AL1721 hs Velmi dobrý panel (7/10)
Jednička na trhu s notebooky se již delší dobu snaží uplatnit i na trhu s LCD panely. Model AL1721 hs pro to má několik dobrých předpokladů. Patří mezi ně především rychlá odezva a velmi dobrý jas a kontrast. Naopak barevné podání je u tohoto modelu spíše podprůměrné. Vzhledově panel nijak nevybočuje ze zaběhlých trendů, drží se osvědčené kombinace stříbrné s černou. Po stránce nastavení panelu nic nechybí, ale ani nepřebývá – setkáte se zkrátka s tím nejnutnějším, co pro běžný provoz budete potřebovat. Výhodou jsou jistě integrované reproduktory, které sice nejsou příliš hlasité, ale zvuk je poměrně čistý téměř až k maximálnímu zesílení. Bohužel chybí výstup na sluchátka. Panel se ovládá pěti tlačítky, přičemž přímo můžete ovládat pouze hlasitost a automatické nastavení. Jas, kontrast, stejně jako volba vstupu jsou přístupné pouze z nabídky OSD. Klikni pro větší obrázek.
Reproduktory nesměřují k posluchači, ale přímo do desky stolu
Klady a zápory
+ odezva
+ vstup DVI
+ výšková stavitelnost
- barevné podání
- chybí VGA kabel
- chybí audio kabel

14. LG L1730S Velmi dobrý panel (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Pod označením LightView se u panelu LG L1730S ukrývá rovných devět režimů podsvícení. Ty jsou rozčleněny do dvou kategorií: day/night text, movie a photo, které jsou ještě doplněny režimem normal a dvěma uživatelskými nastaveními. Mezi všemi režimy se postupně přepínáte stiskem pouze jednoho tlačítka. Veškeré ovládací prvky jsou umístěny na dolní hraně spodní lišty. Na ovládání je proto třeba trochu cviku. Pro nastavení panelu je k dispozici pět barevných profilů, které jsou doplněny jedním uživatelským. Nechybí ani položky clock, phase nebo gamma korekce. Jistou vadou na kráse je u tohoto panelu chybějící vstup DVI a barevné podání. Panel se vám to pokusí vynahradit velmi dobrou 12ms odezvou, vysokým kontrastem nebo třeba otáčením kolem osy. Klikni pro větší obrázek.
konektory za panelem
Klady a zápory
+ odezva
+ profily podsvícení
+ cena
+ vysoký kontrast
- barevné podání
- chybí vstup DVI

15. iiyama ProLite E435S Velmi dobrý panel (7/10)
Klikni pro větší obrázek.Velké zklamání tohoto testu představuje LCD panel iiyama ProLite E435S. Toto zklamání se týká především barevného podání, které bylo nejhorší v celém testu, i jasu a kontrastu. Zde nebyl panel schopen zobrazit i přes veškerou snahu a nastavování několik úrovní černé barvy. Bohužel panel v celkovém propadu nezachránila ani vynikající 10ms odezva, která byla nejlepší v celém testu. Víceúrovňová nabídka OSD obsahuje pokročilé možnosti nastavení včetně gamma korekce. K dispozici jsou i čtyři přednastavené barevné profily doplněné jedním uživatelským. K ovládání slouží šestice tlačítek, které umožňují i přímé nastavení jasu, kontrastu, hlasitosti, úrovně podsvícení a volit mezi D-Sub a DVI vstupem. Pořádní jedinci pak jistě ocení, že stojan obsahuje prohlubeň na drobné předměty, které by se jinak povalovaly v okolí monitoru. Klikni pro větší obrázek.
Šestice tlačítek dovoluje díky zdvojeným funkcím řadu nastavení bez nutnosti navštívit nabídku OSD
Klady a zápory
+ odezva 10 ms
+ možností přímého nastavení
+ snadná manipulace
- chybí DVI kabel
- barevné podání
- jas a kontrast

