Monitory | AOC | Unboxing

Velký, prohnutý, rychlý, a přitom levný: vyzkoušeli jsme 31,5" monitor AOC Agon

  • Novinka od AOC je velká, prohnutá a rychlá, nestojí přitom moc
  • Je to skvělý monitor pro hráče, který zvýší požitek z hraní
  • Panel MVA má ale své nedostatky a některé funkce jsou spíš na obtíž

Nabídka monitorů je dnes hodně pestrá, ale chcete-li něco extra, musíte si dost připlatit. Jenže AOC Agon AG322QCX nestojí moc a nabízí přitom hned několik „extra“ věcí – obrovskou úhlopříčku, prohnutou obrazovku, vyšší rozlišení i nadstandardní rychlost. Tato kombinace vlastností je s cenovkou 13 tisíc korun unikátní. Tak jsem monitor vyzkoušel a zkusil najít nějaké háčky.

Obklopí vás

Úhlopříčka 31,5" je úchvatná a prohnutí to ještě umocňuje. Zvolené rozlišení 2560 × 1440 bodů je vzhledem k ceně a zaměření optimální. Tento monitor totiž cílí především na hráče a ačkoli by dané úhlopříčce více slušelo 4K, většině hráčů bude vyhovovat, že pro nativní rozlišení nepotřebují ty nejvýkonnější současné grafické karty.

Rozlišení je to dostačující i pro běžnou práci, stačí si přepočíst PPI a zjistíte, že monitor nabízí dokonce o něco jemnější rozlišení než klasická kombinace 24" panelu s Full HD rozlišením. Obavy z toho, že bude monitor hrubý podobně jako 27" panely s Full HD rozlišením nejsou tedy na místě.

Pochvalu zaslouží i bytelná konstrukce, pevný hliníkový stojan s širokými rozsahy nastavení výšky, náklonu i otočení a také nabídka portů zastoupená dvěma DisplayPorty a dvěma HDMI.

Co se líbilo

U jednotlivých fotek jsou popsány detaily, které se vám budou líbit:

AOC monitor (02).JPG AOC monitor (06).JPG AOC monitor (17).JPGAOC monitor (10).JPGAOC monitor (11).JPG AOC monitor (13).JPG AOC monitor (14).JPG AOC monitor (16).JPG AOC monitor (19).JPG

Ale na druhou stranu se samozřejmě projevuje i to, že výrobce musel někde šetřit. Osazený panel technologie MVA při tak velké úhlopříčce trpí zkreslením barevného podání v rozích. To lze eliminovat důsledným nastavením správné polohy monitoru přesně kolmo k očím pozorovatele a není to tak silný efekt jako v případě TN panelů. Nicméně pro přesnou práci s barvami se tento monitor prostě nehodí.

Pozornému pozorovateli neunikne ani slabá rovnoměrnost podsvícení, která je patrná při zobrazení celistvých ploch. Vytknout můžeme i slabý výkon vestavěných reproduktorů a trochu těžkopádné ovládání, které moc neusnadní ani dodávané dálkové ovládání.

Co se nelíbilo

U jednotlivých fotek jsou popsány detaily, které by vám mohly vadit:

AOC monitor (04).JPG AOC monitor (01).jpgAOC monitor (05).JPG AOC monitor (15).JPG AOC monitor (18).JPG AOC monitor (20).JPG

Ve specifikaci může upoutat pozornost nabídka funkcí čítající herní profily nebo také projasnění stínů. Tyto funkce se ale v praxi ukázaly jako značně rozporuplné. Herní režimy obraz silně přeostří, zvýrazní hrany a dosytí barvy, působí pak nepřirozeně a nepříjemně. Projasnění stínů sice funguje, ale celkový obraz se tím zkreslí a působí jako fotka se špatným efektem HDR.

Celkově je to zajímavý monitor, který hráče potěší. Základ má výborný - velkou plochu, zahnutou obrazovku, rychlý panel, vyšší rozlišení, skvělou konstrukci a opravdu umocňuje zážitky ze hraní. Doplňková pozlátka v podobě softwarových funkcí či reproduktorů však můžete v klidu ignorovat a na přesnou grafickou práci je nutné zvolit něco jiného.

Rozbalujte s námi dál

Diskuze (15) Další článek: 8. generace procesorů Intel Core se představí 21. srpna, nabídne až o 30 % více výkonu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,