Velký rozhovor s šéfem Adobe ČR nejen o Photoshopu CS4

Adobe představil novou edici CS4 legendárních nástrojů Photoshop, Premiere, Illustrator a dalších. Zeptali jsme se Michala Metličky, šéfa Adobe ČR, co najdete v novém Creative Suite.
Kapitoly článku

Co bude a nebude umět Photoshop CS4

Photoshop CS4 si konečně rozumí s 64bitovým systémem, zatím ale jen na Windows. Kdy se dočkají majitelé Maců a proč vlastně není 64bitová podpora v obou verzích?

Photoshop byl na Macu vyvíjen v rámci jako tzv. Carbon aplikace. Apple bohužel pro nás poměrně nečekaně ohlásil, že ukončuje vývoj Carbon pro 64bitové prostředí. Jakmile jsme se to dozvěděli, změnili jsme naše vývojové plány a rozhodli jsme se přepsat Photoshop a související doplňky do prostředí Cocoa. Máme zájem dát na trh Photoshop s podporou 64bitů na platformě Mac co nejdříve, ale v rámci CS4 už to nebude.

photoshopcs4.png  photoshopcs4.png  photoshopcs4.png
Různé podoby pracovního prostředí Photoshopu si můžete nastavit podle šablony nebo vytvořit podle svého gusta

Bude Creative Suite 4 k dispozici opět s výhodnou studentskou licencí?

Chceme dále maximálně podporovat studenty a zpřístupňovat jim náš software za co nejvýhodnějších podmínek. Přesné informace a podmínky bohužel zatím nemáme k dispozici.

Neuvažujete o nějaké domácí licenci? Mezi plnohodnotným Photoshopem a Elements je pouze Lightroom.

Ne neuvažujeme. Myslíme si, že Photoshop Elements je pro domácí použití vhodnější než plný Photoshop.

photoshop3.png  3Dimport.png
Photoshop CS4 umí importovat i 3D objekty ve formátech 3DS (3D Studio) a KMZ (Google Earth 4)

Dočká se Photoshop funkce nahrávání maker, jak to umí třeba Paint Shop Pro?

V CS4 takováto funkce není. Naši uživatelé mohou využívat funkce dávkového zpracování a máme také velmi širokou podporu skriptování. Na Macu mohou uživatelé použít například systémovou službu Automator.

A co ImageReady? Jako samostatná aplikace definitivně končí?

ImageReady jako samostatná aplikace již nebyl ani ve verzi CS3. Adobe integrovala velkou část jeho funkčnosti přímo do Photoshopu a tyto funkce dále rozšiřujeme a obohacujeme. Zajímavou alternativou, která je nyní v Design Premium balíku k dispozici, je produkt Fireworks, který nyní umožňuje velmi dobrou interoperabilitu s Photoshopem.

Bude Photoshop umět tak trošku futuristickou technologii „Seam Carving“?

Ano, funkce inteligentní změny poměru stran je ve Photoshopu CS4 obsažená. Výsledky, kterých dosahuje, jsou někdy až neuvěřitelné. Navíc se podle mě vývojářům podařilo dobře sladit automatickou funkčnost s možností upřesnění, které objekty mají být mít poměr stran zachován a které se mohou přizpůsobit.

cas1.png  cas2.png
cas3.png
Inteligentní změna rozměrů kompozice v praxi – poznáte, která fotografie je originální?

A co práce s RAW fotografií? Dočkáme se nějakého výrazného vylepšení nebo si máme pořídit licenci Lightroom 2.0?

Adobe Camera RAW, který je součástí Photoshopu, má z technologického hlediska srovnatelnou podporu práce s RAW daty jako Lightroom včetně lokálních korekcí a dalších novinek uvedených v Lightroom 2.0. Rozdíl je spíše ve filozofii ovládání a v tom, že Lightroom poskytuje velmi robustní nástroje pro databázovou správu fotografií, zatímco Adobe Bridge, který je součástí Photoshopu, pracuje se systémovými složkami. Mně osobně nejvíc vyhovuje kombinace obou programů.

Recenzi editoru a katalogu Lightroom 2.0 najdete na Živě.cz v nejbližší době (pozn. red.)

Adobe Premiere CS4 konečně s AVCHD podporou

Adobe Premiere CS4 už konečně umí stříhat i AVCHD video, které se postupně dostává do spotřebních HD kamer „za pár tisíc“. Jaký je váš názor na tento formát? Kvalitní střih v rozlišení 1080i vyžaduje docela nadprůměrně vybavený počítač.

Ano, Premiere Pro CS4 má plnou podporu práce s AVCHD bez nutnosti překódování. Stačí vzít soubor v tomto formátu a umístit ho na časovou osu. AVCHD je výborný formát pro spotřební kamery, který ale získává na poměrně značné popularitě i v profesionálnějším nasazení – hlavně díky velké dostupnosti kvalitních kamer. Přestože je skutečně velmi náročný na výkon počítače, jsem přesvědčen, že současný hardware by neměl mít se zpracováním AVCHD problémy – jde spíš o to, aby byly aplikace, které jej podporují, dobře napsány.

premierecs4.png  premierecs4.png
Adobe Premiere Pro CS4

Vysokou hardwarovou náročnost střihu HD videa by jistě vyřešily vícejádrové procesory, kterých je ostatně na trhu dostatek. Bohužel praxe je stále taková, že s nimi neumí plně pracovat samotné aplikace. Jak si v tomto směru stojí nový Premiere?

V CS4 jsme udělali v tomto ohledu jeden radikální krok a to oddělení kódování výsledného videa do externí aplikace. To znamená, že nemusíte čekat na export videa, ale pošlete video na dávkové zpracování do Adobe Media Encoder CS4. Media Encoder multiprocessing plně podporuje. Jinak kontinuálně rozšiřujeme „multicore“ podporu v jednotlivých aplikacích a procesech.

A co Premiere s 64bitovou podporou?

Pokud vím, Premiere CS4 je stále 32bitová aplikace.

Poradí si Premiere s ukládáním H.264 videa do FLV kontejneru?

Ano, právě prostřednictvím zmíněného Media Encoderu CS4.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,