16. Atec NeoView AL170 Dobrý panel (6/10)
Klikni pro větší obrázek.Velkou neznámou byl pro nás LCD panel značky Atec. Vzhledem k nízké pořizovací ceně, jež nepřekračuje magickou hranici 10 000 Kč, jsme od něj ani příliš neočekávali. U takto levných panelů obvykle chybí digitální vstup DVI, což se v tomto případě pouze potvrdilo. I přes tento nedostatek má panel ostrý obraz. Stejně dobré je i barevné podání nebo jas a kontrast, kterým se řadí k nadprůměru. Podstatně horší je to s pozorovacími úhly. Spodní lišta je doslova poseta ovládacími tlačítky, bohužel přímo lze měnit pouze hlasitost a spouštět automatickou úpravu obrazu. Škoda je, že se zde nenašlo místo i pro ovládání jasu a kontrastu, které je tak možné měnit pouze z nabídky OSD. Ta obsahuje pouze základní parametry. Přednastavené barevné profily zde nenajdete, můžete si však upravit dva vlastní. Klikni pro větší obrázek.
Tlačítka
Klady a zápory
+ odezva
+ barevné podání
+ ostrost přes VGA
- chybí DVI
- jas a kontrast z OSD
- výšková stavitelnost

17. Orion plus 17 7002 Dobrý panel (6/10)
Klikni pro větší obrázek.Široký rámeček kolem displeje dělá monitor podstatně větším, než ve skutečnosti je. Samotný displej obstál velmi dobře v podání jasu a kontrastu, stejně tak jako v horizontálním pozorovacím úhlu. Body však ztratil za barevné podání, které patřilo spíše k podprůměru. Integrované reproduktory vydávají sice hlasitý, ale velmi plochý plastový zvuk, takže jsou vhodné spíše pro kancelářské pípání. Nabídka OSD je velmi jednoduchá, nabízí však i takové položky jako clock, phase nebo ostrost. Teplotu barev můžete volit ze čtyř přednastavených profilů. Pokud by vám ani jeden nevyhovoval, můžete si vytvořit vlastní. Velkou nevýhodou tohoto panelu je chybějící vstup DVI, který by již měl být u 17“ LCD panelů téměř standardem. Tento nedostatek se vám Orion pokusí vynahradit alespoň dobrou cenou. Klikni pro větší obrázek.
Mezi vstupními konektory nenajdete digitální DVI. Budete vám muset stačit pouze analogový D-Sub
Klady a zápory
+ jas a kontrast
+ český manuál
+ cena
- umístění konektorů na levém boku
- chybí vstup DVI
- barevné podání

18. Yüsmart 178MP Dobrý panel (6/10)
Klikni pro větší obrázek.Startovní pole uzavírá panel pro mnohé z vás jistě neznámé značky Yüsmart. Své místo si zasloužil skutečně po právu, ať už vzhledem ke svým obrazovým kvalitám nebo možnostem nastavení. Pozorovací úhly patří k nejmenším v testu, stejně jako podání jasu a kontrastu. Panel nebyl schopen rozlišit několik posledních odstínů jak černé, tak bílé barvy. Při práci s grafikou vás tak ochudí o řadu jemných detailů. O tom, že panel bude na případné kupce útočit především cenou, svědčí i jeho vybavení. Do toho lze započítat pouze dvojici 1W reproduktorů, které však při maximálním zesílení již nabízejí hodně zkreslený zvuk. O digitálním vstupu DVI nemůže být ani řeč, stejně tak jako o výškové stavitelnosti či otáčení kolem osy. Jediné, čím se panel vyrovnal i nejlepší konkurenci, byla odezva. Klikni pro větší obrázek.
Pomocí tlačítek můžete přímo ovládat pouze jas a kontrast
Klady a zápory
+ cena
+ odezva
- jas a kontrast
- pozorovací úhly
- chybí vstup DVI
- výšková nastavitelnost

 

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,